Četvrtak 27.09.2012.
01:02
D. N. Petrović - Vesti

Tači preuzima prelaze

Barikade: Kosovski Srbi na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici
 

- Izgleda da je našoj kakvoj-takvoj slobodi došao kraj, mislili smo da će nova vlast biti drugačija, da nas neće trampiti za neku maglovitu kandidaturu za Evropsku uniju i da će nam pomoći da ovaj deo ostane u Srbiji. Na žalost, ovi su, izgleda, još popustljiviji od Tadićevih, da nam spremaju nešto gadno naslućivali smo još pre izbora kada su, po nalogu Brisela, bojkotovali lokalne izbore u Zvečanu i Zubinom Potoku, ali tada smo mislili da je to deo predizborne taktike, sada su stvari vrlo ozbiljne - kaže nam mladić koji mesecima dežura na improvizovanoj barikadi pored puta Jarinje - Leposavić.

Protektorat?

Po nekim verzijama, severni Kosmet neće odmah otići pod kontrolu Prištine već će jedno vreme biti protektorat kojim će upravljati Kfor i Euleks koji će imati zadatak da smire narod. Drugi korak bi bio integracija severne pokrajine u nezavisno Kosovo.

U Srpskoj naprednoj stranci na severu Kosmeta juče niko nije bio spreman da komentariše Pavićevićevu najavu. Ranije su bili odlučni da neće dozvoliti nikakvu carinu, pa ni integrisanu, a sada će, kako nam je rekao jedan od njihovih funkcionera, morati da se povinuju naredbama centrale iz Beograda.


- Ako nam na Brnjak i Jarinje dovedu Albance i ako potom zatvore alternativne pravce biće to definitivni kraj svih naših napora da ostanemo deo Srbije - kaže sagovornik "Vesti".


Mada detalji oko integrisanih prelaze tek treba da se razrađuju, izvesno je da se Rudnica i Tabalije (srpski kontrolni punktovi) ukidaju i da se srpski policajci i carinari sele na Brnjak i Jarinje gde će zajedno sa Albancima i Euleksom kontrolisati promet vozila i roba.

Buduća granica uz blagoslov Beograda: Administrativni prelaz Jarinje
 


Biće to klasični granični prelaz i kasična carina i odmah će naterati Srbe sa severa Kosmeta (što je Borko Stefanović dogovorio) da svoja vozila preregistruju na "KS" tablice, a da bi to učinili moraju izvaditi ličnu kartu nezavisnog Kosova i upisati se kao "Kosovari".

Narod će se usprotiviti: Oliver Ivanović

Doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da "uspostavljanje integrisanih prelaza neće ići glatko i da Srbi neće lako pristati na njih, jer im je godinama obećavano da neće biti Albanaca na prelazima, carine i granice sa Srbijom".


- Mogu Tadić, Toma, Dačić i svi drugi potpisivati šta god hoće, ali naš otpor ne mogu slomiti ni zajedno sa Kforom, Euleksom i jedinicama ROSU. Mi ginemo za slobodu 13 godina, tuku nas, truju raznim hemikalijama, pucaju u žene i decu, zar sada treba mirno da odemo u ruke onih koji su na živo vadili organe našim sinovima - pita se penzioner Nikola M. iz Leposavića i naglašava da se najviše boji podele i korumpiranih Srba koji su zarad para spremni svašta da učine.

"Insajder"

Većina Srba veruje da je emitovanje emisije "Insajder" na Televiziji B-92 u direktnoj vezi sa početkom predaje severnog Kosmeta Albancima. Cilj ove emisije je da se sever i Srbi koji tu žive prikažu kao kriminalna sredina u kojoj valja zavesti red. Niko od običnih Srba ne spori da je bilo šverca i kriminala, ali svi naglašavaju da šverc nije mogao da se obavlja bez pomoći ljudi u državnim strukturama.
- Srbi su spremni da plate svaku dažbinu koju propiše država Srbija, ali nisu spremni da plaćaju carinu vladi Hašima Tačija - poručuju sa severa Kosmeta.

 

Nada u Ustavni sud

Nekoliko stranaka i udruženja sa Kosova i Metohije i iz Srbije uputilo je žalbu Ustavnom sudu Srbije kojom se traži da se ponište dogovori Borka Stefanovića i Edite Tahiri, jer su u suprotnosti sa Ustavom Srbije i štetni za Srbiju i Srbe na Kosovu.
Indikativno je da nove vlasti stalno ponavljaju kako sve mora da se prihvati iako im je čak i Borko Stefanović više puta ukazivao da nisu obavezni da prihvate sve što je dogovoreno i da dobar deo dogovora može da se poništi.

2024 © - Vesti online