Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.11.2012.
12:33
Đ. Barović - Vesti A

"Ostaje tužba Srba iz Čikaga"

Posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču biće mnogo teže, ali ipak ne i nemoguće da Srbija pred Međunarodnim sudom pravde, ali i na procesu koji bi početkom sledeće godine trebalo da otpočne pred Federalnim sudom u Čikagu na osnovu tužbe grupe krajiških Srba protiv privatne američke kompanije MPRI, dokaže nameru Hrvatske da je tokom planiranja i sprovođenja akcije "Oluja" izvršila genocid. Ovo za "Vesti" tvrdi direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Nastavljamo borbu za istinu: Savo Štrbac

- Sreća u nesreći, nakon ovako sramne presude Tribunala jeste to što Srbi iz Krajine imaju još dve mogućnosti da dokažu da je Hrvatska tokom 'Oluje' izvršila genocid. Prva je svakako sudski proces pred Međunarodnim sudom pravde, a drugi onaj koji će se odvijati u Čikagu.

- Ma koliko u ovom trenutku sve delovalo izgubljeno, ipak ne treba gubiti nadu i Srbija bi što pre trebalo da se fokusira na ova dva predmeta - kaže Štrbac i objašnjava da šansa leži u činjenici da se preostala dva predmeta neće baviti pojedinačnom krivičnom odgovornošću, što je bio glavni zadatak Tribunala, već čitavom akcijom "Oluja".

- Da li iz neznanja ili loše namere, Tužilaštvo se u optužnici nije fokusiralo na celu akciju, već samo na neke njene segmente, tako da su neistraženi ostali i mnogi događaji iz Sektora Jug, ali i sva dešavanja iz Sektora Sever. Otuda će Srbija pred Međunarodnim sudom pravde, umesto da priloži hašku presudu i time izbegne izvođenje dokaza, sada imati zadatak da potanko iznese činjenice o celokupnoj akciji.

Slično važi i kada je reč o procesu koji su pokrenuli Srbi iz Čikaga. To nije nemoguća misija - zaključuje Štrbac.

Nema dogovora sa Hrvatskom

Savo Štrbac ističe da u ovom trenutku nije dobro da Srbija postigne sa Hrvatskom dogovor o povlačenju tužbe i kontratužbe za genocid.
- To će biti jedina mogućnost da dokažemo da je nad nama izvršen genocid. Takođe, povlačenje tužbe nije dobro i zato što Hrvatska ima 1.500 optužnica protiv Srba iz Krajine, a Srbija samo 40 protiv Hrvata optuženih za ratne zločine - kaže Štrbac.

Prema njegovim rečima, za ova dva procesa je manje važno i to što su hrvatski generali oslobođeni optužbe da su bili deo udruženog zločinačkog poduhvata.


- Taj termin je od starta bio izmišljotina Haškog tribunala i međunarodno pravo ne poznaje tako nešto. Otuda će se u ostalim procesima isključivo baviti genocidom i to na osnovu ustanovljene definicije još iz 1948. godine - kaže Štrbac.


Da podsetimo, Međunarodni sud pravde u Hagu zakazao je za 23. novembar ročište pred predsednikom Suda, kako bi se sa predstavnicima Srbije i Hrvatske dogovorio o glavnom ročištu i dokazima i svedocima koji će na njemu biti izvođeni.


Očekuje se da, posle toga, predsednik MSP-a glavno ročište zakaže za jesen sledeće godine.


Srpska strana uveliko priprema svedoke i dokaze koje će izvesti pred sud, uključujući i istraživače koji su godinama posle proterivanja Srba obilazili opljačkana i spaljena sela i gradove i prikupljali informacije i dokaze.


Istovremeno, u februaru sledeće godine pred Federalnim sudom u Čikagu trebalo bi da se održi pripremno ročište u procesu u kome je grupa Srba iz Amerike, u ime 200.000 prognanih iz Krajine, pokrenula sudski spor tražeći od privatne kompanije MPRI čak 10,4 milijarde dolara zbog događaja u "Oluji" 1995. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.11.2012. 17:59
zar neko stvarno misli da će amerika sama sebe osuditi na svom tlu?da im je stalo do pravde ne bi ovo pravili sa tim svojim sudom u hagu koga oni ne priznaju u slučaju svojih građana a zato druge budale tjeraju da ga priznaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online