Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.02.2010.
22:51
Tanjug A

BIA ne može da nas prisluškuje (tek tako)

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je u utorak uveče da se ne može desiti da neko protivzakonito prisluškivanje zloupotrebi tehničke i ljudske kapacitete Bezbednosno- informativne agencije (BIA), a da to ne bude otkriveno.

Zaštitnik prava građana: Republički ombudsman Saša Janković
 

Posle prošlonedeljne trodnevne kontrolne posete BIA, Janković je TV B92 rekao da su u BIA sistem i procedure takvi da se sve zloupotrebe beleže, ističući da prilikom kontrole predmeta, po principu slučajnog uzorka, nije bilo zloupotreba u prisluškivanju.

On je dodao i da je, ukoliko dođe do zloupotrebe u prisluškivanju, pitanje da li neko hoće da otkrije tu zloupotrebu i da li postoji državni organ koji će, ako se utvrdi da mehanizmi kontrole u samoj BIA ne rade, odlučiti kako treba reagovati.

Zakon ispoštovan u potpunosti

Prema njegovim rečima, zakonske odredbe na osnovu kojih je izvršio kontrolu rada BIA su bile ispoštovane do kraja, a izveštaj o rezultatima biće do kraja sedmice prosleđen i BIA i Narodnoj skupštini.
"Ne bi bilo korektno da BIA preko javnosti sazna detalje, ali rezultat nije takav da sam odmah posle posete imao potrebu da sazovem konferenciju za štampu", rekao je Janković, dodajući da "ništa nije bilo tako drstično".

Upitan o razmerama, odnosno broju onih koji se prisluškuju, Janković je objasnio da taj broj "nije nešto s čim BIA izlazi u javnost i da je njegova obaveza da s tim podatka ne izlazi u javnost".

"U svakom od predmeta kojima sam pristupio u centralnoj evidenciji, a rađeni su po principu slučajnog uzorka i odabira postoji sudski nalog, odnosno rešenje direktora BIA", rekao je republički ombudsman.


On je naveo i da "postoje mesta - domeni u kojima ima mogućnosti za unapređenje" posebno u oblasti normativnih propisa kroz deo Zakona o BIA "koji u pojedinim članovima daje previše široka ovlašćanja, odnosno prostor za različita tumačenja, pa do nekih podzakonskih akata".

Janković smatra i da će biti neophodno raditi na Zakonu o BIA, odnosno uskladiti ga sa Ustavom i savremenim tendencijama u zaštiti ljudskih prava i praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Prema njegovim rečima, neophodno je osavremeniti i unutrašnje procedure, jer pravilo po kome BIA postupa je doneto "dosta davno" i nužno je da se nešto bolje potkrepi određena faza - "ako dođe do zloupotrebe koja se teoretski nikada ne može u potpunosti sprečiti - da je moguće indentifikovati ko je počinio tu zlouptrebu".


Posebno nadzirano prisluškivanje telefona i internet komunikacija

On je istakao i da je tokom posete BIA "poseban predmet nadzora bilo prisluškivanje telefona, Internet komunikacija i prostora", navodeći da BIA reba da bude u mogućnosti da "za svakog za koga postoji potreba obavi taj posao".
Janković je ponovio da je zadovoljan preliminarnim rezultatima prve kontrolne posete BIA, ocenivši da je to značajan "korak napred, jer BIA do sada nije bila predmet civilne kotnrole osim skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online