Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.01.2013.
13:06
Lj. Ivanović - Vesti A

Petar II Karađorđević opet u otadžbini (2): Osporavanje namesnika

Kao da je slutio svoju skoru sudbinu, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević je 5. januara 1934. godine, dok je boravio na Bledu, sastavio svojeručni testament u kojem je naveo da, u slučaju smrti kralja , namesništvo predvodi njegov brat od strica, knez Pavle Karađorđević.

Tročlano namesništvo po kraljevoj želji vodio je knez Pavle Karađorđević
 

Inače, članom 42. Ustava Kraljevine Jugoslavije je i predviđeno da državu u maloletnosti suverena vodi namesništvo, ali ko će to poimence biti odlučuje sam kralj za života.

Tako je i Aleksandar Prvi, pored kneza Pavla kao namesnike naveo još doktora Radenka Stankovića, lekara kardiologa, osnivača i profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i ministra prosvete u kraljevoj vladi. Za trećeg namesnika je određen Ivo Perović, pomoćnik ministra unutrašnjih dela, bivši veliki župan Splitske oblasti i ban Savske banovine.

Zaljubljenik u umetnost

Knez Pavle rođen je u Petrogradu, u carskoj Rusiji, 27. aprila 1893. godine, kao sin kneza Arsena, brata kralja Petra Prvog, strica kralja Aleksandra i majke Aurore Demidov di San Donato. Pavlovi roditelji su se razveli kad mu je bilo jedva tri godine. Knez Arsen je poslao svoga sina kod brata sa molbom da o njemu vodi brigu i knez Petar, koji je tada živeo u Ženevi i prihvatio je svoga sinovca kao svoje dete.

 

Kad je 1903. godine knez Petar postao kralj Srbije, knežević Pavle je sa deset godina produžio školovanje u Drugoj beogradskoj gimnaziji, gde je i maturirao. Posle toga nastavio je školovanje na Oksfordskom univerzitetu, gde je studirao savremenu istoriju i umetnost. Studije na Oksfordu nastavio je posle Prvog svetskog rata i završio 1921, sa diplomom istoričara umetnosti.

 

Knez se zaljubio i zaprosio grčku princezu Olgu, ćerku princa Nikole od Grčke i Danske i velike kneginje Jelene Vladimirovne, koja je vodila poreklo od ruske carske porodice Romanov. Svečanost sklapanja braka održana je neposredno posle krštenje prestolonaslednika Petra, 21. oktobra 1923. godine.


Kako su to zakoni nalagali, tekst testamenta objavljen je u službenom glasilu zajedno s protokolom utanačenim na sednici vlade o prihvatanju poslednje volje kralja. Međutim, Aleksandrov testament nije prihvaćen bez trzavica u vladi. Istina, sve se držalo iza dobro zatvorenih vrata, kako u javnost ne bi procurela sporenja, ali pojedini ministri nisu mogli da veruju kad su čuli imena i burno se protivili.

Kralj Aleksandar Prvi sa suprugom Marijom i sinovima Petrom, Andrejom i Tomislavom
 


Rasprava je bila na momente mučna, a najogorčeniji izborom imena namesnika navodno je bio predsednik vlade Nikola Uzunović koji je čak tražio obaranje testamenta i predlagao da se potom od Skupštine zatraži da iz svojih redova izabere tri kraljeva namesnika. U celu raspravu se umešao knez Pavle protiveći se ideji da se menja volja kralja, a stranu mu je držao i vazduhoplovni đeneral Petar Živković.


"To je poslednja volja kralja Aleksandra, koja se bezuslovno mora poštovati. Mi nismo ovde pozvani da dajemo savete, niti da kritikujemo poslednju volju kralja Aleksandra, nego smo se sastali da čujemo i saslušamo testament, koji moramo izvršiti", rekao je đeneral Živković.

Ordonans salutira  malom kralju Petru Drugom

Ispostavilo se da je predsedniku vlade Uzunoviću sporno samo ime namesnika Stankovića. Sam knez Pavle je kasnije posvedočio da je Uzunović štaviše želeo da spali testament, ali ga je Pavle razuverio u svrsishodnosti rekavši mu da postoji i drugi primerak koji se nalazi kod kraljice Marije.


Okolnosti u kojima knez Pavle preuzima namesništvo bile su teške, ali njegovo imenovanje niko ozbiljno nije osporavao. U krugovima Karađorđevića vladalo je uverenje da je on jedini sposoban da vodi državu, tim pre što se brat kralja Aleksandra, Đorđe, nalazio u duševnoj bolnici, dok je Pavlov otac, knez Arsen bio već jako star.


U dvorskim krugovima se kao mogući namesnik pominjala i kraljica Marija, ali Aleksandar nijednog trenutka to nije smatrao dobrim rešenjem i insistirao je na svojim namesničkim imenovanjima. U motivima kralja Aleksandra da odabere baš kneza Pavla za vođenje namesništva nisu bili samo rođački, već proizilaze i činjenice da je Aleksandar bio jako blizak Pavlu, da je najviše voleo da se sa njime druži, da uživa u kneževoj blagoj naravi, prefinjenom obrazovanju, a često su im društvo pravili vajar i arhitekta Ivan Meštrović i pesnik Jovan Dučić.

