Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 10.02.2013.
14:24
Večernje novosti A

Kakav je rezultat dijaloga o KiM?

Dijalog Beograda i Prištine pod briselskom palicom pred velikim je finalom, a bilans razgovora vođenih bezmalo čitavu godinu srpski političari najčešće ovako sumiraju: postignuta rešenja nisu najbolja, a uprkos tome ide se ka smirivanju tenzija, ali najveća iskušenja za srpsku stranu tek predstoje. Za deo opozicije koji se i protivio dijalogu pod okriljem EU, o dobicima na srpskom tasu nema ni reči.

Pregovori u Briselu između premijera Srbije Ivica Dačića i kosovoskog premijera Hašima Tačija pod palicom Ketrin Ešton
 

- Pošto su mnoge odluke "pale" u vremenskoj stisci - uoči dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU ili zbog dobijanja datuma za pregovore, kvalitet postignutih rešenja u dijalogu nije najbolji - smatra Oliver Ivanović, nekadašnji državni sekretar za KiM.

- Kada se podvuče crta, dobar rezultat biće to što je ostvarena direktna komunikacija i što se ide ka smirivanju tenzija, kao i to što je odgovornost za stabilizaciju situacije preneta na Prištinu, jer kada je bila samo na međunarodnoj zajednici, rezultata nije bilo. Nasilja, istina, ima i dalje, ali to je u sklopu smirivanja tla.

Vestervele u Beogradu, vreme curi

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele naredne nedelje dolazi u Beograd, a otići će i u Prištinu. Susret sa srpskim zvaničnicima dolazi samo nedelju dana pre najavljene posete Berlinu Aleksandra Vučića, Suzane Grubješić i Milice Delević, tokom koje će se tražiti podrška da Srbija dobije datum za početak pregovora za članstvo u EU.

- Teme razgovora Vestervelea i naših zvaničnika sigurno će biti nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dobijanje datuma, ali je ishod tih razgovora teško predvideti - kaže za naš list Ognjen Pribićević, bivši amabasador u Nemačkoj. - Šta god da se desi, to mora biti u narednih nekoliko nedelja zbog nemačkih izbora, zbog kojih se tamošnji parlament posle neće izjašnjavati o temama koje su nama bitne.

U dogovoru oko diploma, navodi Ivanović, jedini dobitnik je Priština jer će Albanci sada moći da dolaze da rade na jugu Srbije. Pitanje registarskih tablica takođe je loše rešeno jer su uvedene "KS" oznake i na severu, a kod katastra je opet Priština u plusu - jer joj je Beograd predao knjige kojima će potvrditi verodostojnost kopija koje je imala.

Ivanović kaže da povrh svega ne bi bio prestrog, jer ako će Srbija iz dijaloga izvući dobit u vidu daljeg pomaka u evrointegracijama, to će biti plus i za Srbe sa KiM koji su svesni "da samo stabilna i ekonomnski prosperitetna Srbija može da im pomogne".

Teza da je dijalog doprineo zaokruživanju kosovske države, po njemu, samo je "parola", jer se o kosovskoj nezavisnosti može govoriti tek u trenutku kada ga Srbija bude priznala, a on je uveren da se to neće desiti.

Prvi test koji će pokazati ide li dijalog naruku nezavisnosti Kosova, po Goranu Bogdanoviću, bivšem ministru za KiM, biće kada se pred pregovarače stavi pitanje institucija na severu:

- Ako bi se one ukinule, to bi bilo više od indirektnog priznavanja Kosova, a da se i ne dotakne tema statusa, jer su te institucije čuvane od 1999. i zahvaljujući njima Srbi su opstali na KiM.

Za Bogdanovića, još je rano odmeravati ko je dobitnik a ko gubitnik, a najvažniji domet razgovora i on vidi u "splaslim tenzijama". Ide se, kaže, u pravcu pomirenja, premda stvari ne mogu da se promene preko noći. Bogdanović ne deli percepciju Srba na KiM, koji se osećaju gubitnicima i koji smatraju da je uspostavljena granica.

- Priština pokušava da minimalizuje dijalog i da ga prikaže kao učvršćivanje nezavisnosti, ali to se u dosadašnjem dijalogu nije desilo - tvrdi Bogdanović.

Srbija ništa nije izgubila u dijalogu, tvrdi Dejan Radenković (SPS), član skupštinskog odbora za KiM, po kome je ovaj format šansa da "ispravimo greške i vratimo što smo ranije izgubili".

- Posle 12 godina, Srbija se izborila za priliku da utiče na zbivanja na KiM, dijalog je podigao kredibilitet države na međunarodnom planu i postao model rešavanja višedecenijskog konflikta - kaže Radenković. - Na neki način i Priština je na dobitku, jer je dijalog polako budi iz nerealnog sna o nezavisnom Kosovu.

Prema mišljenju Miloša Jovanovića (DSS), Srbija u dijalogu nije dobila - ništa:

- Izgubila je i kada je sela za sto u tom formatu, pod okriljem EU, koja je sve samo ne nepristrasan akter. Izgubila je jer je cilj bio normalizacija odnosa sa njenom južnom pokrajinom koja je izvršila secesiju. Ta normalizacija treba da omogući formiranje secesionističkog Kosova i da se Srbija pomiri sa gubitkom teritorije. To pokazuju "rezultati" razgovora, od prihvatanja kosovskih ličnih karata, preko vraćanja matičnih knjiga, do uspostavljanja granice. Sve ide na štetu Srbije, a u korist Prištine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2013. 14:32
Dacic ulazi u Internacionalu i dobiva znackicu o kojoj je sanjao ceo zivot.Kosmet i svetinje za socijaliste nikad nisu bili sveti.Kao niti za Jugoslavene Daleko od Boga, zavet masonski-use, nase i podase. Sreca sveta je u tome i da se najveci stroj za ubijanje u istoriji covecanstva-katolicka crkva unistava i to brzo, moralnih i crkvenih normi nema i postaju jedno te isto i jezuiti i masoni. Srbi sami sebi da pomognu mudroscu, onda ce i Bog da im pomogne.Kao i Svajcarcima npr.Vreme rata dolazi, a mi da se pripremimo.
Nedelja 10.02.2013. 15:24
Боље да се прича са Французима и Енглезима и да они врше притисак на Немце, шта могу наши политичари рећи да они промене мишљење...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online