Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 16.02.2013.
11:48
Beta A

"Datum zavisi od dogovora o podeli nadležnosti"

Analitičar Ognjen Pribićević izjavio je danas da datum za početak pregovora sa EU zavisi od dogovora o preraspodeli nadležnosti institucija između Prištine i Kosovske Mitrovice.

 Pribićević: Datum zavisi od dogovora o podeli nadležnosti
 

"Suštinski, Zapad traži da nadležnosti institucija budu pod Prištinom, a Beograd hoće da razgovara i da se vidi šta će biti pod Mitrovicom a šta pod Prištinom. Zapad očekuje da se glavne nadležnosti, pravosuđe i bezbednost, prebace na Prištinu i na tome će se lomiti koplja. Šta će biti, teško je prognozirati, a od toga zavisi datum za pregovore sa EU", rekao je Pribićević agenciji Beta.

Naveo je da je za dobijanje datuma u igri mnogo opcija i da niko ozbiljan ne može da prognozira šta će se dogoditi.

"Možda bude datum, možda bude nešto što liči na datum a nije, može da bude uslovljen datum, a možda ga i ne bude. I potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne zna", rekao je Pribićević.

Dodao je da je do odluke EU o datumu ostalo veoma malo vremena. "Ključni problem je što smo mi stalno u vremenskogj iznudici i pod nemogućim pritiscima iz Brisela i Vašinstona i pitanje je koliko tim pritiscima možemo da se odupremo. O takvim pitanjim se pregovara godinama, a mi bi trebalo da ih rešimo za nekoliko meseci, kao što je bilo sa integrisanim upravljanjem prelazima", rekao je
Pribićević.

Pribićević je ocenio da je izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o formiranju institucija Srba na Kosovu pozitivna i u skladu sa Rezolucijom o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije.

"Nije to ništa istorijski ili krucijalno, nego samo nešto što je skupština usvojila kao obavezu. Celokupna politička i pravna osnova je završena pre tri nedelje, sve je jasno postavljeno u rezoluciji, a i premijer Ivica Dačić je već objasnio šta bi trebalo da se uradi.


Sasvim je u redu da Srbi održe izbore, koji su potrebni da bi se napravile institucije", rekao je Pribićević.

Pribićević je dodao da je u Rezoluciji o Kosovu zapisano da će "deo nadležnosti biti prebačen na Prištinu a deo ostati na Mitrovici", a onda će se doneti ustavni zakon koji će reći da to "sve potpada pod Srbiju".

Naveo je da, međutim, ostaje pitanje o čemu će se Dačić u Briselu dogovoriti sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem i da jevnajvažnije kako će se preraspodeliti nadležnosti između Prištine i Kosovske Mitrovice.

POVEZANE VESTI

Subota 16.02.2013. 12:15
Pitam se, ako za uči u EU smo morali dati Kosovo i Metohiju, šta čemo jednoga dana morati dati da bi iz EU izašli?
Subota 16.02.2013. 17:52
Datum zavisi od......!! Datum zavisi od...!!! i tako stalno. E pos...m se vise i na taj datum.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online