Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 19.11.2012.
19:57
B92, Beta A

"Spremite se srpske patriote"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio da će od članova SANU zatražiti savet o tome kako da se država i narod suoče s pitanjem Kosova.

Složni i u teška vremena : Tomislav Nikolić
 

"Spremite se. Vi ste odgovorne srpske partiote koje mogu da sagledaju posledice", kazao je Nikolić na obeležavanju Dana SANU u Beogradu. On je istakao da je SANU stub i temelj srpskog društva i pozvao akademike na slogu i jedinstve.

Niko nema prava na neslogu u ovo teško vreme kada je Srbija pred iskušenjima koje pojedinci ne mogu sami da rešavaju, napisao je predsednik Nikolić na Tviteru nakon svečanosti povodom Dana SANU.

"Akademici su spemni da razgovaraju o Kosovu ali konačnu odluku mogu da donesu samo političari", izjavio je za TV B92 Nikola Hajdin, predsednik SANU.

On objašnjava da Srpska akademija nauka i umetnosti nema praksu usvajanja zaključaka ili preporuka i da umesto jednoglasnog usvojenog stava o Kosovu, akademija može da pruži niz stručnih analiza

"Akademija neće uzimati u obzir takozvane dnevnopolitičke teme, a predsednik Republike i oni koji su na vlasti odgovorni su da reše problem (Kosova). Mi možemo samo da im pomognemo, ali ne možemo mi da namećemo svoju politiku, pre svega zbog toga što u Akademiji i ne postoji jedna politika. Akademija se ne bavi političkim problemima, ali svaki član Akademije može da se bavi politikom kako je njemu volja", izjavio je Hajdin.

Akademik Matija Bećković podseća da ni osporavani "Memorandum" nikada nije usvojen kao zvanični dokument Akademije. "Nikada nije mogao da prođe dokument koji bi bio njen stav. Memorandum je 'na silu boga' proglašen njenim dokumentom.

On takođe smatra i da je Akademija trebalo da bude pitana na početku, a ne na kraju procesa rešavanja problema Kosova i Metohije.

"Sada se čini da bi ona trebalo da podeli odgovornost za nešto za šta nje kriva. Akademija je bila mnogo 'kamenovana' zbog saveta koje je davala, taman je malo iz te torbe kamenje odvadjeno, a sada se bojim da će to kamenje ponovo biti vraćeno", izjavio je Bećković novinarima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.11.2012. 20:06
dobro da se neko setio da pita ucene ljude SANU je uvek bila na pravoj strani...a narod da se pita da li je za EU
Ponedeljak 19.11.2012. 20:58
Dok Srbija sama sebi ne prizna da je bila agresor u poslednjem ratu nece nama krenuti na bolje. Istu gresku pravimo sa Kosovom trenutno. Manimo se mitova i legendi, zivite zivote u danasnjici i gledajte napred.Prvo sto se treba uciniti je to da niko nikom ne treba da se izvinjava, nego trebamo reci da smo izgubili rat u kom smo ucestvovali (dali smo branili ili napadali, to ce uvek biti tema diskusije). Imali smo ekipu koja je bila sve samo ne organizovana, takticki i strateski spremna, nije bahata, sa pozadinskim politickim konsenzusom i medjunarodnom i medijskom podrskom. Hrvati su znali kako se ratuje u modernom dobu i pobedili su nas. Dosta srba je okrvavilo ruke i ukaljalo nam obraz.
Ponedeljak 19.11.2012. 20:39
Oduvek je trebalo dase pita SANU,a ponajvise narod! Svaki Srpski seljak ce vam reci dobar i promisljeni odgovor. Prekinuti pogubnu politiku pristupanja Srbije EU, proglasavanje Kosova okupiranom zonom,i prebacivanje Kosova u nadleznost UN,prekid rada sa Haskim tribunalom i zahteva da se nasi general vrate u Srbiju ,kao i pocasno odlikovanje Genaralu Mladicu,Gospodinu Seselju i Gospodinu Karadjicu za odbranu Srbije,Srpskog naroda i Istine!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online