Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 14.11.2012.
02:31
Danas A

Ambasadori bivše vlasti ne rade, otaljavaju posao, i “buše“ Srbiju!

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić uputio je oštro pismo svim ambasadama i konzulatima Srbije u kojem ih je kritikovao zbog “nerada, pada motivacije, otaljavanja posla“, pa čak i nedovoljnog promovisanja predstavnika novih vlasti u Beogradu, piše Danas pozivajući se na srpske diplomatske izvore.

Ivan Mrkić

Mrkić je u petak, 9. novembra, poslao pismo na adrese diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), odnosno ambasadora i konzula Republike Srbije širom sveta, u kojem navodi da se u celokupnoj mreži DKP-a konstatuju “pad motivacije i odsustvo inicijative u trenutku kada se zemlja suočava sa spoljnim i unutrašnjim krupnim izazovima“.


Ministar kaže da se u diplomatskoj mreži Srbije ispoljio nerad kao posledica izbora nove vlade i podseća da zadatak diplomatije svuda u svetu jeste da, između ostalog, “afirmiše ključne nosioce vlasti“, a da treba da bude “potpuno svejedno koja politička formacija vodi zemlju“.


Ivan Mrkić, koji je posle majskih izbora i formiranja vladajuće koalicije SNS-SPS-URS došao na čelo Ministarstva spoljnih poslova, gde je prethodno bio jedan od najbližih saradnika ministra Vuka Jeremića, navodi da su u diplomatskoj mreži “konstatovani pad produkcije, pad sveukupnih aktivnosti, rutinsko otaljavanje, krajnje ležeran pristup“, pa čak i “potpuni nerad u većem broju DKP-a“.
 

“To se ubuduće neće tolerisati“, poručuje ministar Mrkić i najavljuje promene “na osnovu rezultata rada“, što će se izvesti prema “poznatim kriterijumima“. Šef diplomatije u pismu moli ambasadore i konzule da se pravilno shvati ova poruka, koja je “iznuđena isključivo zapanjujuće slabim performansama pojedinih DKP-a“.
 

Ministar Mrkić završio posetu Izraelu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić radnim ručkom i razgovorom s kolegom Avigdorom Libermanom završio je u utorak dvodnevnu posetu Izraelu. Mrkić je ocenio da je poseta bila “prijatna, prijateljska i vrlo korisna“, te da je dogovoreno da na proleće 2013. predsednik Tomislav Nikolić poseti Izrael. Ministar je u ponedeljak bio primljen i kod predsednika Šimona Peresa.

“Imamo interesa posebno da sarađujemo u oblasti poljoprivrede. Izraelci i dalje imaju želju da investiraju u Srbiju, s obzirom da mi sad stvaramo najbolje moguće uslove da investicije stižu“, rekao je Mrkić agenciji Beta.

Podsetimo, nedavno je iz vladinih izvora u javnost dospela vest da će narednih meseci biti promenjeno tridesetak ambasadora, a prve smene već su obavljene u Parizu i Moskvi, gde su s funkcija otišli kadrovi DS Dušan Bataković i Jelica Kurjak.


Izvori Danasa navode da je mnogim diplomatskim predstavnicima Srbije istekao mandat, zbog čega najavljene promene treba tumačiti kao “prirodan proces“, ali “u isto vreme evidentno je da je po sredi i smena generacija u mreži koja se nije menjala godinama“.


Mrkićevo pismo predstavlja “odraz nezadovoljstva načinom na koji su, između ostalog, novi zvaničnici Srbije dočekivani u našim diplomatskim predstavništvima u nekim državama“, objašnjavaju sagovornici Danasa, ali i dodaju da je moguće da ministar “pokušava da na diplomate prebaci odgovornost za neke kritike koje su unutar vlasti, ali mimo javnosti, izrečene na njegov račun“.


“Nesumnjivo, nova Vlada Srbije želi da se zaštiti od eventualnih opstrukcija koje bi mogle da se dogode u diplomatiji i nastoji da uspostavi koordinaciju između Beograda i ambasadora širom sveta“, objašnjavaju izvori Danasa.


Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador u Parizu, kaže za Danas da je Mrkićev potez “uvod u čistku diplomatskih kadrova“.


- Tim pismom ministar Mrkić zapravo pokazuje negativan odnos prema kadrovima koje su postavili Demokratska stranka i njeni koalicioni partneri kada su bili na vlasti. Očekujem da će pored ambasadora kojima je istekao mandat doći i do vanrednih smena. Takva situacija dogodila se, podsetiću, i kada je Vuk Jeremić postao ministar spoljnih poslova. Logično je da svaka vlast želi diplomate od ogromnog poverenja i svako ko je angažovan u tom domenu mora da se pomiri s navedenom situacijom, ali s ljudske strane čitava priča je neprijatna“, komentariše Simić.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.11.2012. 05:26
Logicno je da nova vlast smeni sve Ambasadore iz DS po celom svetu, ali pitanje je koga ce postaviti na njihova mesta? ,po kljucu,ja tebi ,ti meni,pa zasedose na Ambasadorska mesta nesposobni,neskolovani, bez znanja jezika zemlje u kojoj je Ambasador.
Sreda 14.11.2012. 07:46
Dzabe sav slif i skola diplomtama iz Ds, kad gledaju samo svoje dupe.Za drzavu ih zabole.
Sreda 14.11.2012. 10:10
To je trebalo uraditi jos treci dan po frmiranju vlade.Od dolaska DOS-a na vlast,dovedena su neka deca iz nekog folklora koja nisu imala dan radnog saza,preko nekih veza radili su po ABASADAMA:ILI KONZULATIMA.Smem glavu na panj staviti da nijedan od tih suzbenika na zadnjim izborma nije glasao za ovu vlast,i samo kako su sa ironijo govorili oovim srankama koje su danas na vlasti.I zasto nesto drugo od njih ocekivo.Vratiti sve sem VOJNIH ATASEA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online