Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.01.2013.
15:37
FoNet A

"Milion evra za Topničke dnevnike"

Savo Štrbac kaže da bi država Srbija trebalo da raspiše nagradu "od bar milion evra" kako bi se pribavili Topnički dnevnici, kao krunski dokaz protiv Anta Gotovine i Mladena Markača.

"Najveća greška Srba je što su računali da istina sama po sebi odlazi u svet"
 

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac izjavio je danas da bi država Srbija trebalo da raspiše nagradu "od bar milion evra" kako bi se pribavili Topnički dnevnici, kao krunski dokaz na osnovu kojeg bi se poveo postupak preispitivanja presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Kad bi se raspisala adekvatna nagrada, taj dokument, koji je skriven, jer niko nije lud da fizički uništi istorijski dokument za državu Hrvatsku, bi se mogao pojaviti na crnom tržištu, rekao je Štrbac i podsetio da je Vlada Srbije 2010. ponudila nagradu od 10 miliona evra za informacije o Ratku Mladiću.

Štrbac je na konferenciji za novinare Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije ukazao da bi sud dozvolio reviziju presuda, kad bi tužilaštvo dostavilo novi dokaz koji bi mogao da preokrene situaciju, u roku od godinu dana.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je uložila ogroman novac za logistiku i lobiranje koji su doveli do oslobaćajuće presude njenim generalima u drugom stepenu, a "najveća greška Srba je što su računali da istina sama po sebi odlazi u svet".

Kako je ocenio Štrbac, lobiranje Srbije je moglo da obrne situaciju i "da danas Srbi iz Krajine slave Haški tribunal, a ne Hrvati".

On je ukazao da je šansa u tome da Srbija istraje u kontratužbi protiv Hrvatske za genocid.

Nekoliko dana, posle sramne presude Gotovini i Markaču, zakazan je glavni pretres za proleće 2014. po tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, naveo je Štrbac, a tokom nedavnog sastanka dvojice premijera u Beogradu pomenuta je mogućnost dogovora i vansudskog rešenja.

"Mislim da govorim u ime većine Krajišnika da je imperative državi Srbiji da ostane do kraja pri kontratužbi da Međunarodni sud donese odluku da li je bilo genocida, jer kakva god bila odluka, bila bi nam na korist, a ako nije bilo genocida, sud bi morao da utvrdi šta je bilo", predočio je on.

Predsednik Stručnog tima Koordinacije Duško Čelić ukazao je da dve godine od usvajanja Izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i godinu dana od kako je za istražitrelja imenovan Klint Vilijamson, njegov portparol je nedavno izjavio da "napredujemo u pribavljanju informacija" u tom postupku.

To znači da taj postupak nije ni u predkrivičnoj fazi, da nema ni osumnjičenih, a kamoli optuženih ili okrivljenih u tom zločinu, rekao je on.

POVEZANE VESTI

Petak 25.01.2013. 20:54
A možda kada bi direktno te pare uplatili Hagu ne bi ni trebali topnički dnevnici! Ko plati na njegovoj strani je pravda!
Petak 25.01.2013. 21:16
Hajduce Mijate, koliko razreda skole imas, gde si to ucio istoriju? Ko ti to pricao te bajke iz vaseg "braniteljskog"rata? Lupas pa nemas mere. Istinu i pravdu je tesko braniti protiv takvih kao sto ste vi koji se nicega ne stide. Da li je dovoljno da ti kazem vasa najnovija istorijska otkrica: da je Troja bila u Hrvatskoj, da je kralj Arthur rodjen na nekom ostrvu u Jadranu i ostalo. Ceo svet vam se smeje, vasoj pokondirenosti i zaslepljenosti. Jedino ste Nemcima dobri jer od vas imaju koristi. A sta stvarno misle o vama, procitaj samo izvestaje nemackih komandanata iz drugog svetskog rata. A istovremeno ovi izvestaji mogu da ti posluze da shvatis pravu istinu i o Jasenovcu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online