Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 04.02.2013.
19:22
rts rs A

"Vreme je da se zbliže Srbija i Turska"

Došlo je vreme za jačanje saradnje Srbije i Turske, poručili predsednici dve zemlje, Tomislav Nikolić i Abdulah Gul. Na sastanku se razgovaralo o turskim ulaganjima u Srbiji i uticaju Ankare na stabilnost Balkana. Dogovoreno je i da se trilateralni sastanak Srbije, Turske i BiH održi u maju u Ankari.

"Počastvovan sam što mogu da se poklonim senima čoveka čija vizija je podigla i uspravila ovu divnu zemlju i njen narod"
 

Predsednici Srbije i Turske, Tomislav Nikolić i Abdulah Gul, poručili su iz Ankare da je došlo vreme za jačanje saradnje Srbije i Turske, posebno na ekonomskom planu. Na sastanku dva predsednika razgovaralo se o ulaganjima Turske u infrastrukturne projekte u Srbiji, ali i uticaju Ankare na stabilnost Balkana.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić podržao predlog turskog kolege Abdulaha Gula da se trilateralni sastanak Srbije, Turske i BiH održi u maju u Ankari.

"Podržavmo inicijativu Turske za održavanje sastanka na vrhu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. Predsednik Gul je kao domaćin predložio da se sastanak održi u maju u Ankari i mi smo to prihvatili", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije, koji je u Ankari dočekan iz najviše državne počasti, rekao je da se sa turskim kolegom usaglasio da će tek delimično biti zadovoljni kada trgovinska razmena dostigne milijardu evra.

Prema njegovim rečima, Srbija je otvorena za investicije Turske, za dolazak velikih kompanija te zemlje u Srbiju, izgradnju infrastrukture, davanje koncesija na proizvodnju energije.

"Naše prijateljstvo je mnogo veće nego naša ekonomska razmena. Možda je tako i bolje. Bolje je da prijateljstvo proizvede ekonomsku razmenu, nego da ekonomska razmena proizvodi prijateljstvo", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije, koji je za list Zaman uoči dolaska rekao da Srbija treba da ima bliže odnose sa Turskom, rekao je da Turska može da bude faktor stabilnosti na Balkanu. "Mi ćemo sarađivati u svakoj akciji koja teži tom cilju", istakao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanja novinara, dva predsednika govorila i o naporima obe zemlje da se integrišu u EU, ističući da Srbiju i Tursku, uz niz drugih stvari, i to vezuje.

Nikolić je istakao da smatra da je i njegova i Gulova dužnost da dve države to urede, a da posle toga članstvo u EU , ne zavisi samo od njih.

"Srbija je posvećena putu u EU i ispuniće sve uslove koje jedna država može da ispuni da bi postala članica, ali to ne znači da nećemo imati bilateralne odnose na najvišem nivou sa drugim međunarodnim organizacijama", rekao je Nikolić.

Veliki projekti za unapređenje saradnje

 

Govoreći o investicijama, Gul je najavio da su konkretni koraci za unapređenje saradnje već načinjeni i da je odmah nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini vidljiv napredak, ali i da turske i srpske firme uveliko rade na projektu izgradnje auto-puta kroz Srbiju na Koridoru 11, ka Jadranu.

"Doći će do ekonomskog i privrednog buma i eksplozije u periodu pred nama. Očekujte da ekonomska i privredna saradnja budu sve intenzivnije", poručio je Gul.

Turski predsednik je rekao da se već primećuje pomak u privrednoj saradnji a da se obim ekonomske saradnje posebno uvećao.

"Podstičem ih i lično da investiraju i poručujem da će sve to biti razvoj koji će doprineti i razvoju naših bilateralnih odnosa", rekao je Gul.

Prema njegovim rečima, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, oni Srbiju smatraju svojim bliskim susedom.

Nikolić, koji u Turskoj predvodi državnu delegaciju Srbije, obišao je ranije jutros memorijalni centar "Ataturk" posvećen "ocu turske nacije" i položio venac njemu u čast.

U spomen knjigu Nikolić je upisao: "Počastvovan sam što mogu da se poklonim senima čoveka čija vizija je podigla i uspravila ovu divnu zemlju i njen narod. Ovako veliki narod zaslužuje velikog oca Kemala Ataturka. Turska će živeti sve dok u njoj bude živela njegova ideja".

Ministarka omladine i sporta Srbije Alisa Marić, koja se nalazi u srpskoj delegaciji u Ankari, potpisala je sa svojim turskim kolegom Suatom Kilicem sporazum o saradnji dve vlade u oblasti omladine i sporta.

Predsednik Srbije sastao se i sa predsednikom turske skupštine Džemilom Čičekom, a večeras će predsednik turske prirediti svečanu večeru za delegaciju Srbije u predsedničkoj palati.

Nikolić sutra nastavlja posetu u Istanbulu gde će se sastati sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i prisustvovati biznis forumu srpskih i turskih privrednika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.02.2013. 19:27
Ako ja dobro citam izmedju redova .... onda BRAVO Nikolicu za mudar potez ..... probaj da nadjes vremena i ojacas i produbis veze i sa nekim nasim komsijama - Rumunima i Bugarima ....!
Ponedeljak 04.02.2013. 20:33
Турска води веома лукаву политику.Надајмо се да наши знају са ким у коло улазе.
Ponedeljak 04.02.2013. 20:45
Ми увек драматизујемо! Можда Србија и добро прође у тој економској сарадњи.Само морамо бити опрезни и то је све.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online