Četvrtak 13.12.2012.
01:05
J. L. Petković - Vesti

Kosovski carinici krše sporazum sa Beogradom

Ulazak u drugu državu: Integrisani prealz između Kosova i Srbije
 

S obzirom na to da im uzimaju dokumenta i kopiraju papire, oni se plaše da će ukoliko to ne urade, prilikom narednog prolaska biti vraćeni i da će im biti onemogućeno da nastave sa svojim poslom.

- Još u ponedeljak ljudi koji trguju, prevoze robu na Kosmet, kosovske institucije upozoravaju da ukoliko ne odu na terminal u južni deo Mitrovice radi plaćanja poreza i carinjenja, da im sledeći put neće biti dozvoljeno da ponovo tuda prolaze. Eto, na već samom početku imamo kršenje sporazuma iz Brisela.

Ristić: Prelaz loš potez

- Nama smeta dolazak kosovske carine zato što želimo da ostanemo deo države Srbije. Svih ovih godina smo govorili da ne možemo da prihvatimo bilo kakvu vrstu takozvanih kosovskih institucija. Albanci su se borili za nezavisno Kosovo, a Srbi na bilo koji način nisu u tome učestvovali.

 

Srbija da odustane od sporazuma: Slaviša Ristić
 

Dolazak kosovskih carinika i policajaca na prelaz, koji je nastao posle ultimativnih zahteva Beogradu, predstavlja loš potez - kaže Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.

- Pratićemo ovih dana kako će se stvari odvijati, da pouzdano imamo sve informacije i činjenice, a onda ćemo sasvim sigurno obavestiti vladu i insistirati da se ona povuče iz provođenja sporazuma, jer je već prvi dan došlo do kršenja sporazuma iz Brisela - kaže Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.


Gradonačelnik Kosovske Mitrovice, Krstimir Pantić, kaže da vlast u Beogradu zna šta se dešava na prelazima.


- Prema mojim saznanjima pripadnici MUP-a su upoznati sa tom činjenicom, izveštaj o tome je poslat predsedniku vlade i očekujem da će Vlada Srbije reagovati, upozoriti i međunarodnu zajednicu i kosovske Albance da to predstavljanja kršenje sporazuma i da se sa takvom praksom mora prekinuti.

Ukoliko se ovo nastavi bojim se da će naši građani biti ponovo prinuđeni da izađu na ulice, protestuju jer je ovo očigledno kršenje sporazuma i pokušaj izazivanja nestabilnosti - kaže Pantić.


Prilikom otvaranja prelaza, u ponedeljak ujutru, prištinski zvaničnici su demonstrirali svoju nadmoćnost. Na prelaz Jarinje došao je direktor kosovske carine Naim Hurgulica, i šef tima za tehničku primenu sporazuma Prištine Fisnk Redžepi.

Krstimir Pantić

Istovremeno, na prelazu Merdare, kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi je čekao dva i po sata da se obrati novinarima, jer je, kako se ispostavilo smišljeno očekivao dolazak šefa pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu Beograda Dejan Pavićević. Kada je on stigao, Redžepi je krenuo u obilazak prelaza, gde je najpre obišao srpsku stranu, i potrčao da se pozdravi sa Pavićevićem pred kamerama, koji ga je dočekao kiselo. Redžepi je pružio ruku i srpskim policajcima, koji su ga takođe hladno reagovali.
 

Čeka se odluka vlade

Direktor Uprave carina Tihomir Bogićević kaže da će oni biti uključeni u sistem integrisanog upravljanja prelazima na Kosmetu i to na način i u formatu koje odredi Vlada Srbije, ali da tehnički detalji još nisu dogovoreni.

2024 © - Vesti online