Četvrtak 11.10.2012.
14:46
Srna

Patrijarh: Papa da se izvini za Jasenovac

Hrišćanstvo je podeljeno, zato mu preti islam, upozorava patrijarh Irinej
 

Patrijarh srpski je rekao da je želeo da papa Benedikt XVI dođe u Srbiju na obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta u Nišu, ali da još nije vreme za to.

"I danas smatram da bi to bilo celishodno i korisno... Ali, ima puno spornih stvari, tako da, ipak, smatram da nije dozrelo vreme za jedan takav susret", rekao je patrijarh Irinej.

On je istakao da bi izvinjenje Katoličke crkve za zločin u Jasenovcu bio gest koji bi ulio nadu da se tako nešto nikada više neće ponoviti.

"Ipak, možda bi od izvinjenja kao čina korisniji bio dijalog i susret u kojem bi se pozabavili istorijom i potvrdili da su se tamo desili tragedija i zločin, a zločin je zločin, ma ko da ga čini", rekao je patrijarh srpski za "NIN".

Patrijarh srpski Irinej založio se za ekumenizam sa Katoličkom crkvom, navodeći da među pravoslavcima i katolicima ima mnogo više zajedničkog nego različitog. On je ocenio da bi bio istorijski događaj da se u Nišu sastanu predstavnici crkava posle toliko vremena i pokrenu pitanje podela i ko je koliko skrenuo s puta i da li se nešto može ispraviti.

Patrijarh Irinej smatra da bi islam trebalo mnogo dublje upoznati kao religiju i ideologiju i da sa njima hrišćani treba da ostvare kontakt i sagledaju probleme jedni drugih. Navodeći da je problem hrišćanstva što je podeljeno, što predstavlja polje koje je vrlo otvoreno za islam, patrijarh je napomenuo da su muslimani u Srbiji i BiH vrlo organizovani i da je islam u BiH značajno oživio.

"Mi nećemo da vodimo borbu protiv njih, ali možemo naš narod da obrazujemo i utvrdimo u svom predanju i svojoj veri", rekao je patrijarh Irinej.

Komentarišući fetvu sandžačkog muftije Muamera Zukorlića da se spreči da sekularna lica drže versku nastavu muslimanskoj deci, patrijarh je rekao da je poželjno da veronauku drže sveštenici.

2024 © - Vesti online