Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 23.12.2013.
14:01
D. Dekić - Vesti A

Dačić: Realno vraćanje viza!

Građanima Srbije koji su na dan Svetog Nikole pre četiri godine krenuli bez viza u zemlje Evropske unije, zbog porasta broja srpskih azilanata već od proleća preti suspenzija bezviznog režima.

Ozbiljne pretnje: Ivica Dačić

Ovaj crni scenario omogućen je 5. decembra, odlukom Saveta ministara EU koji je usvojio mehanizam za privremeno vraćanje viza zapadnobalkanskim i trećim zemljama ako naglo poraste neregularni priliv pridošlica, ili neosnovani zahtevi za odobravanje azila.

Ministarska odluka, kako je navela evropski komesar za unutrašnje poslove Sesilija Malstrom, na snagu stupa 9. januara, 2014. odnosno na dan kada Srbi slave Svetog Stevana.


Da je povratak viza u pasoše građana Srbije ozbiljno preti, upozorio je juče premijer i ministar policije Ivica Dačić ističući da prvenstveno raste broj azilanata koji iz Srbije odlaze u Nemačku.


- Postoji realna opasnost od suspenzije bezviznog režima. Nadam se da do toga neće doći, zato što bi bila katastrofalna činjenica da posle svega što smo uradili ponovo budu uvedene vize - rekao je Dačić.


On je podsetio na dokument EU koji to omogućava ukoliko se drastično poveća broj onih koji u zemlje članice idu kao lažni azilanti.


- Što se nas tiče, sve smo uradili. Međunarodna zajednica treba da promeni svoj stav prema unutrašnjem zakonodavstvu koje omogućava, da to neko zloupotrebljava - rekao je Dačić.

Kazna za zloupotrebe

Evropska komisija, na predlog jedne ili više država EU, ovlašćena je da proceni da li će se od državljana neke zemlje ponovo tražiti vize za ulazak u "šengenski prostor" Unije. U briselskim kuloarima se čuje da "zaštitna klauzula" ne cilja ni na jednu zemlju, već može biti primenjena na svaku čiji građani zloupotrebe pravo da u EU putuju slobodno.

On je istakao paradoks da je Srbija uložila maksimalan napor da dobije otpočinjanje pregovora i, u formalnom smislu, za pregovore za članstvo, a da joj preti opasnost od vraćanja viza zbog onih koji iz ekonomskih razloga traže azil u zemljama zapadne Evrope, najviše Roma i Albanaca.


Načelnik pogranične policije Nenad Banović tvrdi za "Vesti" da je Srbija sve što je mogla da uradi na suzbijanju broja azilanata i uradila i ukazuje da je kao jedini problem ostala Nemačka.


- U pozadini odlaska ljudi sa zapadnog Balkana i Srbije u tu zemlju je potraga za lakom zaradom, jer su davanja za najsiromašnije i azilante izjednačena. Zato je prošlog meseca broj azilanata iz Srbije u Nemačkoj bio 1.769, dok u Švedskoj, Danskoj i Luksemburgu se kreće od pet do 18. Kada smo na to ukazali Berlinu kažu da problem rešimo kod kuće - kaže Banović i najavljuje da će sa ministrima u novoj nemačkoj vladi srpski zvaničnici "sesti za sto" da bi videli koje još korake preduzeti.
 

Azilanti muče i Srbiju

Ivica Dačić je rekao da se povećao i broj azilanata koji stižu u Srbiju.
- Pre pet godina bilo ih je 100 godišnje, a sada ih ima 5.000 za godinu dana. Svi oni idu ka Zapadnoj Evropi, ovde su privremeno. Nalazimo se pred jednim ozbiljnim problemom - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.12.2013. 14:12
bravo krmak,ovo su "uspesi"tvoje vlade !
Ponedeljak 23.12.2013. 14:58
Боље да тражиш одмах бомбардовање...да прескочимо санкције и остале репресалије...срећан Датум почетка преговора с демонима!
Ponedeljak 23.12.2013. 15:19
Koga briga! Od 2008. nemam pare da izadjem iz sela a kamoli drzave, a pasos imam! Ko ima za putovanje imace i za vize!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online