Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.11.2012.
14:46 >> 18:28h
Beta A

"Dačić nema ovlašćenje da priča sa Tačijem"

O sutrašnjem sastanku premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu raspravljalo se u Skupštini Srbije. Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Petar Petković izjavio je da premijer Ivica Dačić nema ovlašćenje da pregovara sa Tačijem što smatraju i radikali, dok bivši šef tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović smatra da je "jako problematično" to što nije usvojena platforma o Kosovu na šta je reagovao predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun koji je izjavio da "za sutrašnji sastanak i nije potrebna platforma jer će to biti samo usaglašavanje tehničkih detalja" s čime se složio poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić.

 Ne postoji platforma : Petar Petković
 

"Niti imamo platformu niti se o njoj raspravlja. Ne znam na osnovu čega predsednik Vlade Srbije odlazi u Brisel da pregovara kada ne postoji platforma a Skupština ga nije ovlastila da učestvuje u razgovorima sa Tačijem", rekao je Petković novinarima u Skupštini Srbije.

Šta o sutrašnjem sastanku kažu Dačić i Tači?

On je naveo da Dačić nije ovlašćen za razgovore sa Tačijem, pogotovo što za kosovskog premijera postoje ozbiljne sumnje da je počinio najteža krivična dela i što je protiv njega Srbija podigla optužnicu.

Petković je rekao da Evropska unija (EU) ne može da bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine jer je, kako je naveo, jasno da EU radi na stvaranju nezavisnog Kosova.

Poslanik DSS je dodao da je potrebno pregovore vratiti u okrilje Saveta bezbednosti UN.

 

Stefanović: Problematičan sastanak Dačića sa Tačijem

Razgovor bez jasnog plana : Borislav Stefanović

Poslanik Demokratske stranke i bivši šef tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas da je jako problematično što premijer Ivica Dačić drugi put odlazi na sastanak sa Hašimom Tačijem, a da, kako je kazao, faktički osnovni strateški dokument nije urađen.

"Postavlja se pitanje o čemu se razgovara i šta je sadržina razgovora. To je legitimno pitanje na koje građani Srbije traže odgovor", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je istakao da javnost želi da zna šta sadrži platforma o Kosovu i da nije jasno na osnovu kog dokumenta se vode razgovori sa predstavnicima takozvane nezavisne države Kosovo.  "Ako se razgovara sa Tačijem, što je u redu, pitanje je o čemu se priča, ali nije jasno šta je naš plan i šta želimo da postignemo", rekao je Stefanović.

 Za sutrašnji sastanak i ne treba platforma

 

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da će na sutrašnjem sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hašima Tačija u Briselu biti usaglašeni tehnički detalji za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

 

"Za taj sastanak nije potrebna platforma jer će to biti samo usaglašavanje tehničkih detalja za proces koji će uslediti", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

 

On je kazao da će u međuvremenu biti utvrđena i platforma, koju kako je naveo, "očekuje svakog dana".

 

Prema njegovim rečima, na sutrašnjem sastanku Dačića i Tačija trebalo bi da se dogovore "neke procedure", intenzitet sastajanja i da se razgovora o tome koje bi to teme bile na dnevnom redu, odnosno da se stvore uslovi za početak dijaloga.

 

"Prvi sastanak Dačića i Tačija bila je neka vrsta iskazivanja namere da se želi da se razgovara direktno. Ovaj sastanak (sutra) treba više da bude u radnoj varijanti", rekao je Drecun.

 

Đurić: Ne očekujemo ništa

Ne možemo ništa da očekujemo : Bojan Đurić

Poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić rekao je danas da će novi sastanak Ivice Dačića i Hašima Tačija ponovo biti sveden na interpretacije
večere, ličnih odnosa i na to šta je ko duhovito rekao, a da suštinskog pomaka neće biti.

"Baš zbog toga što je platforma tajna, što parlament nije raspravljao o njoj, mislim da ne možemo ništa da očekujemo od sutrašnjeg sastanka", rekao je Đurić novinarima u Skupštine Srbije.

Đurić je dodao da Srbija nema usaglašen stav o pregovorima i da se narednih dana mora razgovarati o platformi o Kosovu. "Već je previše vremena prošlo. Najave vlasti, koja svake nedelje kaže da će sledeće nedelje biti gotova platforma, očigledno više ne funkcionišu ni u domaćoj ni u međunarodnoj javnosti", rekao je
Đurić.

SRS: Dačić nema mandat da razgovara sa Tačijem

Srpska radikalna stranka (SRS) upozorila je premijera Ivicu Dačića da nema mandat da razgovara sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem o primeni, kako se
navodi u saopštenju, neustavnih sporazuma koje je sklopila vlast Borisa Tadića.

"Opominjemo Dačića da ima ustavnu obavezu da brani, a ne da urušava ustavni poredak zemlje čiji je premijer. Koracima kao što je Dačićev sastanak sa Tačijem, Vlada Srbije ubrzava faktičko priznavanje nezavisnosti južne pokrajine i uspostavlja faktičku državnu granicu između Kosova i Metohije i ostatka državne
teritorije Srbije", navela je u saopštenju SRS.

Radikali su zatražili i da vlast Srpske napredne stranke "prestane da zamajava" narod pričom o tajnoj platformi za Kosovo i Metohiju i da istupi sa tim dokumentom.

"Zašto bi ga vlast krila od naroda ako je njegova svrha da se odbrani Kosovo i Metohija. Ovako se stiče utisak da Nikolić i Vučić 'kupuju vreme' pričom o pripremi platforme dok Dačić sa Tačijem ne uspostavi granicu", navela je SRS u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.11.2012. 15:05
@DSS O tome ste morali razmusljati kad ste pozvali vase pristalice da glasaju za Nikolica u drugom krugu .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online