Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
43
Utorak 19.11.2013.
18:30
Glas Srpske A

"Draža je samo branio svoju zemlju, sve ostalo je propaganda"

Nebojša Glogovac koji u seriji "Ravna gora" tumači lik Draže Mihailovića, u intervjuu za "Glas Srpske" kaže da se ekipa koja je radila na projektu trudila da pokaže pravu istinu o Draži i četničkom pokretu, ali i da odgovori na pitanje zašto su se tokom Drugog svetskog rata Srbi okrenuli jedni protiv drugih umesto da se zajedno bore protiv neprijatelja.

Glogovac kao Draža Mihailović
 

"Iskreno se nadam da ćemo kroz seriju dotaći nešto što je on zaista i bio, da će celo njegovo predstavljanje odgovarati istini o liku i delu Dragoljuba Mihailovića. Zaista smo se trudili da, koliko je bilo u našoj mogućnosti, istražimo što više detalja o njegovom životu, kako bismo došli do istinite slike o njemu. To je moja nada i želja, ali ostaje da se kroz seriju vidi koliko smo u tome i uspeli. S obzirom na komunističku propagandu u poslednjih šest decenija, o liku i delu Draže Mihailovića stvorena je jedna nestvarna i nerealna slika. On je u stvari čovek koji je branio svoju zemlju, kao profesionalni vojnik u kraljevoj vojsci. Sa velikom dozom ozbiljnosti prišao je svom pozivu, jer u Srbiji biti vojnik značilo je biti častan čovek koji brani svoju zemlju. To su neki principi koji su kasnije negde nestali", kaže Glogovac i napominje da serija predstavlja pokušaj da se prikaže i ta druga strana priče.

Učio od Dražinih savremenika

 

"U Dražin lik sam ušao na osnovu razgovora ljudi koji su ga lično poznavali, a delimično na osnovu literature, koje jako malo ima. Gledao sam i snimke sa suđenja Mihailoviću, ali mi je dosta pomogao i Radoš Bajić. Trudio sam se da kompletan lik izgradim na osnovu svih tih dostupnih izvora", zaključio je Nebojša Glogovac.

"Serija se u stvari i bavi temom bratoubilačkog rata, odnosno pitanjem zašto smo se mi Srbi okrenuli jedni protiv drugih u borbi protiv neprijatelja. To je ono što je strašno u svemu tome i serija pokušava da skrene pažnju da budemo jedinstveniji u budućnosti. Srpski narod ne neguje dovoljno istinu o svojoj istoriji. Istoriju pišu pobednici, a kao što znamo, narod prihvata ono što pišu pobednici. Nema tu dovoljno ni analize, ni nekog kritičkog pristupa. Skloni smo mitologijama i veličanju onih koji su nam trenutno vođe. Podležemo propagandi i raznim drugim uticajima, a svoje, ono što je izvorno naše, ne umemo da čuvamo", kaže poznati glumac i dodaje da ne prati komentare na društvenim mrežama kao i da ne zna kako su gledaoci reagovali posle emitovanja prve dve epizode.

Serija ulazi i u problematiku kako je rat protiv neprijatelja prerastao u bratoubilački
 

"Mislim da je suvišno komentarisati proteste koji su se desili pre samog snimanja. S druge strane, Savez komunističke omladine Jugoslavije nema nijednog člana mlađeg od 70 godina. Mladost-ludost, šta drugo reći nego da je omladina podivljala. Razumem da oni pokušavaju da brane svoje dobre penzije i imovinu dobijenu u nacionalizaciji, ali smatram da ipak treba pružiti šansu i drugoj strani da kaže istinu, kako je bilo i šta je bilo. Rano je još uvek komentarisati sam proizvod, seriju koju smo napravili, jer smo tek postavili figure za partiju koju treba da odigramo. U prvim epizodama postavljene su pozicije iz kojih kasnije izrastaju naši junaci. Priču Draže Mihailovića gledaoci će moći da vide od četvrte epizode, koja je pred nama", navodi Glogovac i objašnjava kako se pripremao za ulogu Draže.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.11.2013. 19:19
Комунисти су победили па су креирали истину која само њима одговара.Увек је истина била недокучива за целокупан српски народ.
Utorak 19.11.2013. 19:19
"Draža je samo branio svoju zemlju, sve ostalo je propaganda"- и сада као и онда ово је био и остао неопростив грех за ондашње англомасоне и црвене крволоке (Стаљина), о нацистима не треба ни причати, и садашње евроунијате и остале њима сличне.
Utorak 19.11.2013. 18:34
"Sa velikom dozom ozbiljnosti prišao je svom pozivu, jer u Srbiji biti vojnik značilo je biti častan čovek koji brani svoju zemlju." ? A kako se zove vojnik koji ne posluša Vrhovnog komandanta ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online