Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.01.2013.
12:13
Blic A

Političari i njihovi savetnici i sekretari

Imenovanje estradnog menadžera Saše Mirkovića za pomoćnika ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, kao i unutarkoalicione varnice koje je to imenovanje izazvalo - ponovo je oči javnosti uprlo u najbliže saradnike srpskih političara. Odgovor na pitanje da li ih sami biraju ili im ih drugi nameću, uglavnom zavisi od nivoa funkcije, ali i od položaja političara u stranci.

Tako su, na primer, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić imali privilegiju da uglavnom sami biraju najbliže saradnike, dok je, recimo, Mrkonjić sam priznao da mu je Mirkovića, praktično, postavio SNS.

Pogledajte pregled ko sve stoji uz najznačajnije srpske političare i pomaže u vođenju države

TOMISLAV NIKOLIĆ, predsednik Srbije

Marko Đurić, savetnik - Zadužen za spoljnu politiku i Kosovo i Metohiju. Diplomirani je pravnik. Do izbora na tu funkciju radio je kao istraživač u Institutu za političke studije. Učlanio se u SNS 2008. godine i bio je, kako je sam govorio, blizak saradnik Aleksandra Vučića.

 

Oliver Antić, savetnik - Redovni professor Pravnog fakulteta i desna ruka predsednika Nikolića. Antić je bio dekan Pravnog fakulteta od 1998. do oktobra 2000. Za vreme njegovog mandata otpušteno je 17 profesora koji su bili kritični prema tadašnjem režimu Miloševića.

 

Milorad Simić, savetnik - Savetnik za odbranu i bezbednost, policijski general u penziji s diplomom Defektološkog fakulteta. Najveći deo radnog veka proveo u MUP-u.

 

Radoslav Pavlović, savetnik - Dramski pisac i autor više serija, među kojima je najpoznatija "Moj rođak sa sela". Pored ostalog je i predsednik Saveta za kulturu SNS. Javno je optužio direktora RTS Aleksandra Tijanića da je zabranio emitovanje njegove serije o Karađorđeviću.

 

Predrag Mikić, savetnik - Biznismen, rodom s Kosova i Metohije, koji je posao razvio u Kraljevu. Vlasnik firme "Trgomen".

 

Jasmina Mitrović Marić, šef protokola - Bivša novinarka BK televizije, poznata i kao kandidat PSS Bogoljuba Karića za gradonačelnika Beograda 2004. Završila je studije jugoslovenske i svetske književnosti na Filološkom fakultetu.

 

Stanislava Pak Stanković, šef pres službe - Radila je kao novinarka na RTS u vreme Dragoljuba Milanovića, kada je, kako kažu oni koji su je tada poznavali, bila bliska JUL-u. Deo radnog veka provela je i u "Fidelinki". Inače je član Saveta za međunarodnu saradnju SNS.

Ivica Dačić , premijer i ministar unutrašnjih poslova

Vanja Vukić, državni sekretar - Do novembra 2012. bio je šef kabineta ministra unutrašnjih poslova. Završio je Tehničku školu "Petar Drapšin" u Beogradu, smer vazduhoplovni tehničar, osnovne studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i master ekonomije na Univerzitetu Edukons.

Vladimir Božović, državni sekretar - Nikšićanin, član GO SNS, nekada član SPO, advokat i pomoćnik ministra i generalni inspektor RJB MUP Srbije od 2004. do 2007. godine.

Miodrag Miljković, državni sekretar - Diplomirani mašinski inženjer, koji je završio i obuke za marketing, program menadžera i menadžera za odnose s javnošću, u prethodnom sazivu Vlade bio je državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu.

Željko Kojić, pomoćnik ministra - U MUP-u je od jula 2009, kada je postao zamenik načelnika Sektora finansija, ljudskih resursa i zajedničkih poslova

Slobodan Nedeljković, pomoćnik ministra - Od 2009. radi u MUP-u na mestu načelnika Uprave za informacione tehnologije, posle čega je 2010. postavljen na mesto pomoćnika ministra i načelnika Sektora za analitiku, telekomunikacije i informacione tehnologije.

