Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 10.02.2013.
00:01
Beta, Večernje novosti A

"Rusi ne mogu i ne treba da budu veće patriote od Srba"

Direktor Instituta za strateška pitanja Rusije, general Leonid Rešetnikov, izjavio je da je Kosovo za Rusiju važno pitanje, jer je važno Srbiji, ali da Rusi ne mogu i ne treba da budu veće patriote od Srba.

Rusija neće priznati Kosovo pre Srbije, rekao je ruski general Leonid Rešetnikov
 

"Rusija je više puta izjavila da neće priznati Kosovo pre nego što ga Srbija prizna. I mi se držimo tog stava. O kakvoj još političkoj podršci možemo govoriti? Ako neke snage u Srbiji očekuju da će Rusija uticati na srpsko rukovodstvo, koje se često nije ponašalo
patriotski, onda ću razbiti takva očekivanja. Rusi ne mogu i ne treba da budu veće patriote od samih Srba", rekao je Rešetnikov za Večernje novosti.

"Srbija se ukrcava na brod koji tone"

Rešetnikov je ocenio da Evropska unija puca po svim šavovima, a da uporna želja srpske vlade, uključujući i predsednika Tomislava Nikolića da uđe u EU, liči na pokušaj da se "ukrca na brod koji tone".

On je ocenio da je Srbija svoju poziciju precizirala Platformom o Kosovu i Metohiji i da je to dokument od kojeg ne može i ne treba da odstupi, a da Rusija podržava nastojanje Beograda da se ta borba vodi u okviru međunarodnog prava i u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Govoreći o ruskom viđenju razvoja međunarodnih odnosa, ruski general je rekao da se Rusija zalaže za višepolarni svet, koji je predsednik te zemlje Vladimir Putin proklamovao kao "evroazijski".

"Sastavni deo tog saveza može biti, verujem i da hoće, savez pravoslavnih slovenskih naroda. Rusija i Srbija - deo su jedinstvene pravoslavne civilizacije, imamo isti duhovni i kulturni kod. Mi smo prinuđeni na zajedničku budućnost, svidelo se to takozvanim
prijateljima Srbije na Zapadu ili ne", rekao je Rešetnikov.

Komentarišući želju Srbije da postane članica EU, direktor Instituta za strateška pitanja Rusije je rekao da je u toj zemlji nejasna želja većeg dela srpskog političkog establišmenta da po svaku cenu postane članica te Unije.

"Da li Srbiju u evropskoj porodici čeka bar nešto lepo? Kakvu ulogu Srbija može da igra u jedinstvenoj Evropi? Očigledno je da će najkonkurentnije grane srpske privrede biti razrušene, jer nikome u Evropi nisu neophodni konkurenti. Ti procesi nisu novi, oni se odvijaju već deset godina. Pristupanje EU mnoge asocira na mogućnost
bezviznog kretanja u šengenskoj zoni, ali Bugarska i Rumunija pokazuju da i s tim može biti problema", rekao je on.

Rešetnikov je ocenio da su reforme s početka 21. veka u Srbiji bile katastrofalne i da ne treba ni govoriti o reformama već o svesnom i planskom rušenju nacionalne ekonomije.

"Kada je u predizbornoj kampanji Tomislav Nikolić govorio o borbi sa oligarsima, čak pominjući kao mogućnost i "reprivatizaciju", to je zvučalo logično i razumno. Međutim, još se ne primećuju nikakve ozbiljnije strukturalne izmene u privredi Srbije. Naprotiv, kako pokazuju analize srpskih i zapadnih medija, u kabinetu Nikolića nije malo onih koji su, izgleda, u bliskoj vezi s tim istim tajkunima", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2013. 00:43
За ЕУ су у праву. А о патриотизму, ево дијалога руских гастарбајетера: -Axa, Русская идея,Достоевский, держава…А где твоя Родина, сынок?! Сдал Горбачёв твою Родину американцам,чтобы тусоваться красиво.А теперь твоя Родина две войны и Крым просрала! Русских людей в Прибалтике сдала, сербов на Балканах сдала,Родина...Сегодня Родина там, где задница в тепле, и ты лучше меня это знаешь -Аха, руска идеја, Достојевски, држава...а где је твоја домовина сине?Продао твоју домовину Горбачов Американцима за журку.Твоја домовина је сјбала два Кримска рата! Русе на Прибалтику издала, Србе на Балкану издала... Домовина ...Она је тамо где је задњици топло и ти то добро знаш БРАТ 2, филм Алексеја Балабанова
Nedelja 10.02.2013. 00:27
Strasno je: koliko moze da boli istina i cinjenica da su nase vlade u tako velikoj zabludi i u kandzama Zapada.
Nedelja 10.02.2013. 00:19
Izgleda da smo propustili zivotnu sansu 1944 kada su Rusi oslobodili Srbiju, izgleda da je za nas bilo bolje da su tu i ostali?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online