Sreda 05.12.2012.
18:17
Mondo

Srbi vole da podmićuju

Foto: Ilustracija
 

Na skupu posvećenom razvoju antikorupcijskih mera, on je istakao da podizanje poverenja građana prema svim nivoima vlasti igra značajnu ulogu u sprečavanju korupcije.

"Lokalne vlasti moraju da budu transparentne u svom radu i odgovorne građanima. Veliki iskorak u tom smislu predstavlja činjenica da je pet opština i gradova u Srbiji, među kojima su Kragujevac, Golubac, Užice, Smederevo i Vračar, usvojilo građanske povelje koje će obezbediti kvalitetnije usluge građanima", kazao je Infante.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić rekao je da Srbija tokom poslednje tri godine stagnira u borbi protiv korupcije.

"Korupcija zaustavlja razvoj društva, ona podstiče siromaštvo i nezaposlenost. Taj problem se ne može rešavati parcijalno", izjavio je Čupić.

Prema njegovim rečima, borba protiv korupcije mora biti sistemska, sistematična i organizovana, a ključ sistemskog pristupa u iskorenjivanju korupcije predstavlja donošenje Zakona o poreklu imovine, čije je usvajanje najavljeno za februar 2013. godine.

Čupić je naglasio da bi tokom prvih šest meseci primene tog zakona bilo potrebno da se utvrdi poreklo imovine osoba iz tužilaštva, policije i sudstva koje su neposredno angažovane na iskorenjivanju korupcije, posle čega bi usledila provera porekla imovine 300 najbogatijih ljudi u Srbiji.

Čupić je podržao najavljene promene postojećih odredbi Ustava po kojima je moguće zastarevanje koruptivnog dela i dodao da je potrebno uvesti oštre kazne za počinioce tog krivičnog dela.

"Oštre kazne delovaće preventivno a ne represivno. Podsticaćemo građane da prijave slučajeve korupcije, ali ko to bude činio bez dokaza, suočiće se s mogućnošću zatvorske kazne", istakao je Čupić.

Projekat "Podsticaj antikorupcijskim merama u Srbiji" sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji s Programom UN za razvoj u cilju smanjenja nivoa korupcije i približavanja Srbije standardima EU u pogledu transparentnosti i odgovornosti rada svih nivoa vlasti.

2024 © - Vesti online