Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 16.11.2012.
09:10
Večernje novosti A

Ništa od pomirenja Beograda i Zagreba

I pored pozitivnih signala koji stižu iz Beograda i Zagreba da su dve strane spremne da pokušaju da dođu do dogovora oko povlačenja međusobnih tužbi za genocid, od vansudskog poravnanja, kako sada stvari stoje, u skorije vreme neće biti ništa.

Ni jedna strana ne popušta: Tužbe za genocid i dalje ostaju
 

Kako saznaju beogradske Večernje novosti, Međunarodni sud pravde u Hagu zakazao je za 23. novembar ročište pred predsednikom Suda, kako bi se sa predstavnicima Srbije i Hrvatske dogovorio o glavnom ročištu i dokazima i svedocima koji će na njemu biti izvođeni.
 

Očekuje se da, posle toga, predsednik MSP zakaže i glavno ročište, za jesen sledeće godine. Dve strane će praktično do tada imati mogućnost da postignu dogovor o vansudskom poravnanju.

Hrvati tuže 1.500 Srba, a mi samo 40 Hrvata

Jedan od glavnih preduslova za dogovor o vansudskom okončanju procesa pred MSP u Hagu je i parafiranje bilateralnog sporazuma o ustupanju postupaka za ratne zločine, koji se vode u Srbiji i Hrvatskoj. Kako nam je rečeno u našem Ministarstvu pravde, naši pravosudni organi trenutno analiziraju nacrt teksta ovog sporazuma i tek nakon toga trebalo da bude iniciran susret sa hrvatskim kolegama. Hrvatska protiv 1.500 Srba ima ovakve optužnice, a mi samo protiv 40 Hrvata.

Stvari bi mogle da se mrdnu sa mrtve tačke posle susreta šefova diplomatija dve zemlje, Ivana Mrkića i Vesne Pusić, koji bi, kako nam je potvrđeno u našem Ministarstvu spoljnih poslova, trebalo da se održi do kraja godine.

Vetar u leđa vansudskom poravnanju mogla bi da bude i presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine nad Srbima počinjene tokom ”Oluje”, a koja je zakazana za danas Ukoliko Sud potvrdi prvostepenu presudu, po kojoj su oni osuđeni na 24, odnosno 18 godina, Hrvatska će imati više interesa da se postigne dogovor o povlačenju tužbi, jer će u tom slučaju porasti šanse Srbije da dobije proces pred MSP.

"Hrvatski generali osuđeni su za zločinačko udruživanje u cilju ”etničkog čišćenja Srba iz Krajine”, a od etničkog čišćenja do genocida nije veliki razmak. Pošto su i Haški tribunal i MSP sudovi Ujedinjenih nacija, činjenice koje je utvrdio Tribunal, neće se ponovo utvrđivati pred Međunarodnim sudom pravde", objašnjava za Večernje novosti Savo Štrbac iz ”Veritasa”, ekspert našeg pravnog tima pred MSP.

Dok se čeka ”odmrzavanje” političkih pregovora, naš pravni tim u procesu pred MSP nastavlja da se priprema za glavno ročište. Već se sortiraju i pripremaju najjači dokazi i svedoci koje ćemo izvesti pred sud kako bismo dokazali da je tokom ”Oluje” počinjen genocid nad Srbima, i to po Konvenciji UN. Takođe, pred sudijama će svedočiti i istraživači koji su godinama posle proterivanja Srba obilazili opljačkana i spaljena sela i gradove i prikupljali informacije i dokaze.

Zagreb je krajem avgusta dostavio MSP njihov podnesak, na 250 strana, na naš odgovor na hrvatsku tužbu za genocid, rečeno nam je u njihovom Ministarstvu pravde. Time je okončana faza dostavljanja pisanih argumenata.

Za razliku od Štrpca, koji smatra da je za Srbiju bolje da se proces o optužbama za genocid dovede do kraja pred MSP, Milorad Pupovac, potpredsednik SDSS, zalaže se za vansudsko poravnanje.

"Međutim, stanje hrvatsko-srpskih odnosa u ovom trenutku je takvo da nije realno očekivati značajnije pomake u dogovoru o povlačenju tužbi. Te razgovore treba da iniciraju i predvode predsednici i premijeri dveju zemalja, a pitanje je kada će do tih susreta doći", kaže Pupovac.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 09:14
samo 40 srba tuze , jer ostali nisu preziveli mrtva usta ne govore znamo samo da ih nema krvati tvrde da su ih oteli vanzemaljsci
Petak 16.11.2012. 10:43
U kakvome sudu vi trazite pravdu? U politickom sudu EU, cija je vecina clanica od pocetka stala na stranu ustaskog rezima Tudjmana i za koje su srbi niza rasa. U koju EU vi zurite, srpski politicki establismentu, zar su Vam vrane popile oci ? Zar nije bilo vise dosta ponizavanja? Jos primite Papu i sve ste zavrsili! Jadnije i bednije sudske kamarile nisam video od ove u Hagu. To nema nikakve veze sa pravom pa makar to bilo tkz. englesko pravo. Haski sud je dokazao da nije sud istine i pravde, vac da je politicki sud za srbe i da je produzena ruka NATO pakta < USA I EU! Ziveo Ratko Mladic!
Petak 16.11.2012. 09:27
genocid nad krvatima je tesko dokazljiv , ali zato onaj nad srbima je tesko oboriv (narocito kada se uzme da genocid ne zastareva), i zato neka optuzbe ostanu.. to sto je krvatska digla tuzbu to je na blef , da bi se postigao kompromis da srbija ne tuzi krvatsku ili da se optuzbe povuku,problem je sto 80% nase vlade su mesanci ili srbi komunjare koji zive i dalje u sfrj 80%i vecina ima dvonja drzavlanstva , tako da je logicno zasto srbska spoljna politika davala autogolove sama sebi, svi oni su tu sa zadatkom ...mozda veoma teske reci , ali ako pogledamo sta je uradio zadnjih 12 godina dos, sta su sve krvati OTkupili po srbiji, i kako povlasceno gazduju na srbskoj zemlji... lose nam se pise
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online