Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 31.10.2012.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Rasejanje zadnja briga

Prošlo je tri meseca od formiranja Vlade i odluke da se Ministarstvo za dijasporu zameni kancelarijom, a iz Nemanjine 11 nikako da stigne ime prvog čoveka jedine vladine institucije koja bi trebalo da vodi brigu o ljudima u rasejanju.

DIJASPORU VLAST NE POMINJE: Vlada nije uspela ni da imenuje direktora Kancelarije za rasejanje
 

Kabinet premijera Ivice Dačića nikako da prelomi ko će da brine o Srbima koji žive van naše zemlje, iako je rok za usvajanje pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Kancelariji istekao još 1. septembra.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, 3. oktobra, predstavnici stranaka sastali su se sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i dogovorili da Slavku Drašković, predsednicu Kongresa srpskog ujedinjenja u Srbiji, predlože premijeru Ivici Dačiću i njegovom kabinetu za direktora vladine Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Tom prilikom, kadrovska komisija Vlade predložila je Aleksandra Vlajkovića, bivšeg urednika u Radio-televiziji Srbije za zamenika direktora te kancelarije.


- Trebalo je da ministri na sednici Vlade odmah te nedelje izvrše njihova postavljenja ukoliko je i premijer Dačić saglasan sa izborom kadrovske komisije, ali se to nije dogodilo. U međuvremenu je došlo do stranačkih prepucavanja, i nastalo je zatišje koje traje skoro mesec dana. Sada se pominje da je ponovo najozbiljniji kandidat za direktorsko mesto Dubravka Filipovski iz Nove Srbije - kaže izvor "Vesti" blizak vrhu vlade.

NIŠTA OD IMENOVANJA: Slavka Drašković

Nešto ranije, u "igri za fotelju" bio je i legendarni plivač Milorad Čavić, koji se nedavno oprostio od bazena. Sudeći po pisanju medija, on je bio favorit srpskog premijera Ivice Dačića. Tromesečna agonija završila se tišinom, a kako saznajemo, direktorskoj fotelji ponovo je najbliža Dubravka Filipovski iz Nove Srbije, koja je na tu temu u više navrata pričala sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u parlamentu Aleksandar Čotrić smatra da Vlada ovakvim ponašanjem šalje lošu poruku našim ljudima u dijaspori.


- Dijaspora nije političko, stranačko pitanje. Prosto je neverovatno, svaki dan se srećem sa našim ljudima koji žive van Srbije i oni su razočarani. Ovim odugovlačenjem šaljemo lošu poruku Srbima u rasejanju, da su oni ovoj Vladi na poslednjem mestu, da nisu bitni. Išao sam od jednog do drugog funkcionera vladajućih stranaka da se raspitujem šta se događa, i verujte nikakav konkretan odgovor dokle će ova agonija trajati, nisam dobio - objašnjava Čotrić za "Vesti".


Članica ovog skupštinskog odbora Sanja Čeković kaže da ovo skupštinsko telo u parlamentu radi, ali da su svi iznenađeni činjenicom da više niko ne pominje direktora vladine kancelarije koji treba da brine o rasejanju.

- Prvo su se pojavile medijske licitacije ko će biti bolji kandidat za direktora Kancelarije za dijasporu, a onda je to pitanje potpuno prestalo da se pominje. Direktora sada nema ni u najavi, Vlada o tome uopšte ne govori. Skupština uopšte nema uticaja na ovu pojavu. Trebalo bi da kontrolišemo rad vladinih ministarstava i kancelarija, ali smo po pitanju izbora direktora Kancelarije za dijasporu u mat položaju. Kancelariju imamo, a direktora nemamo - zaključila je Sanja Čeković.





Svi čekaju direktora

 

Kancelarija za dijasporu izborom direktora automatski će preuzeti sve kadrove koji su bili zaposleni u ministarstvu za dijasporu. Izborom novog šefa steći će se uslovi i za zakazivanje godišnje Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koja nije održana na Vidovdan zbog institucionalnog vakuuma nastalog nakon parlamentarnih izbora.

Menjanjem ministarstva Kancelarijom, pale su i zamerke na račun nove Vlade da će ova odluka dovesti do toga da dugo čekani Zakon o dijaspori neće biti primenljiv. Bivši ministar za dijasporu Srđan Srećković smatrao je da je najbitnije da "da matica nastavi aktivnu politiku i brigu o rasejanju", bez obzira na to što više nema svoj resor.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.11.2012. 14:32
Srpski Svetski kongres dijaspore je poveo pre godinu dana javnu kampanju protiv bojkotovanja dijaspore od strane matice. Trazili smo da se ministarsstvo dijaspore ukine a ako ostane da resor dijaspore vodi obavezno lider iz dijaspore. Vec tri meseca jedinikandidat iz dijaspore tj lider dijaspore je dipl.ing Zoran Jovicic iz Sidneja, predsednik jedine organizacije srpske dijaspore na nivou celog sveta. Zoran Jovicic sada obilazi dijasporu, sada je u svojoj bazi Australiji . Na svim sastancima dijaspora je slozna u podrsci jedinom kansisatu koji je lider dijaspore. Dijaspora je pokazala jedinstvo i time sto do sada nije predlozila ni jednog drugog dijasporca,a kritikovala sve ostale kandidate.
Četvrtak 01.11.2012. 14:44
Dijaspora je zadovoljna sto Vlada nije kao bivse vlade postavila svoje nize funkcionere na to vazno mesto. Vidi se koliku je promenu uneo Srpski svetski kongres dijaspore, jer je sada vlada iskusila da postoji jedan svetski pokret dijaspore SSK koji kada inicira dobru akciju cela sijaspora je prati. Dijaspora nece da je smatraju ludom i kriminalnom, jer samo u ludnici direktor nemoze biti ludak i u zatvoru zatvorenik nemoze biti direktor zatvora.Zasto nebi mogao lider dijaspore da bude sef kancelarije sa dijasporu.Pa nisu muskarci sirektori direkcije za zene vec zena dr Micunovic. Atoga smo sigurni da ce Dacic i Vucic postaviti Jovicica da direktora Kancelarije za dijasporu ili ce je ukinuti
Četvrtak 01.11.2012. 14:54
Sa druge strane vlada je sada sigurna da je Srpski svetski kongres dijaspore sposoban i resen da izvede obrnuti bojkot, ukoliko i ovog puta lideri dijaspore budu bojkotovani , tj ukoliko ne budu vodili svoju Kancelariju za dijasporu. To je borba za ljudka prava drzavljana Srbije u inostranstvu , koja su najugrozenija u odnosu na sve evropske zemlje. Skoro sve zemljr u regionu imaju posebne izborne jedinice za dijasporu, bez cenzusa tako da sve okolne dijaspore imaju svoje poslanike u parlamentima i resore dijaspore vode lideri dijaspore Rumunija, Makedonija, Hrvatska,Italija,Franc.. Jedino Srbi u inostranstvu ne glasaju postom, tako da im je ukinuto pravo glasa. Sada je na potezu vlada Srbij
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online