Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 04.09.2012.
15:20
Beta A

Guskova: Rusija očekuje ozbiljnije odnose sa Srbijom

Rusija je zainteresovana za ozbiljnije političke i ekonomske odnose sa Srbijom, kao i za bolji status za ruski biznis u Srbiji i od srpske vlade očekuje konkretan program za rešavanje ključnih pitanja, izjavila je Jelena Guskova, stručnjak za region Balkana.

Stručnjak za region Balkana Jelena Guskova
 

Guskova, koja je šef Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, izjavila je agenciji Beta da prema prognozama tog Centra, nova vlast još nije sasvim jasno opredelila orijentire u odnosu na ključna, goruća pitanja.

Navela je da je reč o politici na Kosovu i prema kosovskim Srbima, odnosima sa EU i NATO, odnosu prema Rusiji i ruskom biznisu. Reč je takođe i o odnosu prema Haškom tribunalu, i o odnosima sa susednim zemljama, dodala je Guskova.

"Svi se nadamo da će nova vlast izgraditi drugačiju politiku od one koju je vodila prethodna," kazala je ona.

Po njenim rečima, poseta potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića i najavljen susret predsednika Srbije i Rusije Tomislava Nikolića i Vladimira Putina, kao i najavljivanje potpisivanja nekih sporazuma "daju nadu da će Srbija jačati svoj suverenitet koji je sada narušen, kao i nadu da će između dve zemlje jačati odnosi na
svim nivoima".

"Sve je to dobro, ali bez odgovora na prethodna ključna goruća pitanja, teško je opredeliti politiku nove vlasti. Srpska napredna stranka je mlada partija i treba da izgradi konkretan program. Mi svi očekujemo i nadamo se da će odnosi sa Rusijom biti prioritet za Srbiju", kazala je Guskova.

Ona je ukazala da Evropa i NATO negativno reaguju na moguće približavanje Srbije prema Rusiji. "Oni su ucinili sve da Srbija okrene leđa Rusiji. Zato ćemo čekati i nadati se da će nova vlast naći balans između Zapada i Rusije".

"Rusija je zainteresovana za ozbiljnije političke i ekonomske odnose sa Srbijom. Bila je zainteresovana i za izgradnju takvih odnosa i sa Borisom Tadićem, ali on nije bio zainteresovan za njih", rekla je Guskova.

"Očekujemo i bolji status za ruski biznis, ali ne znamo da li će se to i ostvariti, jer je ruski biznis imao ozbiljna ograničenja u Srbiji" rekla je ona, navodeći primer Lukoila i grupe ZAAB.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 15:27
Sinoc su svi internet mediji preneli da ce Putin da ponudi Srbiji savez sa Rusijom zbog gasovoda juzni tok.Ne samo ekonomski vec i vojni savez. Analiticari smatraju da bi Srbiji bilo bolje da udje u takav evro-azijski savez,jer u EU nas nece primiti do 2022g. a moguc je i raspad EU. Vesti obicno sve prenesu, ne znam kako im je to promaklo.
Utorak 04.09.2012. 16:26
Srbiji ako iko moze pomoci onda je to Rusija.To je narod skojim danas imamo dosta toga zajednickog da se ne lazemo.Zapad je iskrivljen do maksimuma tako da nas tamo nista dobro ne ceka.Evo samo uzmite Cesku I Poljsku oni su u Uniji ali mozete I sami osjetiti razliku prihvatanja Zapadnih od Istocnih drzava.U svemu tome gdje bi se Srbija skrasila.Ljudi nemojmo biti djeca,Rusija je alternativa I sve sto je Istoku.Eto tako.CCCC
Utorak 04.09.2012. 16:58
Ajmo vako,,ko ima najvise gasa i nafte i drugih rudnih bogastava,,,evo recimo ovih dana istice ugovor izmedju zapada i rusa o prodaji urana iz njihovih raketa koje je sluzilo kao gorivo u zapadnim ACentralama,,to je samo mali dio u kojem se vidi koliko je Eu ovisna o ruskim resursima,,dakle ,,rusi su se opametili,,,nece oni prodavati vishe naftu ,,nego benzin koji ce se proizvoditi u Srbiji i izvoziti u okolne zemlje i zemlje zapada,,pa sad ,,saberite koliko je to korisno i to dugorocno ..Srbija ce biti energetski centar Evrope,,,pa jade da vidimo ko ce to bombardirat..a moze se pipa i zatvorit ako te slucajno zapadnjaci pocnu zajebavat.Dakle tri prsta sa saradnju sa bracom bacushkama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online