Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 05.12.2012.
18:17
Mondo A

Srbi vole da podmićuju

Svaki šesti građanin Srbije neposredno je podmitio nekog lekara ili opštinskog službenika, dok 30 odsto građana poznaje nekog ko je dao mito, tvrdi stalni predstavnik UNDP u Beogradu Vilijam Infante.

Foto: Ilustracija
 

Na skupu posvećenom razvoju antikorupcijskih mera, on je istakao da podizanje poverenja građana prema svim nivoima vlasti igra značajnu ulogu u sprečavanju korupcije.

"Lokalne vlasti moraju da budu transparentne u svom radu i odgovorne građanima. Veliki iskorak u tom smislu predstavlja činjenica da je pet opština i gradova u Srbiji, među kojima su Kragujevac, Golubac, Užice, Smederevo i Vračar, usvojilo građanske povelje koje će obezbediti kvalitetnije usluge građanima", kazao je Infante.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić rekao je da Srbija tokom poslednje tri godine stagnira u borbi protiv korupcije.

"Korupcija zaustavlja razvoj društva, ona podstiče siromaštvo i nezaposlenost. Taj problem se ne može rešavati parcijalno", izjavio je Čupić.

Prema njegovim rečima, borba protiv korupcije mora biti sistemska, sistematična i organizovana, a ključ sistemskog pristupa u iskorenjivanju korupcije predstavlja donošenje Zakona o poreklu imovine, čije je usvajanje najavljeno za februar 2013. godine.

Čupić je naglasio da bi tokom prvih šest meseci primene tog zakona bilo potrebno da se utvrdi poreklo imovine osoba iz tužilaštva, policije i sudstva koje su neposredno angažovane na iskorenjivanju korupcije, posle čega bi usledila provera porekla imovine 300 najbogatijih ljudi u Srbiji.

Čupić je podržao najavljene promene postojećih odredbi Ustava po kojima je moguće zastarevanje koruptivnog dela i dodao da je potrebno uvesti oštre kazne za počinioce tog krivičnog dela.

"Oštre kazne delovaće preventivno a ne represivno. Podsticaćemo građane da prijave slučajeve korupcije, ali ko to bude činio bez dokaza, suočiće se s mogućnošću zatvorske kazne", istakao je Čupić.

Projekat "Podsticaj antikorupcijskim merama u Srbiji" sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji s Programom UN za razvoj u cilju smanjenja nivoa korupcije i približavanja Srbije standardima EU u pogledu transparentnosti i odgovornosti rada svih nivoa vlasti.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.12.2012. 18:21
Mi ne podmicujemo, mi cascavamo! Ne poznajete srpski mentalitet, i ne lupetajte vise o Srbima.
Sreda 05.12.2012. 19:27
Sluzbenik radi po zakonu, lekar po hipokritovoj zakletvi. Klijent, tj pacijent, je duzan da bude usluzen i lecen, takodje po zakonu bez ikakvih dodatnih troskova ukljucujuci mito. Po ovom clanku bi se reklo da Srbi vole da imaju troskove. Druga umobolnost u ovom clanku je priroda personifikacije prestupa. Odem na ultrazvuk u decembru i tamo mi kazu - ima mesta tek u junu a ako hocete da dodjete na red u januaru (citaj da sacuvate nogu) trebate da platite npr 10.000din. Sve je legalno jer lekar ima privatnu praksu. Privatna praksa na drzavnoj klinici je legalna a ja sam verovatno Srbin koji voli da se olaksa za deset hiljada. Dakle, u bezakonju kriminalci su legalizovani a zrtve su kriminalci
Sreda 05.12.2012. 18:58
To sto neki nazivaju podmicivanje ili cascavanje takodje je vrlina koju su narodi bivse rascepurane drzave naucili bas za vreme komunjarske vladavine.Vecina je tome bila primorana,jer drugog izlaza nije ni postojalo.I danas vidimo da je ta skola bila dobra,posto se i danas primenjuje u velikoj meri.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online