Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.03.2016.
09:04
"Alo!", Vestionline A

"Nije Legija taj koji je pobio Srbe u Dvoru"

Savo Štrbac, predsednik Veritasa smatra da je zapravo dobro što se podigla prašina oko danskog filma "15 minuta - masakr u Dvoru", jer će se možda probuditi i tužioci koji bi ločince trebalo da privedu pravdi. A, kako je istakao, to nije Legija, kao što sada tvrde pojedinci.

M. Karović
Dvor nije jedini zločin koji se dogodio za vreme "Oluje": Savo Štrbac

- Te nesrećne hendikepirane ljude, koji su od bogatstva imali samo kolica i štake, ubila je mržnja, odnosno pripadnici čete Matije Ciprića, koji je još u detinjstvu dobio nadimak Ustaša - kaže Savo Štrbac, predsednik Veritasa za "Alo!".

Nakon što je RTS otkazao prikazivanje filma koji govori o ubistvu 12 srpskih civila 1995. u Dvoru na Uni, na molbu autora iz Danske, koji su bili zabrinuti za bezbednost hrvatskih saradnika, sada se oglasio hrvatski pukovnik Ivica Pandža Orkan, koji tvrdi da su nesrećne hendikepirane civile zapravo ubili pripadnici "crvenih beretki" predvođeni Miloradom Ulemekom Legijom.

- Svi dokazi koje sam prikupio upućuju na to da su stravični zločin u Dvoru 8. avgusta 1995. godine počinili pripadnici "crvenih beretki" Milorada Ulemeka Legije - naveo je Orkan.

S druge strane, Štrbac objašnjava kako je istraga o pomenutom zločinu od početka bila usmerena u pogrešnom smeru.

- U početku je eliminisana mogućnost da su to uradili pripadnici hrvatske vojske, ali i Danci i Veritas su došli do suprotnog zaključka. Vidite, ljudi se ubijaju ili iz interesa ili iz mržnje, a svi znamo kakve su se stvari dešavale tada. Daleko od toga da je ovo bio jedini zločin u "Oluji". Sve što je bilo pronađeno tih dana bilo je i pobijeno. Okačili smo film na Jutjub i u jednom danu ga je pogledalo više od 40.000 ljudi.

Štrbac navodi i šta su Hrvati tražili od Danaca.

- Koliko znam, Hrvati su zatražili od Danaca u 12 tačaka da se razne stvari izmene u filmu, a jedino što su dobili jeste da će u odjavnoj špici ići da je Mile Novaković osuđen za ratne zločine. Verujem da će odgovorni za ovaj zločin na kraju i odgovarati, a to su pripadnici hrvatske vojske. I naše tužilaštvo za ratne zločine bi moglo da im sudi u odsustvu, kao što se to često radi u Hrvatskoj kada su Srbi optuženi za zločine - smatra Štrbac.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2016. 12:22
Zločin u Dvoru na Uni 8. avgusta 1995. godine, kada je pob,ijeno 12 srpskih civila, počinila je izviđačka četa Druge gardijske brigade Hrvatske vojske, poznatije kao „Sisački gromovi”. Hrvatski specijalci su bili potpomognuti Slunjskom bojnom, u čijem su se sastavu nalazili hrvatski vojnici poreklom iz Dvora, koji su poznavali čitav teren u gradu i oko njega, odnosno moguća skrovišta srpskih civila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online