Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 29.12.2014.
06:28
D. Dekić - Vesti A

Vučić neće ambasadora u Berlinu

Srbija i u novu 2015. godinu ulazi bez ambasadora u najvažnijoj evropskoj prestonici Berlinu. U momentu kada na sva zvona zvoni da je u Beograd stiglo 11 nemačkih uslova za nastavak evropskih integracija, tvrdi nemački stav nema ko da omekša, pa su i prva pregovaračka poglavlja koja Srbija treba da otvori u pregovorima sa Briselom, na čekanju do daljnjeg.

A. Čukić
Premijer se za sve pita: Aleksandar Vučić

Uz to odnose dve zemlje mogu da opterete nepredviđeni politički gafovi, poput onog koji je napravio predsednik Srbije Tomislav Nikolić ušavši u oštru polemiku sa nemačkim ambasadorom u Srbiji Hajncom Velhelmom. Sve to, govori da je Srbiji odavno isteklo vreme da popuni mesto upražnjeno opozivom Ive Viskovića, jula 2012. godine.

Prazna srpska diplomatska fotelja u Nemačkoj, prema rečima bivšeg ambasadora Srbije u Austriji Milovana Božinovića, pokazuje ne samo da je politika prema Berlinu u rukama predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, već i da je Srbija država sa nedovršenom spoljnom politikom.

- Relevantna spoljna politika prema Nemačkoj je u rukama najjačeg u zemlji, ranije vicepremijera, sada premijera. Kako je vidno njegovo monopolsko mesto u tim odnosima, ambasador ne bi ništa fundamentalno promenio, ali to što ga nema u tako važnoj državi, sugeriše na nedovršenu spoljnu politiku i činjenicu da prvi diplomata u Berlinu ne bi ni znao kako da se postavi - ocenio je Božinović.

Nepostojanje ambasadora, smatra sagovornik "Vesti", nije slučajno, već je posledica teškoća srpske politike da definiše šta hoće.

- To stvara utisak da je reč o kući u kojoj je na snazi vanredno stanje - zaključio je Božinović.

Kina je skoro dve godine čekala srpskog ambasadora da bi tek nedavno otišao bivši ministar rudarstva Milan Bačević. Mada je posle godinu dana od opoziva prethodnika, početkom oktobra imenovan savetnik premijera Đerđ Matković za ambasadora Srbije u SAD, na sajtu srpskog Ministarstva spoljnih poslova još uvek piše da Ambasadu Srbije u najmoćnijoj svetskoj sili vodi otpravnik poslova. Isti slučaj je i sa prijateljskim Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa kojima Srbija ima sve značajniju ekonomsku saradnju.

Poništeno 58 diplomatskih pasoša

Ivica Dačić koji je u MSP-u zatekao čak 3.218 diplomatskih pasoša, 1. novembra je obelodanio da je pokrenuta procedura poništavanja 58 privilegovanih isprava, a prethodnih dana je ona i okončana. Nekim bivšim državnim funkcionerima su ovi pasoši sa važenjem od pet godina istekli, a retki poput bivšeg ministra Olivera Dulića protiv kojih se vodi sudski postupak su ih vratili. Ostaje, međutim enigma da li je diplomatski pasoš ostao Milki Ninković, 85-godišnjoj tašti šefa države Tomislava Nikolića i Slobodanu Tešiću koji slovi za "trgovca oružjem".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.12.2014. 09:30
Dok srpski mediji, pod šapom SNS-a i premijera Vucica, šire famu o njemu kao lideru na Balkanu, štampa iz okruženja opisuje njegovo porodicno poreklo.Mediji u južnoj srpskoj pokrajini, na Kosovu i Metohiji, na albanskom jeziku, pišu da je Aleksandar Vucic, po svemu sudeci, sin novinara Fahri Musliua, iz Prizrena, koji još od studentskih dana živi i radi u Beogradu.Ustvari, tu vest su prvo objavili hrvatski mediji. Portal "Dnevno.hr" u tekstu pod naslovom "Vucicev otac Albanac", a stric hrvatski Nacionalista iz 2 sv.Rata, tvrdi, pozivajuci se na svoje izvore, da je Fahri Musliu biološki otac Aleksandra Vucica. Objavljuje i fotografije Vucica i Fahri Musliua, a citira i jednog clana SRS koji tvrdi da je Vucicev stric za vreme drugog svetskog rata bio - hrvatski Nacionalista iz 2 sv.Rata.
Ponedeljak 29.12.2014. 09:31
Albanski mediji takode pišu o Vucicevom ocu Musliu, koji tvrdi da ne poznaje Aleksandra, ali priznaje da je kao mlad novinar radio u Tanjugu zajedno sa njegovom majkom Angelinom. Eh, ta dežurstva. I duge noci...Mediji u Makedoniji objavljuju i fotografije Aleksandra, Fahri Musliua i zvanicnog oca Andelka Vucica, napominjuci da Aleksandar i Fahri neverovatno lice jedan na drugog!Tako okruženje predstavlja samoproglašenog lidera na Balkanu Aleksandra Vucica. Podgoricki dnevni list Vijesti piše u tekstu "Beograd kao Pjong Jang", da je Vucic nadmašio i Kim Džong Una, navodeci da je Vucicu aplauz njegovih seiza u Narodnoj skupštini Srbije, trajao deset sekundi duže od aplauza koji je dobio severnokorejski diktator!Eto kako okruženje gleda na našeg diktatora.
Ponedeljak 29.12.2014. 13:20
Šta će Meni ambasador u Berlinu?! Ja sam jako intiman sa frau Angelom, tako da nam posrednici nisu potrebni! Eh, kad se samo setim... frau Angela u crnoj kožnoj garnituri sa bičem u ruci, a ja go ko od majke rođen... a Angela će: herr Aca, ti frlo nevaljao dečak, frau Anegela tebe tući, ja, ja, fešten!? Pa me raspali bičem po goloj zadnjici a Ja na sav glas urlam: živelo nezavisno Kosovo!... ovo niste čuli od Mene... proklete pilule, gde sam ih opet zaturio!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online