Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 11.10.2012.
14:46
Srna A

Patrijarh: Papa da se izvini za Jasenovac

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da bi bio dobar gest da rimokatolički poglavar papa Benedikt XVI pre dolaska u Srbiju poseti Jasenovac i izvini se zbog uloge Katoličke crkve u zločinima Nezavisne Države Hrvatske.

Hrišćanstvo je podeljeno, zato mu preti islam, upozorava patrijarh Irinej
 

Patrijarh srpski je rekao da je želeo da papa Benedikt XVI dođe u Srbiju na obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta u Nišu, ali da još nije vreme za to.

"I danas smatram da bi to bilo celishodno i korisno... Ali, ima puno spornih stvari, tako da, ipak, smatram da nije dozrelo vreme za jedan takav susret", rekao je patrijarh Irinej.

On je istakao da bi izvinjenje Katoličke crkve za zločin u Jasenovcu bio gest koji bi ulio nadu da se tako nešto nikada više neće ponoviti.

"Ipak, možda bi od izvinjenja kao čina korisniji bio dijalog i susret u kojem bi se pozabavili istorijom i potvrdili da su se tamo desili tragedija i zločin, a zločin je zločin, ma ko da ga čini", rekao je patrijarh srpski za "NIN".

Patrijarh srpski Irinej založio se za ekumenizam sa Katoličkom crkvom, navodeći da među pravoslavcima i katolicima ima mnogo više zajedničkog nego različitog. On je ocenio da bi bio istorijski događaj da se u Nišu sastanu predstavnici crkava posle toliko vremena i pokrenu pitanje podela i ko je koliko skrenuo s puta i da li se nešto može ispraviti.

Patrijarh Irinej smatra da bi islam trebalo mnogo dublje upoznati kao religiju i ideologiju i da sa njima hrišćani treba da ostvare kontakt i sagledaju probleme jedni drugih. Navodeći da je problem hrišćanstva što je podeljeno, što predstavlja polje koje je vrlo otvoreno za islam, patrijarh je napomenuo da su muslimani u Srbiji i BiH vrlo organizovani i da je islam u BiH značajno oživio.

"Mi nećemo da vodimo borbu protiv njih, ali možemo naš narod da obrazujemo i utvrdimo u svom predanju i svojoj veri", rekao je patrijarh Irinej.

Komentarišući fetvu sandžačkog muftije Muamera Zukorlića da se spreči da sekularna lica drže versku nastavu muslimanskoj deci, patrijarh je rekao da je poželjno da veronauku drže sveštenici.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.10.2012. 14:55
Zeleo da papa dodje u Srbiju. Dobro nam ne dosao,kaza nas pokojni Patrijarh Pavle,a ovaj sto zeli da ga vidi u Srbiji.... nije dostojan da bude Srpski Patrijarh...Zna se dobro ko je skrenuo sa pravog puta,odvojili se i postali jeretici i koji desetkovase srpski rod,daleko im kuca. Za proslavu Milanskog edikta,hoce li biti i predstavnika anglikanske crkve u kojoj je svestenik peder i u kojoj se vencavaju istopolni? I oni se nazivaju hriscanima.
Četvrtak 11.10.2012. 14:59
Ако папа дође, обавезно склоните и заштите децу!
Četvrtak 11.10.2012. 15:17
Издајник Светосавља.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online