Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 15.10.2012.
01:04
D. Dekić - Vesti A

Vizama preti šest država EU

Bura koja se podigla oko mogućeg ukidanja bezviznog režima za Srbiju, ne prestaje. Nad maticom se ponovo nadvila ova opasnost, jer se posle bavarskih zvaničnika i vlasnika Hesena, oglasio i nemački ministar policije Hans Peter Fridrih. On je izjavio da je zloupotreba zahteva za azil u ovoj državi neprihvatljiva i da masovni dolazak građana Srbije i Makedonije mora da bude hitno zaustavljen.

Zbog velikog broja azilanata neke države EU prete Srbiji oduzimanjem bezviznog režima
 

On je rekao da Evropska unija treba što je pre moguće da ukine slobodni vizni režim za te dve države. O tome, kako kaže Fridrih, Nemačka razgovara sa ostalim članicama EU, nadležnom evropskom komesarkom Sesilijom Malmstrajm i Kiprom kao predsedavajućim EU.


- Zamolili smo da konačno usvoje odgovarajuće izmene propisa o viznom režimu započete 2010. - rekao je nemački ministar policije, a nakon što su bavarske vlasti zatražile od EU da se razmotri ukidanje bezviznog režima sa Srbijom i Makedonijom zbog sve većeg broja lažnih azilanata.

Snalažljivi putnici

Srbija je uvela pojačanu kontrolu na graničnim prelazima kako bi sprečila "lažne azilante" da zloupotrebljavaju dobijeni benefit EU. Međutim, građani Srbije koji bi da azilom reše lošu materijalnu situaciju naučili su kako da prebrode tu prvu prepreku. Oni putuju sa povratnom kartom, uplaćenim zdravstvenim osiguranjem, pozajmljenih 2.000 evra, a kod sebe imaju i garantno pismo kod koga idu.

U Srbiju je o ovoj nameri, kako otkriva za "Vesti", načelnik Uprave granične policije Srbije Nenad Banović, prošlog petka stiglo i pismo šest članica EU: Nemačke, Francuske, Holandije, Švedske, Belgije i Luksemburga. Reč je o nemačkom predlogu da se pokrene priča o inicijativi za uvođenje bezbednosne klauzule kao mogućem načinu za povratak viznog režima Beogradu.


Banović, međutim smatra da, uprkos najnovijem povećanju broja lažnih azilanata u Nemačkoj, režim putovanja državljana Srbije u zemlje EU bez viza nije ugrožen.


- U prvih osam meseci broj lažnih azilanata iz Srbije u Nemačku iznosio 2.714, a u septembru je porastao broj zahteva posle odluke nemačkog Ustavnog suda da se povećaju novčana davanja tražiocima azila. Tom odlukom su socijalna davanja za tražioce azila izjednačena sa socijalnim davanjima za najugroženije kategorije nemačkog stanovništva.

Da li ćemo ponovo da čekamo u redu ispred ambasada za Šengen vizu

- Ako je iznos za one koji traže azil bio 400 evra, sada je podignut na više od 800 evra. To je poziv na mala vrata i inicijalna kapisla za pojačan priliv tražilaca azila, ne samo iz Srbije, već i iz drugih zemalja - rekao je on.


Kao potvrdu dobre saradnje s Nemačkom, načelnik MUP-a ističe rad na readmisiji i iznosi podatak da je po ovom osnovu iz te države vraćeno u Srbiju 632, od 665 ljudi, odnosno 90 odsto.

Porastao broj zahteva: Nenad Banović
 


U krugovima srpske vlasti, prema saznanjima našeg lista, sve više veruju da je reč o političkim pritiscima na Beograd, a povod za takva razmišljanja su novi momenti vezani za rešenje problema Kosova.
 

Rešeni problemi

Pored Nemačke i Švajcarske, "obećane zemlje" su Švedska, Belgija i Luksemburg, a Banović objašnjava da su problemi s tim zemljama rešeni zahvaljujući partnerskom radu.
- Švedska je 1. maja donela odluku da svi oni za koje je dokazano da neosnovano traže azil budu vraćeni i zabrani im se ponovni ulazak od jedne do pet godina. U Belgiji je 11. maja stupila na snagu odluka vlade o stavljanju Srbije na listu sigurnih trećih zemalja i skratili su procedure za odlučivanje o zahtevu za azil prema našim državljanima na 15 dana. Norveška je uvela takozvanu uredbu "48 sati" i stavila Srbiju na listu sigurnih trećih zemalja - kaže Banović.


Srpska akcija

Država Srbija, prema saznanjima "Vesti", neće sedeti skrštenih ruku. Nadležni organi u Beogradu će već tokom iduće nedelje ostvariti kontakte sa nemačkim kolegama i pokušati da sagledaju i reše moguće probleme s ciljem da se otkloni opasnost povratka viznog režima građanima Srbije za odlazak u zemlje EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.10.2012. 02:08
Ovim se samo pokazuje i dokazuje "verodostojnost" MUP-a Srbije. Laganjem se narod Srbije tesko moze obuzdati a kazne za svesno laganje su drasticne prirode.
Ponedeljak 15.10.2012. 01:13
jel,ovi na gornjoj fotki,menjaju vozacke dozvole, il se to meni samo cini ?
Ponedeljak 15.10.2012. 02:03
Zbog Roma i siptara koji imaju srpski pasos,preti se ukidanjem viza,ciji broj zahteva za iselenje i nije mnogo veliki. DS je potpisao dogovor da SVI ROMI koje EU izbaci salju u Srbiju! To nebi bio nikakav problem da se odnosi na ROME koji su bili gradjani Srbije,nego se odnosi na sve ROME IZ BIVSE JUGE koji NIKADA nisu bili stanovnici Srbije,i koja je njima strana,pa cim ih deportuju oni ponovo traze azil.Te ista EU zahteva od Srbije da se svim Romima obezbede besplatni stanovi,dok je vecina Srba podstanar,a sa druge strane ih proteruju i pale im privremene smestaje kojih je puna Srbija.Ako bi Srbi zapalili,svi bi zinuli na zlocinacku Srbiju....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online