Petak 14.09.2012.
09:52
Danas

Sparks: Više stotina pripadnika MUP-a Srbije deluje na severu Kosova

Nezadovoljan saradnjom sa Srbijom: Endi Sparks, zamenik šefa kosovske Misije EU
 

Na pitanje da li je zvanični Beograd, po njegovom mišljenju, ispunio uslov Evropskog saveta i Evropske komisije o "neometanom funkcionisanju Euleksa na celom Kosovu“ kako bi Srbija dobila datum početka pregovora sa EU, zamenik šefa kosovske Misije EU Endi Sparks odgovara Danasu:

„Ne, Beograd to još nije ispunio. Veoma velika smetnja za efikasniji rad Euleksa na severu Kosova jesu operativci MUP Srbije i drugih srpskih službi bezbednosti. Mi znamo da su oni na severu, a to je, između ostalog, u suprotnosti s Rezolucijom 1244 SB UN, iza koje stoji i Srbija. To ometa sprovođenje naših ovlašćenja i to mora da se promeni“.

Deportacija Vulina je stvar Vlade Kosova

Na pitanje kako objašnjava odluku MUP-a Kosova da šefu Kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandru Vulinu bude zabranjen ulazak na kosovsku teritoriju, Sparks podseća da su za zvanične posete srpskih zvaničnika usvojene određene procedure, s kojima su se saglasili i Beograd i Priština. kako navodi, Misija EU se neće mešati u ovaj slučaj, za koji kaže da je jedna od brojnih „nesavršenosti“ u odnosima dve strane.

"Procedurama je predviđeno da zvaničnik Beograda, u dopisu koji upućuje specijalnom predstavniku EU, mora da navede gde sve želi da ide na Kosovu, koje lokacije želi da poseti i s kim da se sastane. Taj dopis se šalje Prištini i na osnovu toga vlasti Kosova odobravaju posetu".

Upitan raspolaže li Misija EU nekim preciznijim informacijama ili čvrstim dokazima o prisustvu pripadnika srpskog MUP i državne bezbednosti na Kosovu, naš sagovornik je odgovorio da imaju "mnoštvo" informacija i dokaza, koje će "rado podeliti" sa vlastima u Beogradu.

O saradnji sa novom Vladom u Srbiji, Sparks kaže da je ta misija uvek imala dobar odnos "radne saradnje" sa srpskim vlastima po pitanju vladavine prava, ponekada su bili i "most" između odgovarajućih institucija u Beogradu i Prištini, i ta saradnja ostaje na snazi.

"Nadam se da ću uskoro da posetim Beograd, kako bih se upoznao sa novim srpskim zvaničnicima“, zaključuje Endi Sparks.

2024 © - Vesti online