Lična oporuka kralja Aleksandra

"Za privatno imanje maloletne moje dece određujem za staratelja Nj. K. V. kneza Pavla. Namesnicima (svima) odrediti po 5o.ooo. din. mesečno - iz civiliste. Knez Pavle pored toga i ostali članovi Kraljevskog doma, primaće doživotno apanaže koje su dosad primali - iz civiliste. Odrediti Zečeviću pristojnu penziju. Moj sprovod da bude skroman - čisto vojnički - bez stranaca.
Aleksandar".

Odluku da napiše testament kralj Aleksandar je doneo posle neuspelog atentata na njega u Zagrebu 1933. godine. Tada su pripadnici Ustaškog pokreta Petar Oreb, Josip Begović i Ivan Herenčić pokušali da dođu glave kralju, ali nisu uspeli. Ipak, onaj u Marseju je bio koban za jugoslovenskog kralja.


Posle sahrane oca, mladi kralj Petar Drugi vreme je provodio uglavnom dalje se školujući na dvoru. Ustajao je rano, a školski dan s pauzama završavao oko devet uveče. Redovno je putovao na Oplenac gde mu je u kripti zadužbine Karađorđevića otac i sahranjen, a gotovo svakodnevno je bio i kod kneza Pavla na ručku ili popodnevnom čaju, a povremeno je putovao i u Miločer u Crnoj Gori gde mu je boravila majka Marija koja je u to vreme završavala letnjikovac. Držeći se čvrsto svih uspomena na oca, mladi Petar je odlučio da se i u dvoru preseli u očevu sobu, spavao u njegovom krevetu. Odlazio bi svakog dana u radni kabinet oca, sedeo pomalo za velikim pisaćim stolom.

Testament kralja Aleksandra Prvog

Rađeno 5. januara 1934. na Bledu
"Po slobodnoj volji i svome najboljem uverenju da ovim služim najbolje interesima moje mile Otadžbine Kraljevine Jugoslavije, moga dragog naroda kao i mog Kraljevskog doma. Ja, na osnovu člana 42. Ustava Kraljevine Jugoslavije, određujem da za slučaj da naslednik prestola iz uzroka nabrojanih u čl. 41. Ustava ne može da vrši kraljevsku vlast -namesničku vlast vrše:


1. Nj. K. V. knez Pavle Karađorđević
2. Dr Radenko Stanković, senator i ministar prosvete
3. Dr Ivo Perović, ban Savske banovine.


Kao zamenika kneza Pavla određujem: Arm. đenerala Vojislava Tomića, komandanta Beograda.
Kao zamenika za dr Radenka Stankovića određujem: Jovu Banjanina, senatora. Kao zamenika dr Perovića određujem: dr Zeca, senatora.


Ovaj akt napisao sam i potpisao svojeručno u dva originalna primerka od kojih će jedan čuvati Nj. V. kraljica, a drugi predsednik min. Saveta. Ova dva primerka ovog akta kovertovana su i zapečaćena su mojim pečatom.
Aleksandar".


Pri dvoru na Dedinju, u posebnoj kućici, samo za njega otvorena je privatna škola. Direktor ove škole i u isto vreme njegov guverner bio je profesor Jeremija Živanović, koji je odredio i nastavnike za pojedine predmete u ubrzanom sistemu školovanja mladog kralja. Učio je francuski, engleski i nemački jezik, istoriju i druge predmete.
Završio je malu maturu u leto 1937. godine, a svetkovina povodom dodeljivanja diplome upriličena je u Velikoj sali Starog dvora, 28. juna 1938. Ceremoniji su prisustvovali svi viđeniji uglednici Jugoslavije, uključujući i namesnike na čelu s knezom Pavlom. Ipak, upadljivo je bilo odsustvo kraljice Marije.
 

Sutra: Petar II Karađorđević opet u otadžbini (3): Umetnik na političkoj vatri

POVEZANE VESTI

Utorak 29.01.2013. 16:43
Dinastija Obrenovica: 1. Jedina srpska dinastija koja je sama porazila Turke 2. Kraljevina Srbija 3. Najjaca balkanska sila 4. Svi rodjeni, vladali, borili se i umrli u Srbiji 5. Srbija dozivela vrhunac svog razvoja u novijoj istoriji u svakom pogledu 6. Njihova zaostavstina i dan danas traje Dinastija Karadjordjevica 1.Jedina dinastija koja nije vladala Srbijom a naziva se srpskom 2. Kraljevina YU 3.Najveca balkanska zrtva anglo-saksonaca i francuskih masona 4.Tesko pobrojati koliko njih su rodjeni, vladali, borili se i umrli u inostranstvu. 5.Za samo 40 godina pod Karadjordjevicima nestaje sa svetske mape srpski narod, srpska drzava i 3/4 Srba 6.Njihova zaostavstina i dan danas nas ubija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online