Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.12.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Euleks ne zna šta treba da radi

Misija Euleksa na Kosovu nema instrukcije po kojoj će imati izvršnu ulogu na integrisanim prelazima na Kosmeta koji bi trebalo da počnu da rade 10. decembra.

Srbi na severu dežuraju i ne dozvoljavaju izgradnju prelaza

Srpski političari već duže vreme objašnjavaju da će misija EU biti imati glavnu reč na prelazima, međutim "Vestima" je juče nezvanično rečeno da o tome nemaju nikakva zvanična obaveštenja. Bar za sada.
 

- Euleks je potpuno tehnički i operativno spreman da preuzme obaveze i zadatke na integrisanim prelazima. Međutim, kada je reč o izvršnoj ulozi na prelazima, o tome još čekamo instrukcije iz Brisela. Za sada nemamo ništa napismeno - kaže izvor "Vesti".
 

Komentar povodom ovoga, pokušali smo da dobijemo od šefa pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejana Pavićevića, međutim, to nismo uspeli do zatvaranja broja.
 

Srbi na severu Kosmeta svu nadu polažu u sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji bi trebalo da se dogodi danas, a na kojem bi trebalo da dobiju uvid u sporazum i garancije da neće morati da koriste kosovske tablice, lične karte niti da će im na prelazima biti carinjena roba.

Dačić: Verujte svojoj vladi

 

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić apelovao je na kosovske Srbe da veruju svojoj vladi.


- Režim se neće menjati, neće se naplaćivati carina, rekao je Dačić, ističući da se na njima neće naplaćivati carina i da će moći da se koriste srpska lična dokumenta i registarske tablice.

 

Šta je dogovoreno?

 

Podsetimo, Dejan Pavićević je u ponedeljak izjavio da su radne grupe Beograda i Prištine u Briselu, tokom dijaloga o primeni sporazuma o integrisanom upravljanu prelazima, postigle dogovor o carinskoj proceduri, tako da roba neće biti carinjena na prelazima. On je dodao da će roba koja dolazi sa Kosova biti carinjena na terminalima u Nišu ili Vranju, a u južnom dijelu Kosovske Mitrovice roba koja ide na Kosovo preko Rudnice ili Jarinja. Pavićević je rekao da će prelazi, do sada razdvojeni, biti približeni i spojeni jedan uz drugi i da neće biti nikakvih oznaka državnosti.

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić izjavio je da će Srbi ostati na Jarinju dok od državnog vrha ne dobiju pisane garancije u vezi toga kako će funkcionisati budući integrisani prelazi na severu Pokrajine.
 

- Očekujemo da ćemo na tom sastanku dobiti uvid u ono što se dogovrilo u Briselu, i da ćemo to dobiti napismeno, odnosno da sve bude stavljeno na papir. Želimo da sve to bude potpisano od strane EU, kao pisana garancija, da naša prava neće biti narušena. Tek tad aće se naši odbornici i građani povući sa administrativnog prelaz - kaže Krstimir Pantić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice.
 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin tvrdi da je u razgovorima u Briselu obezbeđeno da se zadrži postojeći režim na administrativnim prelazima i da se neće dozvoliti da se tamo uspostavi bilo kakva druga država.
 

- Obezbeđeno je da se zadrži postojeći režim prometa robe, kretanja, korišćenja ličnih dokumentata i registarskih tablica. To su one stvari koje su nama izuzetno važne, koje govore da nismo i nećemo dozvoliti da se na administrativnim prelazima uspostavi bilo kakva druga država i uspostave zakoni nekakve druge države - istakao je Vulin.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.12.2012. 12:17
Rogozin je doneo ponudu, ako hoce da se borimo za sebe i decu.Pa nece valjda Rusi da se bore za nas.Samo dobrovoljci.Imate najmodernije oruzje , a mi necemo da dozvolimo da nista slicno kao pre deset ili petnaest godin prodje kroz SBUN. Curkin trazi zatvaranje Haga, a Vucic da nastavimo saradnju. EU i US su sa politike stapa i sargarepe, upravo presli na CISTI OCAJ I SILU, a ne onako kako su misleli zuta go...a i sad filterasi, valjda da ce da se pomaknu u stranu malo.Pa ni svi Hrvati ne mogu da veruju kao niti Albanci da su presude u Hagu normalne, ALI IZA TOGA STOJE oni strateski partneri koji davaju Papandreu 550 milona da proda svoj narod.Zasto , PA TO JE NISTA ZA ONO STA CE DA DOBIJU.
Četvrtak 06.12.2012. 17:33
Dejan Pavićeviću nemam reci za vas luciferi dno dna skotovi , dali mislite da je neko lud ovde sve vam.... kako je to sto prolazi "roba" = carinska ,a prolazak ljudi =prelaz
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online