Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 16.11.2012.
17:56
Beta A

Tači: IBM sporazum na prelazima sa Srbijom

Premijer Kosova Hašim Tači je informisao Skupštinu o drugom susretu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i odbacio mogućnost da na prelazima Euleks ima izvršna ovlašćenja, a da kosovski organi to nemaju.

Glavni pregovarači: Premijer Srbije Ivica Dačić i premijer samoproklamovane republike Kosova Hašim Tači
 

Srpske vlasti su navele da insistiraju da izvršna ovlašćenja na prelazima ima misija EU i da od toga neće odustati. Tači je ocenio da je na sastanku sa Dačićem 7. novembra zabeležen napredak, posebno u sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).

Tači je rekao da je tokom susreta otvorio pitanje nestalih osoba, što je i dalje preokupacija kosovskog društva, kao i da su se dvojica premijera složila da je to humanitarno pitanje u čije rasvetljavanje treba aktivno uključiti i komisije za nestale.

Informisao je Skupštinu da je postignuta saglasnost da se sporazum IBM počne primenjivati od decembra na četiri prelaza – Jarinje, Brnjak, Merdare i Bela zemlja, što će se, prema njemu, ostvariti prema međunarodnim standardima.

U Beogradu je, međutim, rečeno da će se početi od dva pilot-projekta na Jarinju i Merdaru.

Uloga Euleksa će, prema njemu, i na prelazima na severu, kao i na drugim prelazima na Kosovu biti ista, u skladu sa mandatom koji mu je dat od strane Skupštine Kosova.

On je odbacio mogućnost da Euleks ima izvršna ovlašćenja, a da institucije Kosova, granična policija i carine to nemaju. Tači je rekao da je srpska strana imala rezerve oko otvaranja kancelarija za vezu Kosova u Beogradu, odnosno Srbije u Prištini, jer
bi to predstavljalo prvi korak priznanja Kosova od strane Srbije.

Dačić je rekao da neće biti otvaranja kancelarija, već neke vrste oficira za vezu koji će pomagati u sprovođenju postignutih sporazuma.

Prema Tačijevim rečima, Dačić se saglasio da Srbija učini javnim sredstava koja daje za, kako je rekao, ilegalne strukture na Kosovu.

Tači je ponovio je da je inicirao stvaranje multietničkih jedinica policije Kosova koje će brinuti o kulturnim, verskim i objektima kulturnog nasleđa.

Ideja o izgradnji auto puta prema Leskovcu i Nišu je, prema kosovskom premijeru, ideja institucija Kosova i ta je ideja dobila podršku Evropske unije.

Tokom rasprave koja je u toku, poslanici opozicionog Pokreta Samoopredeljenje su najglasniji u kritici susreta i njegovog sadržaja.

Poslanici opozicionih partija DSK i AZBK su podržali razgovore ali su zatražili da se oni kreću u okviru Rezolucije Skupštine Kosova o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 18:19
Дачић хоће да буде неко и нешто,али можда је и искомплексиран па жели на овај начин да буде "велики".
Petak 16.11.2012. 22:26
Nema sva vama nikakvih sporazuma . To je nasa drzava. Moja dedovina ti si na mojoj teritoriji. Kosovo je zemlja Srba bili i bice. Ovo sto se sad desava je samo vas san koji se nikada nece ostvariti. Srbija ce se vratiti na Kosovo i Metohiju kad tad. Upamti ganci Kad tad.!!!!!!!
Utorak 04.12.2012. 21:47
kao mi neznamo http://www.ibm.com/us/en/ ,nego dodje dan kad cemo da vam se zahvalimo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online