Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 29.10.2012.
10:18
Alo A

Otrovima izložena četvrtina stanovništva

Uprkos činjenici da su fabrike u našoj zemlji uglavnom pod katancima, podaci pokazuju da četvrtina stanovništva i dalje udiše zagađeniji vazduh nego što je dozvoljeno, ali i da na godišnjem nivou šteta zbog zagađenja vazduha iznosi više od milijardu evra, piše Alo.

Foto: Ilustracija
 

Već godinama unazad, nacionalni predstavnici za životnu sredinu i zdravlje upozoravaju da je od svih bolesti u Srbiji 27 odsto izazvano uticajima životne sredine, od kojih je najjači uticaj aerozagađenja. U poslednjih deset godina, po koncentraciji dima i čađi prednjači Užice, ali je rast zagađenja registrovan i u Kostolcu, Beogradu, Smederevu, Boru, Obrenovcu, Pančevu i drugim mestima u zemlji!

Poslanici o ekologiji

Za danas je u Skupštini Srbije najavljen Poslaniči forum na temu “Zelena ekonomija“, koji organizuje predsednik stranke Zeleni Srbije Ivan Karić, a koji je ujedno i prvi poslanik “zelenih” u istoriji srpskog parlamentarizma.

I dok u svetu već uveliko pokušavaju da reše probleme zagađenosti vazduha, i to primenom naprednih tehnologija, ali i korišćenjem obnovljivih izvora energije kao što su vetar, sunce, voda i biomasa, Srbija i u ovome kaska za svetom. Kod nas još uvek nije počela ni približna primena obnovljivih izvora, bez obzira na sve češća upozorenja stručnjaka da je to neophodno kako bismo očistili vazduh koji udišemo i sredinu u kojoj živimo. Često se najavljuju, ali još uvek nema vetroparkova, solarna energija se uprkos ogromnom broju sunčanih dana ne koristi, voda je i dalje zagađena, a o biomasi se malo zna. Iako su ovo „bogom dani“ izvori energije, Srbija nema ni usaglašen zakonski okvir koji bi omogućio proizvodnju iz obnovljivih izvora.

Ako se sa ovim trendom nastavi, procene govore da će se Srbija ustoličiti na mestu takozvane ekološke crne rupe na evropskom tlu, uzimajući u obzir da u našoj zemlji i dalje ima čak 440 detektovanih crnih ekoloških tačaka.

Ostaje nam da verujemo najavama ministarke energetike Zorane Mihajlović da će se država maksimalno potruditi da intenzivira saniranje tih "crnih područja“.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.10.2012. 10:58
Dragi novinari Vesti, molim vas da prestanete sa spinovanjem javnog mnjenja. Srbija NEMOZE da ulaze u vetroparkove jer je to za nas NEISPLATIVA INVESTICIJA! U Srbiji kosta KW 4 puta jeftinije nego u zapadnoj evropi a da bi ulagali u taj sektor potrebno je da dignemo cenu na "evropski" nivo. (smo subvencije po 1KW su oko 0,10€) Cak jedna bogata nemacka odustaje od subvencija. Smanjenje zagadjenja vazduha se dobija sa uvodjenjem parnog grejanja u svim gradovima, zajedno sa zabranom grejanja u domacinstvima na ugalj i drva. Uvodjenjem EURO 5 za sve kamione, autobuse i automobile.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online