Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 31.01.2013.
14:21
Beta A

Koštunica: Nemački ambasador zloupotrebljava srpsko gostoprimstvo

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je danas da su nedopustivi nastupi nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma o Kosovu i da je njima zloupotrebio gostoprimstvo Beograda.

Hajnc Vilhelm svojim izjavama bruka Nemačku, kaže Koštunica
 

"Gotovo svakodnevno nemački ambasador u Srbiji ponavlja izjavu da Srbija ne treba da sprečava prijem Kosova u UN. Podrazumeva se da nemački ambasador dobro zna da saglasno međunarodnom i unutrašnjem pravu nije njegov posao da vodi politiku Srbije", naveo je Koštunica.

Prema njegovim rečima, nemački ambasador je daleko premašio granice uobičajene pristojnosti i potcenio gostoprimstvo koje mu je ukazala Srbija ka stranom ambasadoru.

"To što se nemački ambasador poziva na predsednika vlade da je on prvi pomenuo učlanjenje Kosova u UN, nije opravdanje za ponašanje nemačkog ambasadora. Jer zbog delovanja predsednika vlade zatražena je njegova ostavka i to je unutrašnja stvar same Srbije. Podsećamo da je uloga nemačkog ambasadora da zastupa interese Nemačke i da je shodno tome on gost u našoj zemlji, a ne predstavnik stvarne vlasti", dodao je lider DSS-a.

Bivši premijer Srbije ocenio je da takvi nastupi Vilhelma "narušavaju ugled Nemačke i upozoravaju da Nemačka prema Srbiji nastupa sa pozicije sile".

"Zbog toga je neophodno i krajnje je vreme da se nemački ambasador vrati u poželjne granice delovanja stranog ambasadora koji vodi računa o interesima Nemačke, i ne meša se u unutrašnje stvari Srbije", naveo je Koštunica.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm izjavio je za današnju Politiku da saglasnost Srbije s članstvom Kosova u UN nije uslov koji je postavljen srpskim vlastima za dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

"Naravno, to se odnosi na ovde i sada. Na kraju će se ipak nametnuti zahtev Prištine koji mi podržavamo - Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u UN", rekao je Vilhelm.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.01.2013. 14:41
Kostunica je u pravu, dobro je da je neko istupio i progovorio
Četvrtak 31.01.2013. 14:31
Istina je da je im je Dacic svima dao povoda...a razlog za to do danas nikom nije jasan!? Naravno da je Kustunica u pravo: te diletante sto su ovdje u svojstvu nekih predstavnika svojih zemalja i daju sebi za pravo da lupetaju i mlate gluposti bi trebalo pod hitno proglasiti "persone non grate", kada se radi o ovako osjetljivim temama od nacionalnog znacaja za nas!!!
Četvrtak 31.01.2013. 15:12
svabska posla tura nos gdje mu nije mjesto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online