Petak 16.11.2012.
09:10
Večernje novosti

Ništa od pomirenja Beograda i Zagreba

Ni jedna strana ne popušta: Tužbe za genocid i dalje ostaju
 

Kako saznaju beogradske Večernje novosti, Međunarodni sud pravde u Hagu zakazao je za 23. novembar ročište pred predsednikom Suda, kako bi se sa predstavnicima Srbije i Hrvatske dogovorio o glavnom ročištu i dokazima i svedocima koji će na njemu biti izvođeni.
 

Očekuje se da, posle toga, predsednik MSP zakaže i glavno ročište, za jesen sledeće godine. Dve strane će praktično do tada imati mogućnost da postignu dogovor o vansudskom poravnanju.

Hrvati tuže 1.500 Srba, a mi samo 40 Hrvata

Jedan od glavnih preduslova za dogovor o vansudskom okončanju procesa pred MSP u Hagu je i parafiranje bilateralnog sporazuma o ustupanju postupaka za ratne zločine, koji se vode u Srbiji i Hrvatskoj. Kako nam je rečeno u našem Ministarstvu pravde, naši pravosudni organi trenutno analiziraju nacrt teksta ovog sporazuma i tek nakon toga trebalo da bude iniciran susret sa hrvatskim kolegama. Hrvatska protiv 1.500 Srba ima ovakve optužnice, a mi samo protiv 40 Hrvata.

Stvari bi mogle da se mrdnu sa mrtve tačke posle susreta šefova diplomatija dve zemlje, Ivana Mrkića i Vesne Pusić, koji bi, kako nam je potvrđeno u našem Ministarstvu spoljnih poslova, trebalo da se održi do kraja godine.

Vetar u leđa vansudskom poravnanju mogla bi da bude i presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine nad Srbima počinjene tokom ”Oluje”, a koja je zakazana za danas Ukoliko Sud potvrdi prvostepenu presudu, po kojoj su oni osuđeni na 24, odnosno 18 godina, Hrvatska će imati više interesa da se postigne dogovor o povlačenju tužbi, jer će u tom slučaju porasti šanse Srbije da dobije proces pred MSP.

"Hrvatski generali osuđeni su za zločinačko udruživanje u cilju ”etničkog čišćenja Srba iz Krajine”, a od etničkog čišćenja do genocida nije veliki razmak. Pošto su i Haški tribunal i MSP sudovi Ujedinjenih nacija, činjenice koje je utvrdio Tribunal, neće se ponovo utvrđivati pred Međunarodnim sudom pravde", objašnjava za Večernje novosti Savo Štrbac iz ”Veritasa”, ekspert našeg pravnog tima pred MSP.

Dok se čeka ”odmrzavanje” političkih pregovora, naš pravni tim u procesu pred MSP nastavlja da se priprema za glavno ročište. Već se sortiraju i pripremaju najjači dokazi i svedoci koje ćemo izvesti pred sud kako bismo dokazali da je tokom ”Oluje” počinjen genocid nad Srbima, i to po Konvenciji UN. Takođe, pred sudijama će svedočiti i istraživači koji su godinama posle proterivanja Srba obilazili opljačkana i spaljena sela i gradove i prikupljali informacije i dokaze.

Zagreb je krajem avgusta dostavio MSP njihov podnesak, na 250 strana, na naš odgovor na hrvatsku tužbu za genocid, rečeno nam je u njihovom Ministarstvu pravde. Time je okončana faza dostavljanja pisanih argumenata.

Za razliku od Štrpca, koji smatra da je za Srbiju bolje da se proces o optužbama za genocid dovede do kraja pred MSP, Milorad Pupovac, potpredsednik SDSS, zalaže se za vansudsko poravnanje.

"Međutim, stanje hrvatsko-srpskih odnosa u ovom trenutku je takvo da nije realno očekivati značajnije pomake u dogovoru o povlačenju tužbi. Te razgovore treba da iniciraju i predvode predsednici i premijeri dveju zemalja, a pitanje je kada će do tih susreta doći", kaže Pupovac.

2024 © - Vesti online