Utorak 04.09.2012.
15:20
Beta

Guskova: Rusija očekuje ozbiljnije odnose sa Srbijom

Stručnjak za region Balkana Jelena Guskova
 

Guskova, koja je šef Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, izjavila je agenciji Beta da prema prognozama tog Centra, nova vlast još nije sasvim jasno opredelila orijentire u odnosu na ključna, goruća pitanja.

Navela je da je reč o politici na Kosovu i prema kosovskim Srbima, odnosima sa EU i NATO, odnosu prema Rusiji i ruskom biznisu. Reč je takođe i o odnosu prema Haškom tribunalu, i o odnosima sa susednim zemljama, dodala je Guskova.

"Svi se nadamo da će nova vlast izgraditi drugačiju politiku od one koju je vodila prethodna," kazala je ona.

Po njenim rečima, poseta potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića i najavljen susret predsednika Srbije i Rusije Tomislava Nikolića i Vladimira Putina, kao i najavljivanje potpisivanja nekih sporazuma "daju nadu da će Srbija jačati svoj suverenitet koji je sada narušen, kao i nadu da će između dve zemlje jačati odnosi na
svim nivoima".

"Sve je to dobro, ali bez odgovora na prethodna ključna goruća pitanja, teško je opredeliti politiku nove vlasti. Srpska napredna stranka je mlada partija i treba da izgradi konkretan program. Mi svi očekujemo i nadamo se da će odnosi sa Rusijom biti prioritet za Srbiju", kazala je Guskova.

Ona je ukazala da Evropa i NATO negativno reaguju na moguće približavanje Srbije prema Rusiji. "Oni su ucinili sve da Srbija okrene leđa Rusiji. Zato ćemo čekati i nadati se da će nova vlast naći balans između Zapada i Rusije".

"Rusija je zainteresovana za ozbiljnije političke i ekonomske odnose sa Srbijom. Bila je zainteresovana i za izgradnju takvih odnosa i sa Borisom Tadićem, ali on nije bio zainteresovan za njih", rekla je Guskova.

"Očekujemo i bolji status za ruski biznis, ali ne znamo da li će se to i ostvariti, jer je ruski biznis imao ozbiljna ograničenja u Srbiji" rekla je ona, navodeći primer Lukoila i grupe ZAAB.

2024 © - Vesti online