Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.12.2012.
09:54
Novostionline A

Ostavinska rasprava SFRJ: Srbija ko razvedena žena

Prošlo je skoro 12 godina od kada su bivše jugoslovenske republike potpisale sporazum o ”ostavinskoj raspravi”, a kraj podele imovine nekada zajedničke zemlje još nije na vidiku. Oliver Antić, novi šef grupe za sukcesiju, kaže da će Beograd tražiti reviziju nekih već postignutih dogovora.

 Srbiji 62,5 miliona dolara u imovini, ni blizu rešenja za preduzeća i građane, devizne rezerve i štednju : Oliver Antić
 

Najdalje je napredovala deoba diplomatsko-konzularnih predstavništava, ali samo na papiru. Ostalo je da se postigne dogovor kome će pripasti oko 10 odsto od ukupno 127 ovih objekata, ali u više od polovine već podeljenih zgrada novi vlasnici još nisu ušli.

Za Etiopiju loše, za nas dobro

 

Kao još jedan primer nedomaćinskog ponašanja, prof. Antić navodi i to što je Srbija, iako je dobila rezidenciju u Vašingtonu, svoju ambasadu smestila u bivšem predstavništvu Etiopije, koje iznajmljuje:


"Ta zgrada je u toliko lošem stanju da je čak i za Etiopiju bila neuslovna da bude ambasada. Za iznos zakupa koji plaćamo, mogli bismo da otplaćujemo kredit za renoviranje rezidencije koja je u našem vlasništvu."

Moguće je da će naša strana zatražiti i reviziju pojedinih dogovora oko ambasada, pišu Novosti. Po rečima Olivera Antića, savetnika predsednika Nikolića, koga je Vlada imenovala za novog visokog predstavnika Srbije u Stalnom mešovitom komitetu za pitanja sukcesije, ”prethodne vlasti činile su neke apsurdne kompromise”:

"Srbija se u prethodnom periodu u procesu sukcesije u mnogo slučajeva ponašala nedomaćinski, i to će se sada promeniti. Na primer, pristali smo da ustupimo Sarajevu hektar zemljišta u Ankari, koje je Kemal Ataturk poklonio kralju Aleksandru, kao i zgradu koja je replika zgrade na Andrićevom vencu, u kojoj se nalazi Predsedništvo", objašnjava prof. Antić.

On kaže da je prosto nezamislivo da glavni pravni savetnik MSP u pitanjima sukcesije u prošloj vladi - nije bio pravnik.

"Daću vam još jedan primer. Makedonija traži zgradu ambasade u Sofiji, koju smo dobili još dok smo bili Kraljevina Srbija. To vam je kao u braku - može se deliti samo zajednička imovina, ali ne i ono što su supružnici doneli sa sobom", kaže Antić.

Ukupna vrednost objekata koji su do sada pripali Srbiji iznosi više od 62,5 miliona dolara, dok je, poređenja radi, Hrvatska dobila nekretnine vredne 17,3 miliona.

Ono što, međutim, nije ni blizu rešavanja, to je famozni Aneks G, po kom bi trebalo da se reši sudbina zgrada i zemljišta naših firmi, pre svega u Hrvatskoj, ali i stanarskih prava građana i stare devizne štednje. Računa se da oko 400 ovdašnjih preduzeća potražuje svoju imovinu na Jadranu i u ostatku Hrvatske.

Procene Direkcije za imovinu Srbije su da je, u momentu raspada SFRJ, naša imovina u ovoj državi vredela oko 1,8 milijardi evra. Više od 85.000 srpskih kuća i stanova je ostalo u Hrvatskoj, dok je dug Investbanke stranim štedišama u regionu oko 87,6 miliona dolara.

Tu je i Aneks C, koji treba da reši sudbinu mešovitih banaka i podelu ostatka deviznih rezervi. Procene su da na računima stranih banaka i međunarodnih fondova ima oko 645 miliona dolara preteklih iza SFRJ.

Po Antićevim rečima, sva ta pitanja trebalo bi da se nađu na dnevnom redu sledećeg sastanka komisije za sukcesiju, posle novogodišnjih praznika.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.12.2012. 10:52
a kada i kako ce se resiti pitanje diobe zlatnih rezervi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online