Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.09.2017.
11:57
Vestionline, Tanjug A

Korupcija u srcu EU: Kako je od političara kupovana tišina

Vladajuća elita Azerbejdžana koristila je tajni fond od 2,8 milijarde dolara za plaćanje evropskim političarima, pokazuje istraživanje nekoliko medija. Osim toga, kako se navodi, novac je korišćen i za luksuzne kupovine i "kupovinu tišine", objavljeno je na sajtu Projekta izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP). Novinari su čitav projekat nazvali "Azerbejdžan Laundromat".

pixabay.com
Iz Azerbejdžana evropskim političarima uplaćivano i do tri miliona dolara dnevno

Oni navode da je novac od 2012. do 2014. korišćen za plaćanje evropskim političarima kako bi imali pozitivan stav prema vladi Azerbejdžana. Novac je takođe išao lobistima, novinarima, političarima i biznismenima. Ističe se da je na taj način iz Azerbejždana za to vreme dnevno izlazilo tri miliona dolara. 

Kako navode, novac je "kupovao tišinu" - sve se dešavalo u periodu kada je azerbejdžanska vlast često optuživana za korupciju, nameštanje izbora, zatvaranje opozicionih političara, boraca za ljudska prava i novinara, navode iz OCCRP. 

Prema navodima OCCRP, novac je uticao i na glasanje Saveta Evrope izveštaju o narušavanju ljudskih prava u Azerbejdžanu iz 2013. godine. 

U tekstu se navodi da poreklo novca nije poznato, ali da postoje određeni dokazi koji ukazuju vezu novca sa porodicom predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva. 

Do informacija o tajnom fondu prvo su došle danske novine "Berlingske" koje su ih podelile sa OCCRP, a potom je došlo do zajedničkog novinarskog istraživanja. 

U istrazi su učestvovali novinari više evropskih medijskih kuća, među kojima su između ostalog i britanski "Gardijan", francuski "Le Mond", nemački "Zidojče Cajtung", danski "Berlingske", ruska "Novaja gazeta", kao i slovenački list "Delo". 

Oni navode da se među onima koji su primili novac nalaze najmanje tri evropska političara, novinar koji je pisao pozitivne tekstove o vladi Azerbejdžana i biznismen koji je tu istu vladu hvalio. 

Veliki deo tokova novca je i dalje nepoznat, ali podaci otkrivaju da su milioni dolara završili na računima kompanija i pojedinicama širom sveta, među kojima su i fudbalski klubovi, agencije za putovanja i bolnice. 

Ipak, navodi se da mnogi među njima nisu bili svesni porekla novca i da ne mogu biti optuženi, ali da njihova umešanost otkriva način na koji je novac iz tajnog fonda korišćen. 

Polovina od 2,9 milijarde stigla je iz Međunardone banke Azerbejdžana, ofšor kompanija, ministarstava, ruske kompnanije za izvoz oružja…Novac je prebacivan u četiri ofšor britanske kompanije, a odatle trošen širom sveta - Nemačkoj, Britaniji, Francuskoj, Turskoj, Iranu i Kazahstanu, a "Danske", najveća banka Danske, rukovala je plaćanjem kroz niz malih kancelarija u Estoniji. 

Među onima koji su primali novac je i niz uticajnih Azerbejdžanaca sa pozicijama ili vezama u vladi, na primer porodica Jakiba Ajubova, zamenika premijera i jednog od najmoćnijih politčara u zemlji. Takođe, tu je i Ali Nagijev, čovek odgovoran za borbu protiv korupcije u Azerbejdžanu, dok je 130 miliona dolara otišlo je AvroMedu, farmaceutoskoj kompaniji Javašira Fezijeva, poslanika koji se specijalizovao za izgrađivanje dobrih odnosa sa evropskim političarima. 

Iz OCCRP navode da sa je samo deo transakcija poznat i da će istraga tokom narednih godina pokazati gde je sve novac iz Azerbejdžana završio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online