Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 04.10.2012.
12:04
Z. MIRKOVIĆ - A. BOŠKOVIĆ A

Srbima dati autonomiju!

Neophodno je naći ravnotežu između interesa Srba na severu i vlasti u Prištini. Nije lako te interese spojiti, ali je moguće i to kroz jednu široku i suštinsku autonomiju, kaže u intervjuu za "Vesti" Štefan Lene, bivši specijalni izaslanik EU u pregovorima o budućem statusu Kosova.



 

On izražava nadu da će nova vlada Srbije biti konstruktivna prema ponudi za stupanje u novu fazu dijaloga koju je Ketrin Ešton predstavila predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u Njujorku.

Nemački parlamentarci su nedavno u Beogradu izneli zahtev o potpisivanju dokumenta o dobrosusedskim odnosima između Srbije i Kosova. Kako vi gledate na to?


- Nemačka je zemlja od velikog značaja za perspektivu pristupanja Srbije EU, a stranka CDU ima bitnu ulogu u Bundestagu. Nemački parlament ima pravo glasa u donošenju odluka u EU. Treba ozbiljno shvatiti što su rekli ti parlamentarci, ali to je samo jedna partija u skupštini 27 parlamenata. Mnogo važnije stavove iznela je Ketrin Ešton predsedniku Tomislavu Nikoliću u Njujorku. To je osnova za pregovore, i na osnovu toga bi srpska vlada trebalo da izradi svoju poziciju.

Nemački parlamentarci kao rešenje vide sporazum dve Nemačke iz 1972?

- To je interesantno rešenje, pogotovo jer ne bi bilo zahteva Srbiji da prizna Kosovo. Naravno, situacija između Srbije i Kosova je sasvim drugačija nego između dve Nemačke, jer ne verujem da se pitanje ponovnog ujedinjenja postavlja, ali model dogovora uz izostavljanje neslaganja oko statusa je dobar model.

Da li se radi na platformi za pregovore u EU i šta bi ona trebalo da sadrži?

- EU ima veliki problem zbog nejedinstva između 22 zemlje članice koje su priznale Kosovo i pet država koje to još nisu učinile. Eštonova mora pronaći najbolje rešenje iz jedne tako teške situacije. Nije za očekivati formalizacija zajedničke platforme za pregovore u EU na osnovu tog razdora.

Koje je najbolje rešenje za sever Kosova?

- Lično smatram da je suštinska autonomija za sever Kosova najbolje rešenje. Neophodno je naći ravnotežu između dva osnovna interesa - interes Srba na severu da uz minimalne smetnje iz Prištine, samostalno kreiraju svoj život, kao i interes Prištine da sever i dalje ostane deo Kosova i pravnog sistema Kosova. Nije lako te interese spojiti, ali je to moguće kroz jednu široku i suštinsku autonomiju.

Ketrin Ešton je poručila Nikoliću da ga čekaju neke teške odluke, koje su to odluke?

- Potreban je međurezultat koji može da se postigne za nekoliko meseci uz angažovanu ulogu EU. Mislim da bi suštinska autonomija za sever bila najvažniji element takvog novog paketa. Poželjno je i da postoji dogovor o saradnji Beograda i Prištine bez međusobnog priznanja. Istovremeno Srbija mora da nastavi svoje reformske napore na putu ka EU, jer bi bilo žalosno da se napreduje u kosovskom procesu, a kod ostalih reformi krene u pogrešnom pravcu.

Dijaspora "srpskije nastrojena"

 

Da li srpska dijaspora ima ulogu u rešavanju kosovskog pitanja?


- Razumljivo je da su ljudi u dijaspori još "srpskije nastrojeni" nego Srbi u zemlji, pošto moraju da naglase svoj identitet. Međutim, odlučujući je stav političkog rukovodstva u zemlji. Bitno je da vlada Srbije uključi i dijasporu u taj proces i informiše je o njegovom toku. Odluke se svakako donose u Beogradu, a odlučujući stav ima stanovništvo kojeg se ovo pitanje tiče. 


Podela je loše rešenje


- Od početka pregovora o statusu Kosova, Kontakt grupa je bila jedinstvena u stavu da je podela veoma loše rešenje, jer bi mogla da vodi ka destabilizaciji regiona. Posebno su moguće teške posledice po Makedoniju, a mogla bi se pogoršati situacija i u BiH. Drugi razlog za odbijanje ove vrste rešenja bila je činjenica što veći deo Srba živi južno od Ibra i što bi oni bili odsečeni od svoje infrastrukture. Opasnost od egzodusa bila bi veća, smatra Lene.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.10.2012. 12:07
Ххххх...Пљуц...педеру један ти ћеш давати аутономију Србимо у Србији, чибе у своју геноцидну творевину!
Četvrtak 04.10.2012. 12:12
Кад Срби добијају аутономију у Чикагу, Бећу, Минхену, Паризу, Франкфурту, Торонту итд? То их треба питати, а не упуштати у неке глупе дискузије! Србима у Србији аутономија?!
Četvrtak 04.10.2012. 12:39
Što mi obrisaste Kalimera?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online