Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.08.2012.
13:02
Lj. Ivanović - Vesti A

Pljačka s pečatom državne tajne

Evropski parlament od Srbije traži da preispita 24 sporne privatizacije, i to one koje su veoma dobro poznate javnosti jer su godinama izazivale kontroverze, a oko nekih se čak vode i sudski postupci.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja
 

Međutim, u drugom stavu Rezolucije usvojene 29. marta ove godine, evroparlamentarci su od Srbije zahtevali i da smesta deklasifikuje sve privatizacione ugovore koji nose oznaku "državne tajne" budući da je to u suprotnosti i sa srpskim zakonodavstvom i s evropskom praksom.


- Bilo je puno takvih ugovora na koje smo naletali u radu, uglavnom asistirajući Savetu Vlade Srbije za borbu protiv korupcije. Ja sam u više navrata javno, glasno i jasno govorio da je označavanje prodaje državne imovine tajnom nezakonito - rekao je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

Brisel misli ozbiljno

Mislite li da je upozorenje EU ozbiljno, budući da je upravo izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin posetio neke od spornih kompanija?
- Upozorenje iz EU treba shvatiti krajnje ozbiljno. Energična borba protiv korupcije je jedan od glavnih zahteva koje EU postavlja ne samo pred zemlje koje žele da se priključe, već i pred svoje članove. Podsetiću samo na slučajeve Rumunije i Bugarske koje su izgubile pravo korišćenja evropskih fondova jer nisu smogle snage da se obračunaju s korupcijom.

 

Ipak, to se događalo i poslednjih godina.
- Jeste i to je nedopustivo. Olako su se stavljali pečati državne tajne na ugovore.


A zbog čega, šta se time skriva?
- Kad god pitate državne organe zašto to rade, oni će reći da je to bio zahtev kupca, druge strane. To, međutim, ne može biti nikakvo objašnjenje, jer čak i da je kupac to tražio, naši funkcioneri su morali da im kažu: "Gospodo, to što zahtevate je u suprotnosti s našim zakonima" i kraj priče.


Koliko ugovora o prodaji državne imovine nosi oznaku državne tajne?
- Mi to pouzdano ne znamo. Znamo samo za one ugovore u koje je neko tražio uvid, pa mu je to uskraćeno zbog navodne tajnosti. Onda bismo mi pokrenuli postupak i ugovor bi bio dostavljen. Recimo ovako, to je manje-više ono što je obrađivao Savet za borbu protiv korupcije.


A Fijat?
- Da, to je takođe bio problem. Dokumenti vezani za te privatizacije ne mogu ni u kom slučaju biti tajna. Posebno je pitanje da li neko ima interes da to krije. Pravo na slobodan pristup informacijama zasnovano je na Ustavu i Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i da se ostvaruje na način, pod uslovima i po proceduri koja je utvrđena zakonom. Zakon podrazumeva i mogućnost da se, pod uslovima koje je utvrdio, radi zaštite određenih legitimnih interesa pravo javnosti može i ograničiti, ali to ima granice.


Vlada se pravdala da su se čelnici Fijata pozvali na "poslovnu tajnu".
- Za javnost može da bude zbunjujuće pozivanje na "poslovnu tajnu" i na to da su cenzuru dokumenata "izvršili ljudi iz Fijata" jer dokumenti naših organa vlasti ne mogu biti klasifikovani kao "poslovna tajna".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online