Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 27.09.2012.
01:02
D. N. Petrović - Vesti A

Tači preuzima prelaze

Posle izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića "da se sve što je Borko Stefanović dogovorio sa Editom Tahiri mora poštovati i sprovesti", a posebno od prekjuče kada je Dejan Pavićević, novi šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom potvrdio da Srbija na Brnjaku i Jarinju uvodi takozvane integrisane prelaze - među Srbima na severu Kosmeta zavladao je muk i strah, svi uglavnom postavljaju pitanje "Šta će biti sa nama?" i "Da li nas je to Srbija konačno isporučila Hašimu Tačiju?"

Barikade: Kosovski Srbi na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici
 

- Izgleda da je našoj kakvoj-takvoj slobodi došao kraj, mislili smo da će nova vlast biti drugačija, da nas neće trampiti za neku maglovitu kandidaturu za Evropsku uniju i da će nam pomoći da ovaj deo ostane u Srbiji. Na žalost, ovi su, izgleda, još popustljiviji od Tadićevih, da nam spremaju nešto gadno naslućivali smo još pre izbora kada su, po nalogu Brisela, bojkotovali lokalne izbore u Zvečanu i Zubinom Potoku, ali tada smo mislili da je to deo predizborne taktike, sada su stvari vrlo ozbiljne - kaže nam mladić koji mesecima dežura na improvizovanoj barikadi pored puta Jarinje - Leposavić.

Protektorat?

Po nekim verzijama, severni Kosmet neće odmah otići pod kontrolu Prištine već će jedno vreme biti protektorat kojim će upravljati Kfor i Euleks koji će imati zadatak da smire narod. Drugi korak bi bio integracija severne pokrajine u nezavisno Kosovo.

U Srpskoj naprednoj stranci na severu Kosmeta juče niko nije bio spreman da komentariše Pavićevićevu najavu. Ranije su bili odlučni da neće dozvoliti nikakvu carinu, pa ni integrisanu, a sada će, kako nam je rekao jedan od njihovih funkcionera, morati da se povinuju naredbama centrale iz Beograda.


- Ako nam na Brnjak i Jarinje dovedu Albance i ako potom zatvore alternativne pravce biće to definitivni kraj svih naših napora da ostanemo deo Srbije - kaže sagovornik "Vesti".


Mada detalji oko integrisanih prelaze tek treba da se razrađuju, izvesno je da se Rudnica i Tabalije (srpski kontrolni punktovi) ukidaju i da se srpski policajci i carinari sele na Brnjak i Jarinje gde će zajedno sa Albancima i Euleksom kontrolisati promet vozila i roba.

Buduća granica uz blagoslov Beograda: Administrativni prelaz Jarinje
 


Biće to klasični granični prelaz i kasična carina i odmah će naterati Srbe sa severa Kosmeta (što je Borko Stefanović dogovorio) da svoja vozila preregistruju na "KS" tablice, a da bi to učinili moraju izvaditi ličnu kartu nezavisnog Kosova i upisati se kao "Kosovari".

Narod će se usprotiviti: Oliver Ivanović

Doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da "uspostavljanje integrisanih prelaza neće ići glatko i da Srbi neće lako pristati na njih, jer im je godinama obećavano da neće biti Albanaca na prelazima, carine i granice sa Srbijom".


- Mogu Tadić, Toma, Dačić i svi drugi potpisivati šta god hoće, ali naš otpor ne mogu slomiti ni zajedno sa Kforom, Euleksom i jedinicama ROSU. Mi ginemo za slobodu 13 godina, tuku nas, truju raznim hemikalijama, pucaju u žene i decu, zar sada treba mirno da odemo u ruke onih koji su na živo vadili organe našim sinovima - pita se penzioner Nikola M. iz Leposavića i naglašava da se najviše boji podele i korumpiranih Srba koji su zarad para spremni svašta da učine.

"Insajder"

Većina Srba veruje da je emitovanje emisije "Insajder" na Televiziji B-92 u direktnoj vezi sa početkom predaje severnog Kosmeta Albancima. Cilj ove emisije je da se sever i Srbi koji tu žive prikažu kao kriminalna sredina u kojoj valja zavesti red. Niko od običnih Srba ne spori da je bilo šverca i kriminala, ali svi naglašavaju da šverc nije mogao da se obavlja bez pomoći ljudi u državnim strukturama.
- Srbi su spremni da plate svaku dažbinu koju propiše država Srbija, ali nisu spremni da plaćaju carinu vladi Hašima Tačija - poručuju sa severa Kosmeta.

 

Nada u Ustavni sud

Nekoliko stranaka i udruženja sa Kosova i Metohije i iz Srbije uputilo je žalbu Ustavnom sudu Srbije kojom se traži da se ponište dogovori Borka Stefanovića i Edite Tahiri, jer su u suprotnosti sa Ustavom Srbije i štetni za Srbiju i Srbe na Kosovu.
Indikativno je da nove vlasti stalno ponavljaju kako sve mora da se prihvati iako im je čak i Borko Stefanović više puta ukazivao da nisu obavezni da prihvate sve što je dogovoreno i da dobar deo dogovora može da se poništi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.09.2012. 01:07
Gotovo je...priznali su...prodali su Kosovo za saku para...
Četvrtak 27.09.2012. 02:38
Sve više sam mišljenja da su Čeda i LDP prava opcija za Srbiju. Budimo realni, on je bar iskren čovek: on odmah lepo i pošteno kaže da će nas prodati i nema laži, nema prevare. Ova govna idu u Moskvu, pa u Brisel, pa u Soči, pa u Berlin, i šta se na kraju desi - ovo...
Četvrtak 27.09.2012. 03:43
Kosovo su prodali jos odavno,nije samo sada....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online