Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 05.10.2012.
14:49
B92 A

Koštunica: Zapadu Srbija prevelika

Vojislav Koštunica smatra da je Srbija 5. oktobra 2000. stekla vrednu unutrašnju slobodu, ali da velike zapadne sile nastavljaju projekat dezintegracije države.

Lider DSS Vojislav Koštunica
 

Delegacija DSS položila venac na spomenik Jasmini Jovanovic

Delegacija Demokratske stranke
Srbije je u Beogradu, povodom 12 godina od demokratskih
promena, položila venac na spomenik Jasmini Jovanović, koja je poginula u demonstracijama 5. oktobra 2000. godine. Potpredsednik DSS-a Miroslav Petković je nakon polaganja venca rekao novinarima da se Jasmina Jovanović borila za slobodu i da Srbiji i predstoji ta borba pošto joj i dalje, kako kaže, preti cepanje
i federalizacija. Petković je ponovio stav DSS-a da Srbija zarad očuvanja svoje
teritorije i napretka mora da proglasi političku i vojnu neutralnost, to jest da odustane od evroatlantskih integracija.

"Srbija je 5. oktobra dočekala slobodu, ali su očekivanja mnogih
izneverena", rekao je on i dodao da se DSS ponosi svojim rezultatima dok je bio na vlasti.

Upitan da li je stranka pravila greške u tom periodu, Petković je
rekao da niko nije bezgrešan, ali da, kako kaže, rezultati daleko
prevazilaze sve eventualne greške stranke. Spomen obeležje sa likom Jasmine Jovanović otkriveno je 5. oktobra 2002. u parku između ulica Kneza Miloša, Sarajevske i Mostarske
petlje, nedaleko od mesta gde je poginula tokom demonstracija pre 12 godina.

"Srbija je 5. oktobra stekla unutrašnju slobodu i to je velika vrednost koju treba da sačuvamo. Pravi pobednik 5. oktobra bio je narod, a posebno mesto pripada rudarima 'Kolubare' koji su branili i odbranili narodnu volju", ocenio je predsednik DSS u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Koštunica je ocenio da je zapadnim silama Srbija i dalje očigledno prevelika i da je treba smanjiti i da je na delu pokušaj otimanja Kosova i federalizacija Srbije preko protivustavnog Statuta Vojvodine.

"To znači da kao država moramo pronaći pravu državotvornu politiku zaštite nacionalnih interesa. Ako smo 5. okotobra kao narod imali snage da se izborimo za svoju slobodu, i sada moramo pronaći snage da sačuvamo svoje suštinske državne, nacionalne i ekonomske interese", poručio je Koštunica.

On je ukazao da je, imajući u vidu dugotrajno iskustvo sa Evropskom unijom koja neposredno pokušava da stvori nezavisnu državu Kosovo, potrebno izvući prave zaključke koji su u interesu Srbije.

"Narodni duh 5. oktobra bio je duh slobode. To znači i da nam je danas preko potrebna sloboda, a kao država i narod možemo da budemo slobodni ako pored vojne neutralnosti proglasimo i političku neutralnost Srbije", ocenio je Koštunica i istakao da je politički neutralna Srbija slobodna Srbija koja brine o svojim ekonomskim, nacionalnim i državnim interesima.

Koštunica je izrazio uverenje da će Srbija biti slobodna i da će izaći na pravi out kada stavi tačku na politiku priključivanja EU i proglasi političku neutralnost.

"Duh 5. oktobra je i duh saradnje, a politički neutralna Srbija treba sa svim državama da sarađuje na ravnopravnoj osnovi", zaključio je Koštunica.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 15:07
Kostunica je covek koji oseca,a ne laze narod kao ovi drugi zarad glasova!!!
Petak 05.10.2012. 16:43
"Koštunica je izrazio uverenje da će Srbija biti slobodna..."- Srbija i Jugoslavija bi i dan danas bile slobodne,da nisi ti sa tvojim TUTOROM Djindjicem pucem dosao na vlast.. Za ovog pedera uvek su drugi krivi,samo on je "nevin"-mars....
Petak 05.10.2012. 17:18
Србија и Срби не могу бити ''неутрални'', већ морају бити на страни правде и истине, која сигурно није на страни ''запада'' и не може бити неутрална у односу на своје пријатеље и непријатеље. Ако смо по овим питањима ''неутрални'' охрабрујемо своје душмане на зло, а вређамо и терамо од себе своје пријатеље. Ако неко мисли да су нам ЕУ и САД пријатељи, тај није чист у глави дефинитивно, или добија плату да тако мисли. Од ДОС-овског башибозука Војислав ми је најсимпатичнији, али је чињеница да је саучесник у 12 - годишњем злочину над Србима и Србијом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online