Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 11.01.2013.
14:08
B92 A

Zapadni Balkan kao Skandinavija?

Zemlje Zapadnog Balkana, posebno Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora, treba da prihvate "nordijski model“ saradnje na interparlamentarnom nivou, rekli su analitičari za dnevni list "Danas". Ovo mišljenje usledilo je posle izjave premijera Srbije Ivice Dačića da zemlje Balkana treba da se udruže u takozvani balkanski savet.

Imaju li balkanski političari volje za tako nešto?
 

Aleksandar Popov, Drago Hedl i Senad Pećanin smatraju da je sasvim logično da bivše jugoslovenske republike imaju dobre odnose, s obzirom na to da ih mnogo toga povezuje. Kako dodaju, potrebno je pronaći te zajedničke oblasti i razgovore o saradnji što pre početi.

Ivica Dačić izjavio je u sredu da bi države na Balkanu trebalo da pokušaju da naprave balkanski savet, dodajući da to ne bi bila nova Jugoslavija. On je za TV mrežu Al Džazira Balkan rekao da balkanske zemlje ne moraju međusobno da se vole, ali da treba da sarađuju, jer im je to u zajedničkom interesu, navodeći da bi trebalo da pokušaju da naprave balkanski savet "koji ima ulogu da deluje da zajedno budemo jači".

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ističe za "Danas" da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da se ugledaju na nordijske, odnosno skandinavske države i da po tom modelu sarađuju.

"Ali, za to je potrebno da se ujedine oko nečega, kao što je na početku to uradila Evropska unija, čije su se tadašnje članice integrisale oko čelika", ukazuje Popov. Prema njegovom mišljenju, zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma bi mogle da sarađuju po skandinavskom modelu, jer imaju puno toga zajedničkog, iako su ratovi stvorili brojne probleme među njima. On ukazuje da je Igmanska inicijativa primer kako bi te države trebalo da sarađuju, ali podseća da je to ideja nevladinog sektora. "Zbog toga je potrebno vršiti konsultacije kako bi se došlo do onih oblasti koje su važne za sve te države", navodi Popov.

Slično mišljenje ima i Drago Hedl, novinar hrvatskog "Jutarnjeg lista", koji smatra da je Dačićeva izjava "vrlo dobra" i da je "prirodna logika da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju". Kako dodaje, to bi trebalo uraditi na nordijski način, samo da se prilagodi novom vremenu i novoj situaciji. "To je realna opcija i razgovori o njoj bi trebalo da otpočnu", rekao je Hedl za "Danas".

Senad Pećanin, urednik TV1 iz Sarajeva, kaže da je svaka inicijativa koja ima za cilj poboljšanje odnosa u regionu dobrodošla.

"Međutim, ne verujem da bilo kakva inicijativa poput posljednje Dačićeve može biti alternativa ili opravdanje za sadašnje nivoe bilateralnih odnosa u regionu. Ko brani liderima u Srbiji, Hrvatskoj ili BiH da napokon reše međusobna sporna pitanja koja su takva već duže od dve decenije? Ako postoji stvarna politička volja, cilj se može ostvariti sa ili bez balkanskog saveta, skoro da je svejedno", ukazuje Pećanin.

POVEZANE VESTI

Petak 11.01.2013. 15:42
Bre, dete, pomeri se s mesta. Kakva te zajednica spopala. Pa mi se krvavo rastavismo i sada da nas sastavljaju. Nećemo mi Srbi nikakve nove saveze. Dosta nam je bilo. Pljuvali su svi po nama i nas okrivili za sve. To je taktika da nas još više razbucaju. Samo jaka Srbija, jaka vojska, dobra i jaka ekonomija, a možemo mi da budemo dobri sa svima koji nam ne rade o glavi. Kome je ova glupost pala na pamet.
Petak 11.01.2013. 14:45
Predsednik saveta Taci, podpredsednik Jansa, savetnici Naser Orlic, Gotovina, Marcek, Haradinaj a predstavnici srba balkanski sopingholicari.
Petak 11.01.2013. 16:47
Zajedno mi ustajemo. Odvojeni padamo. Ne trebamo se voliti ali saradnja je u nasem interesu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online