Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.12.2012.
15:51
Beta A

U Vladi nema konsenzusa o departizaciji?

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić složio se danas sa opozicionom Liberalno demokratskom partijom, koja je oštro kritikovala zakon o javnim preduzećima, ali je naveo da su ponuđena rešenja maksimum, jer trenutno ne postoji politički konsenzus u Vladi da se do kraja ide u departizaciju.

Dinkić: Zalažem se za departizaciju Javnih preduzeća, ali...
 

"Većinu stvari koju govorite - slažem se. Nisam promenio mišljenje koje sam izrekao u kampanji, zalažem se za departizaciju, ali ne postoji politički konsenzus da se to uradi odjednom", kazao je Dinkić povodom kritika koje je izneo poslanik LDP-a Ivan Andrić u skupštinskoj raspravi.

Dinkić je kazao da se vlada ne sastoji samo od njegove stranke (URS), da će obratiti pažnju na amandmane LDP i da će o tome razgovarati sa koalicionim partnerima, ali da je u ovom trenutku maksimum rešenje po kojem funkcioner stranke može da postane direktor javnog preduzeća, ako zamrzne partijsku funkciju.

"Vaša je dužnost, kao nekoga ko obrazlaže zakon, da kažete ko je protiv (departizacije). I (Aleksandar) Vučić je prošle nedelje rekao da je za departizaciju. Ko je onda u vladi protiv", upitao je Andrić, ali Dinkić nije na to pitanje odgovorio.

Andrić je kazao da LDP ima 20 amandmana na predloženi zakon o javnim preduzećima i da ta stranka traži da se političarima zabrani da utiču na rad javnih preduzeća i da se zabrani upotreba resursa javnih preduzeća tokom kampanje.

On je rekao da LDP traži da od pet članova komsije koja će birati direktore na javnom konkursu, jedan član bude izabran na predlog nadležnog skupštinskog odbora kao nezavisni član i da se na sajtu Ministarstva finansija i privrede objave spisak javnih preduzeća i imena svih kandidata za direktore.

"Za nas ključno pitanje ostaje uticaj dnevne politike na rad javnih preduzeća. Ukinite mogućnosti da neko bude direktor ako pre izbora najmanje godinu dana nije bio van partije", kazao je Andrić.

Poslanik LDP je naveo da je pitanje javnih preduzeća i njihovog poslovanja "kancer" srpskog društva i da 10 odsto ukupnog zaposlenih u Srbiji radi u javnim preduzećima koja generišu 40 odsto dugova.

Andrić je kritikovao rešenje po kojem direktor može da bude partijski funkcioner ako zamrzne tu funkciju i istakao da će predloženim rešenjima direktora birati njegove partijske kolege koje će sedeti u komisiji.

"Takav direktor neće štiti javni interes nego interes onih koji su ga postavili", rekao je Andrić i ocenio da će pritisak na direktore novim zakonom biti još veći nego dosad, s ozbirom da je predviđeno da ministar ima pravo da pokrene smenu direktora.


Dinkić je rekao da je bilo odličnih direktora koji su bili članovi stranke, a da je bilo katastrofalnih direktora koji nisu bili u stranci i da resursi javnih preduzeća ne smeju da se koriste ne samo u predizbornoj kampanji nego uopšte u političke svrhe.

Ministar se složio sa predlogom LDP-a da skupštinski odbor predlaže nezavisnog kandidata za člana komisije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.12.2012. 23:36
Ja bih voleo da je partokratija i dalje dominantan oblik vladavine, jer sam ja clan SNS, a SNS je na vlasti. Ne radimo ni ja ni zena, imamo decu, izdrzavaju nas nasi matorci od penzija. Molim vas zaposlite me u struci, ja sam medicinski tehnicar po zanimanju, imam 32god i ne morate da mi zaposljavate zenu. Samo jedno od nas da prima platu!!! Da se prehranimo dok se ne promeni vlast, posle nemamo sanse, samo da se selimo negde, ako nam ne uvedu vize. Nije zlo da se ljudi zaposljavaju preko stranke, zlo je kad niko nema posao i umiremo od gladi, a to dolazi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online