Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 14.09.2012.
09:52
Danas A

Sparks: Više stotina pripadnika MUP-a Srbije deluje na severu Kosova

Vlasti u Beogradu još nisu omogućile nesmetan rad Euleksa na severu Kosova, jer je na toj teritoriji, suprotno čak i Rezoluciji 1244 SB UN, nastavljeno delovanje više stotina operativaca MUP i državne bezbednosti Srbije, izjavio je za Danas zamenik šefa kosovske Misije EU Endi Sparks.

Nezadovoljan saradnjom sa Srbijom: Endi Sparks, zamenik šefa kosovske Misije EU
 

Na pitanje da li je zvanični Beograd, po njegovom mišljenju, ispunio uslov Evropskog saveta i Evropske komisije o "neometanom funkcionisanju Euleksa na celom Kosovu“ kako bi Srbija dobila datum početka pregovora sa EU, zamenik šefa kosovske Misije EU Endi Sparks odgovara Danasu:

„Ne, Beograd to još nije ispunio. Veoma velika smetnja za efikasniji rad Euleksa na severu Kosova jesu operativci MUP Srbije i drugih srpskih službi bezbednosti. Mi znamo da su oni na severu, a to je, između ostalog, u suprotnosti s Rezolucijom 1244 SB UN, iza koje stoji i Srbija. To ometa sprovođenje naših ovlašćenja i to mora da se promeni“.

Deportacija Vulina je stvar Vlade Kosova

Na pitanje kako objašnjava odluku MUP-a Kosova da šefu Kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandru Vulinu bude zabranjen ulazak na kosovsku teritoriju, Sparks podseća da su za zvanične posete srpskih zvaničnika usvojene određene procedure, s kojima su se saglasili i Beograd i Priština. kako navodi, Misija EU se neće mešati u ovaj slučaj, za koji kaže da je jedna od brojnih „nesavršenosti“ u odnosima dve strane.

"Procedurama je predviđeno da zvaničnik Beograda, u dopisu koji upućuje specijalnom predstavniku EU, mora da navede gde sve želi da ide na Kosovu, koje lokacije želi da poseti i s kim da se sastane. Taj dopis se šalje Prištini i na osnovu toga vlasti Kosova odobravaju posetu".

Upitan raspolaže li Misija EU nekim preciznijim informacijama ili čvrstim dokazima o prisustvu pripadnika srpskog MUP i državne bezbednosti na Kosovu, naš sagovornik je odgovorio da imaju "mnoštvo" informacija i dokaza, koje će "rado podeliti" sa vlastima u Beogradu.

O saradnji sa novom Vladom u Srbiji, Sparks kaže da je ta misija uvek imala dobar odnos "radne saradnje" sa srpskim vlastima po pitanju vladavine prava, ponekada su bili i "most" između odgovarajućih institucija u Beogradu i Prištini, i ta saradnja ostaje na snazi.

"Nadam se da ću uskoro da posetim Beograd, kako bih se upoznao sa novim srpskim zvaničnicima“, zaključuje Endi Sparks.

POVEZANE VESTI

Petak 14.09.2012. 10:12
Po rezoluciji SB 1244 Srbija ima pravo na do 1000 pripadnika bezbednosnih sluzbi na Kosmetu.
Petak 14.09.2012. 10:08
Kad rese da 'podele' informacije oko srpskih obavestajaca na severu Kosova, ne bi bilo lose da podele informacije i o operativcima ostalih obavestajnih sluzbi i to pre svega Nemacke, Engleske, SAD, Turske i Albanije.
Petak 14.09.2012. 11:20
Pratim već 20 godina kako nam pojedinci iz belog sveta sole pamet. Pričaju, prete, lažu i onda se sakriju, nema ih više. Sad je ovaj na redu. Mi smo previše strpljiv narod i prema njima i prema vlastima Srbije. Ako ni ova vlast, od koje smo puno očelivali, ne podvikne, onda najbolje da nestanemo i svi napustimo Kosovo. Kao što se čuo glas šiptara, mora se čuti i glas Srba. Kao uslov da pregovaramo s Prištinom, pomaknuti administrativne granice ispod Ibra. Na severu naša policija i vojska, a može za neko vreme i neki odred Kfora ali samo sa ruskim vojnicima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online