Četvrtak 06.12.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti

Euleks ne zna šta treba da radi

Srbi na severu dežuraju i ne dozvoljavaju izgradnju prelaza

Srpski političari već duže vreme objašnjavaju da će misija EU biti imati glavnu reč na prelazima, međutim "Vestima" je juče nezvanično rečeno da o tome nemaju nikakva zvanična obaveštenja. Bar za sada.
 

- Euleks je potpuno tehnički i operativno spreman da preuzme obaveze i zadatke na integrisanim prelazima. Međutim, kada je reč o izvršnoj ulozi na prelazima, o tome još čekamo instrukcije iz Brisela. Za sada nemamo ništa napismeno - kaže izvor "Vesti".
 

Komentar povodom ovoga, pokušali smo da dobijemo od šefa pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejana Pavićevića, međutim, to nismo uspeli do zatvaranja broja.
 

Srbi na severu Kosmeta svu nadu polažu u sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji bi trebalo da se dogodi danas, a na kojem bi trebalo da dobiju uvid u sporazum i garancije da neće morati da koriste kosovske tablice, lične karte niti da će im na prelazima biti carinjena roba.

Dačić: Verujte svojoj vladi

 

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić apelovao je na kosovske Srbe da veruju svojoj vladi.


- Režim se neće menjati, neće se naplaćivati carina, rekao je Dačić, ističući da se na njima neće naplaćivati carina i da će moći da se koriste srpska lična dokumenta i registarske tablice.

 

Šta je dogovoreno?

 

Podsetimo, Dejan Pavićević je u ponedeljak izjavio da su radne grupe Beograda i Prištine u Briselu, tokom dijaloga o primeni sporazuma o integrisanom upravljanu prelazima, postigle dogovor o carinskoj proceduri, tako da roba neće biti carinjena na prelazima. On je dodao da će roba koja dolazi sa Kosova biti carinjena na terminalima u Nišu ili Vranju, a u južnom dijelu Kosovske Mitrovice roba koja ide na Kosovo preko Rudnice ili Jarinja. Pavićević je rekao da će prelazi, do sada razdvojeni, biti približeni i spojeni jedan uz drugi i da neće biti nikakvih oznaka državnosti.

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić izjavio je da će Srbi ostati na Jarinju dok od državnog vrha ne dobiju pisane garancije u vezi toga kako će funkcionisati budući integrisani prelazi na severu Pokrajine.
 

- Očekujemo da ćemo na tom sastanku dobiti uvid u ono što se dogovrilo u Briselu, i da ćemo to dobiti napismeno, odnosno da sve bude stavljeno na papir. Želimo da sve to bude potpisano od strane EU, kao pisana garancija, da naša prava neće biti narušena. Tek tad aće se naši odbornici i građani povući sa administrativnog prelaz - kaže Krstimir Pantić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice.
 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin tvrdi da je u razgovorima u Briselu obezbeđeno da se zadrži postojeći režim na administrativnim prelazima i da se neće dozvoliti da se tamo uspostavi bilo kakva druga država.
 

- Obezbeđeno je da se zadrži postojeći režim prometa robe, kretanja, korišćenja ličnih dokumentata i registarskih tablica. To su one stvari koje su nama izuzetno važne, koje govore da nismo i nećemo dozvoliti da se na administrativnim prelazima uspostavi bilo kakva druga država i uspostave zakoni nekakve druge države - istakao je Vulin.

2024 © - Vesti online