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane

 

Aleksandar Nikolić, državni sekretar - Za državnog sekretara u MO došao je pošto je kratko vreme bio savetnik predsednik Tomislava Nikolića. Jedan je od osnivača SNS. Završio je Ekonomski fakultet. Oženjen je voditeljkom RTS Majom Nikolić.

 

Zoran Đorđević, državni sekretar - U zvaničnoj biografiji na sajtu MO nije navedeno gde je prethodno radio. Piše samo da je diplomirani ekonomista.

 

Miroslav Jovanović, pomoćnik ministra - Pomoćnik ministra za politiku odbrane završio je najviše vojne škole u Srbiji, kao i Diplomatsku akademiju MSP SCG.

 

Jovan Mijaković, pomoćnik ministra - Pomoćnik ministra za ljudske resurse u MO je došao 2000. iz Vojnoobaveštajne agencije.

 

Jasminka Todorov, pomoćnik ministra - Pomoćnik ministra za materijalne resurse, ranije rukovodilac Odseka za ekonsmske poslove u JP "Emisiona tehnika i veze".

 

Srbislav Cvejić, pomoćnik ministra - Pomoćnik ministra za budžet i finansije u MO je došao 2009. godine na mesto zamenika načelnika Uprave za budžet i finansije u Ministarstvu odbrane. Prethodno je bio savetnik direktora republičkog Geodetskog zavoda.

Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja

Marija Armenko, šef kabineta - Na poziciju šefa kabineta ministra saobraćaja došla je iz Predsedništva Srbije, gde je bila šef protokola bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Saša Mirković, pomoćnik ministra - Za ovu poziciju kvalifikovala ga je diploma Pravnog fakulteta i dugogodišnje iskustvo estradnog menadžera. U zvaničnoj biografiji piše da je 16 godina radio na rukovodećim funkcijama u informativnoj delatnosti.

Momčilo Jokić, odnosi s medijima - Bivši novinar i nekadašnji urednik "Sportskog žurnala", "Sporta" i "Ilustrovane politike". Magistrirao je komunikologiju na FPN. Suprug je voditeljke Lee Kiš.

Mihajlo Šaulić, odnosi s medijima - Sin Šabana Šaulića, diplomirao je ekonomiju na Bakingemskom univerzitetu u Londonu. Kaže da se pre zaposlenja u ministarstvu bavio marketingom u Italiji.

Dejan Kovačević, savetnik - Trenutno je jedini angažovani savetnik u kabinetu ministra Mrkonjića. U vreme vladavine Slobodana Miloševića bio je i ministar građevine.

Mlađan Dinkić,ministar privrede i finansija

 

Milica Bisić, savetnik - Funkciju savetnika u Ministarstvu finansija obavljala je i u vladi Zorana Đinđića. Bila je direktorka Poreske uprave Republike Srpske.

 

Vlajko Senić, državni sekretar - Ovo mu je treći mandat državnog sekretara. Pre Dinkićevog ministarstva, bio je državni sekretar za trgovinu, a zatim i za omladinu.

 

Ivica Kojić, državni sekretar - Važi za čoveka od poverenja ministra finansija. Ekonomista je po struci i bivši šef kabineta Dinkića u Ministarstvu ekonomije.

 

Ljubiša Milosavljević, državni sekretar - Milosavljević je član pokreta "Vršačka regija". Završio je Ekonomski fakultet, a bio je član Opštinskog veća u Vršcu zadužen za turizam.

 

Goran Petković, državni sekretar - Još jedan Dinkićev saradnik iz Ministarstva ekonomije. Petković je bio državni sekretar za turizam. Doktor je ekonomskih nauka.

 

Aleksandar Ljubić, savetnik - Stari saradnik Dinkića, bio mu je savetnik i u prethodnom mandatu Vlade u Ministarstvu ekonomije. Diplomiran politikolog.

 

Ivan Simič, savetnik - Specijalni savetnik za reformu Poreske uprave i v.d direktora Poreske uprave. Jedan od najvećih poreskih stručnjaka u Sloveniji.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.01.2013. 12:17
Све то није важно да се ради о стручним и способним људима,али знамо сви да су то углавном полумозгани.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online