Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 08.10.2012.
17:07
Beta A

Srbija na pogrešnoj strani istorije!?

Istoričarka Dubravka Stojanović ocenila je da je 6. oktobra, kada su na Oplencu položeni posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića i u Jajincima održana komomoracija žrtvama Drugog svetskog rata, još jednom postalo jasno da Srbija pouzdano i čvrsto korača na pogrešnoj strani istorije.

Dubravka Stojanović: Srbiji bitan i fašizam i antifašizam
 

U tekstu objavljanom na sajtu Peščanik.net i posvećenom sećanju na Vojina Dimitrijevića, istrajnog borca protiv rehabilitacije fašizma, ona je navela da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić govorio na oba mesta, šaljući poruku da su oba jednako važna.

"Problem je u tome što ta dva mesta sećanja šalju međusobno suprotstavljene poruke, što se na njima neguju sukobljene tradicije i slave dve različite, nepomirljive istorije", napisla je Dubravka Stojanović.

Ona je podsetila da je knez Pavle podržao pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu i zbog toga je 1945. godine bio osuđen. Posle političkih promena 2000. godine, kako je navela, tumačenje tog događaja u potpunosti je promenjeno, a glavnu reč u srpskoj javnosti dobili su oni koji su mislili i koji misle da je pristupanje Trojnom paktu bilo najmudrije rešenje u tom trenutku.

"Oni kažu da bi, da je na tome ostalo, Jugoslavija bila sačuvana od užasa koje joj je doneo rat. Puč koji se dogodio dva dana po potpisivanju Pakta, 27. marta, proglašava se u postpetooktobarskoj Srbiji za nerazborit, iracionalan i samoubilački čin", istakla je
Stojanovićeva.

Ona je dodala da je zahvaljujući takvoj sistematskoj pripremi, javno mnjenje dočekalo rehabilitaciju kneza Pavla 2011. godine s gotovo nepodeljenim odobravanjem. Ona je navela da je u Jajincima tokom Drugog svetskog rata streljano između 68.000 i 80.000 ljudi i da su dovođeni tu na egzekuciju iz logora na Starom Sajmištu, Banjici, iz Topovskih šupa i Milišićeve ciglane.

"Beograd je tada bio jedinstveni grad na mapi Evrope – koji je imao četiri logora. U njima su bili sakupljeni gotovo svi Jevreji iz okupirane Srbije, koja je sa izuzetnom efikasnošću, za pola godine, postala 'uden frei", navela je ona i dodala da su ubijeni jer je ključna ideologija Trećeg rajha bila rasizam.

U Jajincima su, pored Jevreja, ubijeni i svi oni koji se s tom ideologijom nisu slagali, koji su mislili da se vredi i mora boriti protiv tih ideja koje su suprotstavljene čovečnosti, odnosno u Jajincima su ubijeni politički protivnici kneza Pavla, napisala je Dubravka Stojanović.

Prema njenim rečima, oni koji danas slave kneza Pavla žele da kažu da jajinačkih žrtava ne bi ni bilo da je pakt koji je on podržao ostao na snazi, čime na prvom mestu "izražavaju poverenje u Hitlera, veru da bi se on držao slova ugovora i da bi Jugoslavija i njeni građani izašli netaknuti iz Drugog svetskog rata".

"Zatim kažu da je to sasvim u redu. Kažu i da su tri tajne note koje su išle uz Protokol o pristupanju Trojnom paktu sasvim ispravne, a naročito ona kojom Nemačka, Italija i Japan obećavaju Jugoslaviji izlaz na Egejsko more i luku Solun", navela je Stojanović i ocenila i da veruju i da bi građani Jugoslavije mirno gledali transporte nacističkih trupa, koji su, takođe, bili predviđeni tajnom notom.

"I, na kraju, kažu suštinu: da je bilo mudrije biti uz zločince nego postati njihova žrtva", istakla je Dubravka Stojanović. Pitajući šta su onda značila ta dva sećanja održana 6. oktobra 2012, ona je navela da "ovakvo nacionalno pomirenje ima jedno jasno značenje: rehabilitaciju saveznika Trećeg rajha i poruku žrtvama da su, uz sve žaljenje, pale za pogrešnu stvar".

Prema njenim rečima, jajinačkim žrtvama jasno je poručeno da je trebalo da se malo primire i da mudro, s knezom Pavlom, generalom Nedićem i Dražom Mihailovićem, sačekaju da se rat nekako završi i da nije bilo mnogo važno kako će se taj rat završiti.

Jajinačkim žrtvama poručeno je i "da su i fašizam i antifašizam za nas podjednako dobri. I da je samo važno da mi u tome što bolje prođemo. I da za taj cilj nećemo birati sredstva ni stranu istorije na kojoj ćemo se naći", navela je Dubravka Stojanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.10.2012. 20:50
Дедињску буржоазију комунистичко-југословенског порекла и идеологије организоване у квислиншке НВО и профашистичке организације( а самопрокламоване демократске) и остале борце против ''Велике Србије'' дисквалификује њихова антисрпско, антиправославно, антицивилизацијско и антикултурно деловање, за било какав коментар о било којем рату и злочину. Насрамнији талог српског друштва нема право да ми прича било шта, о било чему. Да ли би Хитлер поштовао договор и понуђено, вероватно не, али су нас Енглези мартовским превратом, преко својих пудлица, директно гурнули под Немачке тенкове, у усташке и Немачке концентрационе логоре, братоубилачки рат и комунистичку диктатуру.
Ponedeljak 08.10.2012. 18:29
1. zavisi sta je to pogresna istorija , pogresno je to to je hitler izgubio ? nije? pa sve sto eu-ropija radi jeste to - rehablitacija nemacke i unistavajne svih onih koji su nemacku doveli do poraza... 2. ako ne znas dobro sta je za srbiju , upitaj se sta inje dobro za englesku .. ako to sledis onda srbija nikada nece biti na pogresnom koloseku ...
Ponedeljak 08.10.2012. 23:01
Ova zena vrsi zamenu teza da ispadne da su monarhisti bilifasiti sto ne stoji!Drugokako je Pavle mogao da bude kriv za zrtve u logorina Na Sajmistu i Banjici kad je on svrgnut 27 marta poslat je u Kenijuu Internaciju u kucni pirtvor.Nemci su 6 Apila bombardovali Beograd i ostvojili Kraljevinu.Tako da Knez Pavle nema ama bas nikakve veze sa internacijom Jevreja po Srbiji.Ovo je ako tendecizan tekst koji trebada predsavi SRbe kao Antisemite i krivce da su pobili Srpske jevreje.Prvo moja porodica je spasla jednu Jevrejku i dobro znam sta se tada desavalo iz price mojih roditelja.SRbi su jdini narod koji nije imao SS trupe u Nemackoj vojsci svi ostali su imali! Cak i Francuzi.!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online