Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 13.12.2012.
01:05
J. L. Petković - Vesti A

Kosovski carinici krše sporazum sa Beogradom

Suprotno garancijama Vlade Srbije date Srbima na severu Kosmeta, kosovski carinici ipak se nalaze na integrisanom prelazu između Srbije i Kosova. Privrednike koji pokušavaju da prenesu robu iz centralne Srbije preko prelaza Jarinje, pred očima srpskih policajaca, dva metra dalje kosovski carinici upućuju na carinski terminal u južnom delu Kosovske Mitrovice, kako bi platili dažbine državi Kosovo.

Ulazak u drugu državu: Integrisani prealz između Kosova i Srbije
 

S obzirom na to da im uzimaju dokumenta i kopiraju papire, oni se plaše da će ukoliko to ne urade, prilikom narednog prolaska biti vraćeni i da će im biti onemogućeno da nastave sa svojim poslom.

- Još u ponedeljak ljudi koji trguju, prevoze robu na Kosmet, kosovske institucije upozoravaju da ukoliko ne odu na terminal u južni deo Mitrovice radi plaćanja poreza i carinjenja, da im sledeći put neće biti dozvoljeno da ponovo tuda prolaze. Eto, na već samom početku imamo kršenje sporazuma iz Brisela.

Ristić: Prelaz loš potez

- Nama smeta dolazak kosovske carine zato što želimo da ostanemo deo države Srbije. Svih ovih godina smo govorili da ne možemo da prihvatimo bilo kakvu vrstu takozvanih kosovskih institucija. Albanci su se borili za nezavisno Kosovo, a Srbi na bilo koji način nisu u tome učestvovali.

 

Srbija da odustane od sporazuma: Slaviša Ristić
 

Dolazak kosovskih carinika i policajaca na prelaz, koji je nastao posle ultimativnih zahteva Beogradu, predstavlja loš potez - kaže Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.

- Pratićemo ovih dana kako će se stvari odvijati, da pouzdano imamo sve informacije i činjenice, a onda ćemo sasvim sigurno obavestiti vladu i insistirati da se ona povuče iz provođenja sporazuma, jer je već prvi dan došlo do kršenja sporazuma iz Brisela - kaže Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.


Gradonačelnik Kosovske Mitrovice, Krstimir Pantić, kaže da vlast u Beogradu zna šta se dešava na prelazima.


- Prema mojim saznanjima pripadnici MUP-a su upoznati sa tom činjenicom, izveštaj o tome je poslat predsedniku vlade i očekujem da će Vlada Srbije reagovati, upozoriti i međunarodnu zajednicu i kosovske Albance da to predstavljanja kršenje sporazuma i da se sa takvom praksom mora prekinuti.

Ukoliko se ovo nastavi bojim se da će naši građani biti ponovo prinuđeni da izađu na ulice, protestuju jer je ovo očigledno kršenje sporazuma i pokušaj izazivanja nestabilnosti - kaže Pantić.


Prilikom otvaranja prelaza, u ponedeljak ujutru, prištinski zvaničnici su demonstrirali svoju nadmoćnost. Na prelaz Jarinje došao je direktor kosovske carine Naim Hurgulica, i šef tima za tehničku primenu sporazuma Prištine Fisnk Redžepi.

Krstimir Pantić

Istovremeno, na prelazu Merdare, kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi je čekao dva i po sata da se obrati novinarima, jer je, kako se ispostavilo smišljeno očekivao dolazak šefa pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu Beograda Dejan Pavićević. Kada je on stigao, Redžepi je krenuo u obilazak prelaza, gde je najpre obišao srpsku stranu, i potrčao da se pozdravi sa Pavićevićem pred kamerama, koji ga je dočekao kiselo. Redžepi je pružio ruku i srpskim policajcima, koji su ga takođe hladno reagovali.
 

Čeka se odluka vlade

Direktor Uprave carina Tihomir Bogićević kaže da će oni biti uključeni u sistem integrisanog upravljanja prelazima na Kosmetu i to na način i u formatu koje odredi Vlada Srbije, ali da tehnički detalji još nisu dogovoreni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.12.2012. 01:39
чекај шта сада,поред онолико лажи и дезинформација,шта је сада истина,ко овде и како крши споразум?да ли се уопште крши или се стриктно придржава договора,влада србије очајно нама прича једну причу која велика нас већина није прогутала, и шта сада , опет сте ви јадници преварени?или ви варате нас ?и шта ћете сада урадити?ништа?појео вук магарца? Властодршци падају све дубље и дубље,битно да им је за све увек слоба крив а у исту воду су се сви удавили од слобе,коштунице,ђинђица,боте и ових нових најнеозбиљнијих, без обзира ко је на власти у србији демонски запад ради свој посао и НЕ МЕЊА ПОЛИТИКУ ПРЕМА НАМА како ветар ПРДНЕ већ нас они черече знадњих 100година,готово је доста лажи!
Četvrtak 13.12.2012. 02:07
Sve se to znalo. Uspeli cak i u gines da udju! Nisu mogli da cekju ni 2 dana nego odmah prvi dan! ODMAH BARIKADE!
Četvrtak 13.12.2012. 02:49
А наш смотани Дејан је требао да га пита шта он ради ту, кад ово није граница, нити царина. И да му каже да једва чека кад интегрисани прелаз буде постављен на граници са Албанијом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online