Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 24.09.2012.
10:30
Večernje novosti A

Srpsko venčanje u Prizrenu posle 13 godina

U obnovljenom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu posle 13 godina u nedelju je obavljeno prvo venčanje. Sudbonosno "da" u ovoj svetinji izgovorili su Dušan Đaković (30), profesor Bogoslovije "Ćirilo i Metodije", i njegova izabranica Sonja Krstić (29), iz Valjeva.

Dušan i Sonja: Nadamo se da uskoro Milica neće biti jedino srpsko dete u Prizrenu
 

Mladence je venčao episkop raško-prizrenski Teodosije, a posle uvođenja u svetu tajnu braka usledilo je veselje. Pored pesme, uz muziku pevačke grupe iz Velike Hoče, kolo ispred hrama, pored mladenaca i najbliže rodbine, odigrali su i učenici obnovljene bogoslovije, ali i malobrojni žitelji ovog grada...

"Bilo je logično da se venčamo ovde jer sam još prošle godine odlučio da dođem da radim kao profesor u Prizrenu, koji nas pomalo podseća na naše Valjevo", ispričao je mladoženja posle venčanja.

"Prizrensku bogosloviju završio sam u Nišu i srećan sam što je počela da radi", dodao je on.

Mladenci su potom sa zvanicama otišli na svadbeni ručak u crkvenom konaku.

"Nadam se da će ovo dvoje mladih krst koji su ovde započeli izneti do kraja. Njihovo venčanje je za mene, i za sve nas u Prizrenu, veoma radostan i značajan događaj koji potvrđuje da je ovde moguć povratak", ističe otac Slobodan, sveštenik u Crkvi Svetog Đorđa. Posebno se raduje činjenici da će mladi bračni par ostati da živi u gradu.

Da će ovaj događaj uticati na raseljene da se vrate svom gradu nada se i Radmila Gedžić, koja se među prvima vratila u carski Prizren. Osim učenika i profesora bogoslovije, u Prizrenu trenutno živi svega dvadesetak Srba, koji su se vratili pre godinu i po dana. Posle 1999. godine kada su Srbi proterani, novi egzodus dogodio se u martovskom pogromu 2004, kada je gotovo celokupan srpski živalj izbegao.

Kolo igrala i Milica

 

"Svi ovi događaji, počev od obnavljanja i početka rada bogoslovije, ali i otvaranja odeljenja osnovne škole, ulivaju nadu da za nas ima života u ovom gradu", rekla je Evica Đorđević, majka sedmogodišnje Milice, jedinog srpskog deteta u Prizrenu, za koju je ove godine otvorena učionica u crkvenom konaku.

 

Osim 27 bogoslova, učenika prvog i drugog razreda ove poznate duhovne škole, kolo ispred sabornog hrama povodom venčanja odigrala je i mala Milica...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2012. 13:55
Nek vam je sa srecom Srbi moji.
Ponedeljak 24.09.2012. 17:23
Догодине у Призрену !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online