Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 04.09.2012.
11:36 >> 12:07h
Beta A

Dačić Briselu: Bez novih uslova

Evropska unija (EU) želi da Srbija postane njena članica i da počne pregovore o tome, a za to je ključni uslov vidno poboljšanje odnosa s Prištinom, kao i nastavljanje evropskih reformi, izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej posle razgovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Van Rompej je pozdravio odluku srpske vlade o učešću na regionalnim skupovima, naglasivši da će to omogućiti delotvornu saradnju svih u regionu.

Van Rompej: EU želi da Srbija postane njena članica, a uslov je vidno poboljšanje odnosa s Prištinom
 

Dačić, koji je s Van Rompejem razgovarao zajedno s šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, podvukao je "jasno opredeljenje Srbije" da nastavi put ka članstvu u EU, ali je zatražio da EU ne postavlja Srbiji dodatne uslove od onih koji su utvrđeni odlukom Evropskog saveta u decembru prošle godine.

 

Srpski premijer je rekao da je u rukama Srbije dalji napredak ka EU i stavio do znanja spremnost Beograda da nastavi dijalog s Prištinom u "tehničkoj i političkoj ravni na veoma visokom nivou".

 

"Vidljivo i postojano poboljšanje odnosa s Kosovom ostaje ključni zahtev za sledeći korak pokretanja pregovora o ulasku (Srbije) u članstvo EU", rekao je Van Rompej izrazivši zadovoljstvo što je srpska vlada "donela odluku koja će sada omogućiti delotvornu regionalnu saradnju uz učešće svih u regionu".

Van Rompej je ponovio "da svi dosad postignuti dogovori (u dijalogu Beograd-Priština) moraju biti primenjeni, a posebno dogovor o prelazima".

"Nova rešenja moraju biti nađena za krhku situaciju na severu Kosova, rešenja koja će poboljšati živote tamošnjih ljudi... Ja otud pozivam Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz usluge dobre volje Evropske unije", zaključio je Van Rompej.

Dačić je naglasio rešenost da se nastave reforme i usaglašavanje srpskog s evropskim zakonodavstvom, istakavši da nova srpska vlada želi da u Srbiji bude izgrađeno slobodno, demokratsko društvo, tržišna privreda i da država pomaže u rešavanju krize.

Predsednik Evropskog saveta Van Rompej je podvukao da je "sad važno da budu nastavljene ključne reforme u pravosuđu, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija i zaštiti manjina". On je dodao da "strukturalne reforme postaju pođednako važne u sadašnjim ekonomskim prilikama" kao i da je "poboljšanje uslova za poslovanje takođe važan činilac za privlačenje investicija, podsticanje izvoza i smanjenje nezaposlenosti".

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 11:58
opet izdaja pa dokle vise!!??
Utorak 04.09.2012. 12:01
treba poceti sa izgradnjom izbeglickih kampova za srbe sa kosmeta :(
Utorak 04.09.2012. 12:08
Дачке, што му не понесе оно једно коферче, их како би се багра бриселска бирократска обрадовала. И они су људи...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online