Ponedeljak 03.12.2012.
15:51
Beta

U Vladi nema konsenzusa o departizaciji?

Dinkić: Zalažem se za departizaciju Javnih preduzeća, ali...
 

"Većinu stvari koju govorite - slažem se. Nisam promenio mišljenje koje sam izrekao u kampanji, zalažem se za departizaciju, ali ne postoji politički konsenzus da se to uradi odjednom", kazao je Dinkić povodom kritika koje je izneo poslanik LDP-a Ivan Andrić u skupštinskoj raspravi.

Dinkić je kazao da se vlada ne sastoji samo od njegove stranke (URS), da će obratiti pažnju na amandmane LDP i da će o tome razgovarati sa koalicionim partnerima, ali da je u ovom trenutku maksimum rešenje po kojem funkcioner stranke može da postane direktor javnog preduzeća, ako zamrzne partijsku funkciju.

"Vaša je dužnost, kao nekoga ko obrazlaže zakon, da kažete ko je protiv (departizacije). I (Aleksandar) Vučić je prošle nedelje rekao da je za departizaciju. Ko je onda u vladi protiv", upitao je Andrić, ali Dinkić nije na to pitanje odgovorio.

Andrić je kazao da LDP ima 20 amandmana na predloženi zakon o javnim preduzećima i da ta stranka traži da se političarima zabrani da utiču na rad javnih preduzeća i da se zabrani upotreba resursa javnih preduzeća tokom kampanje.

On je rekao da LDP traži da od pet članova komsije koja će birati direktore na javnom konkursu, jedan član bude izabran na predlog nadležnog skupštinskog odbora kao nezavisni član i da se na sajtu Ministarstva finansija i privrede objave spisak javnih preduzeća i imena svih kandidata za direktore.

"Za nas ključno pitanje ostaje uticaj dnevne politike na rad javnih preduzeća. Ukinite mogućnosti da neko bude direktor ako pre izbora najmanje godinu dana nije bio van partije", kazao je Andrić.

Poslanik LDP je naveo da je pitanje javnih preduzeća i njihovog poslovanja "kancer" srpskog društva i da 10 odsto ukupnog zaposlenih u Srbiji radi u javnim preduzećima koja generišu 40 odsto dugova.

Andrić je kritikovao rešenje po kojem direktor može da bude partijski funkcioner ako zamrzne tu funkciju i istakao da će predloženim rešenjima direktora birati njegove partijske kolege koje će sedeti u komisiji.

"Takav direktor neće štiti javni interes nego interes onih koji su ga postavili", rekao je Andrić i ocenio da će pritisak na direktore novim zakonom biti još veći nego dosad, s ozbirom da je predviđeno da ministar ima pravo da pokrene smenu direktora.


Dinkić je rekao da je bilo odličnih direktora koji su bili članovi stranke, a da je bilo katastrofalnih direktora koji nisu bili u stranci i da resursi javnih preduzeća ne smeju da se koriste ne samo u predizbornoj kampanji nego uopšte u političke svrhe.

Ministar se složio sa predlogom LDP-a da skupštinski odbor predlaže nezavisnog kandidata za člana komisije.

2024 © - Vesti online