Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 09.02.2013.
09:08
Večernje novosti A

Matemetiku i geografiju prevode na bosanski

Geografija, istorija, matematika i ostali predmeti predavaće se već u ovom polugodištu na bosanskom jeziku u pojedinim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici. Jezik, istorija, muzičko i likovno na bosanskom ulaze u ogledna odeljenja 21. februara, a ostali predmeti u martu. Od septembra učiće ih svi Bošnjaci koji to žele.

Koliko će država potrošiti novca na prevođenje "jednačine" na "jednačinu"
 

Posle bosanskog, u učionicama bi mogao da se nađe crnogorski jezik, a spremno je i uvođenje rumunskog u škole u Kladovu, Boru, Zaječaru.

"Crnogorski ćemo odobriti kada dobijemo zvaničan zahtev i svu potrebnu dokumentaciju, ali tražićemo i reciprocitet za srpsku manjinu u Crnoj Gori", rekla je  za "Novosti" Vesna Fila, pomoćnica ministra prosvete. "U toku su i pripreme za uvođenje rumunskog u istočnoj Srbiji, a on se već uči u Vojvodini u 43 osnovne i srednje škole. Napisano je i stotinak udžbenika na ovom jeziku".

Ukupno 18 manjinskih zajednica ima nastavu na sopstvenom jeziku. Tu su mađarski, bugarski, ukrajinski, hrvatski, slovački, romski, albanski, makedonski... Uči se čak i na bunjevačkom.

Nacionalni prosvetni savet odobrio je ove nedelje i plan udžbenika za bosanski, najmlađi na ovoj listi manjinskih jezika koji se mogu čuti u srpskim školama. Većina nastavnika bosanskog jezika biće, zapravo, ljudi koji su do juče predavali srpski, a sada će, posle nekoliko seminara i dobijenog sertifikata, moći da predaju i bosanski.

"Za nekoliko dana biće izdato 40 sertifikata o poznavanju bosanskog jezika", rekao je Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća. "Prevodimo sa srpskog na bosanski udžbenike iz opštih predmeta, a već imamo gotovih devet izdanja - jezika i književnosti, istorije, likovnog, muzičkog... Svi će biti odštampani do septembra".

Koliko će državu koštati dotiranje i ovog projekta još nije precizirano, a prema rečima prof. dr Desanke Radunović, predsednice NPS, prevoditi geografiju ili biologiju sa srpskog na bosanski je "bacanje para".

"Ta deca dobro razumeju srpski i potpuno je neracionalno prevoditi, recimo, matematiku", smatra prof. dr Radunović. "Isto mislim i za hrvatski jezik".

Ako u nekoj stručnoj školi bude dovoljno zainteresovanih za nastavu na bosanskom, i njima će svi udžbenici morati da budu prevedeni. A da uvođenje bosanskog neće mnogo poremetiti rad u školama u Raškoj oblasti smatra Vesna Fila i najavljuje da neće biti dodatnih zapošljavanja, već da će časove držati nastavici koji već rade u školama.

Da u praksi baš i ne znaju kako će sve da izgleda prvog septembra, kada će sve škole u koje idu Bošnjaci dobiti nastavu na svom maternjem jeziku, potvrđuje Dejan Kulundžić, direktor najveće novopazarske osnovne škole "Bratstvo". Kaže, još nisu dobili nikakve instrukcije.

"Naša škola ima 2.000 učenika, podjednako Bošnjaka i Srba. Biće teško podeliti nastavu, zahtevaće više nastavika, a kako ćemo sve to da rešimo, još ne znamo", kaže Kulundžić.

POVEZANE VESTI

Subota 09.02.2013. 09:17
Prvo da registruju u svetskim institucijama taj bosanski jezik kao poseban, razlicit od drugih kome su potrebni prevodioci i recnici pa posle neka stampaju knjige
Subota 09.02.2013. 10:25
Ovako bi moglo da izgleda jedno od pitanja: Ako Alija popije dve kahve za jedan sahat, koliko ce popiti za cetiri sahata? ili, Koja reka protice na granici izmedju nama drage i od velikog Alaha date Bosne i Hercegovine i omrazene i od Srba okupirane Srbije? E zemljo Srbijo sta ces jos docekati?
Subota 09.02.2013. 10:43
глупости ако сте већ измислили нацију , дај мало у памет у главу и не крадите језик и писмо већ стварно измислите неки други језик
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online