Četvrtak 31.01.2013.
14:21
Beta

Koštunica: Nemački ambasador zloupotrebljava srpsko gostoprimstvo

Hajnc Vilhelm svojim izjavama bruka Nemačku, kaže Koštunica
 

"Gotovo svakodnevno nemački ambasador u Srbiji ponavlja izjavu da Srbija ne treba da sprečava prijem Kosova u UN. Podrazumeva se da nemački ambasador dobro zna da saglasno međunarodnom i unutrašnjem pravu nije njegov posao da vodi politiku Srbije", naveo je Koštunica.

Prema njegovim rečima, nemački ambasador je daleko premašio granice uobičajene pristojnosti i potcenio gostoprimstvo koje mu je ukazala Srbija ka stranom ambasadoru.

"To što se nemački ambasador poziva na predsednika vlade da je on prvi pomenuo učlanjenje Kosova u UN, nije opravdanje za ponašanje nemačkog ambasadora. Jer zbog delovanja predsednika vlade zatražena je njegova ostavka i to je unutrašnja stvar same Srbije. Podsećamo da je uloga nemačkog ambasadora da zastupa interese Nemačke i da je shodno tome on gost u našoj zemlji, a ne predstavnik stvarne vlasti", dodao je lider DSS-a.

Bivši premijer Srbije ocenio je da takvi nastupi Vilhelma "narušavaju ugled Nemačke i upozoravaju da Nemačka prema Srbiji nastupa sa pozicije sile".

"Zbog toga je neophodno i krajnje je vreme da se nemački ambasador vrati u poželjne granice delovanja stranog ambasadora koji vodi računa o interesima Nemačke, i ne meša se u unutrašnje stvari Srbije", naveo je Koštunica.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm izjavio je za današnju Politiku da saglasnost Srbije s članstvom Kosova u UN nije uslov koji je postavljen srpskim vlastima za dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

"Naravno, to se odnosi na ovde i sada. Na kraju će se ipak nametnuti zahtev Prištine koji mi podržavamo - Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u UN", rekao je Vilhelm.

2024 © - Vesti online